Üç günde 42 asker öldürüldü

  •  Türk ordusunun, ilk aşamasında Avaşîn ve Zap'ın tamamını işgal etmek için KDP'nin desteğiyle başlattığı kapsamlı saldırıya karşı büyük bir direniş gösteren gerilla, yeni dönemin savaş tarzıyla yanıt veriyor. Gerillanın, 18-21 Nisan'da sonuçlarını tespit ettiği çatışma ve eylemlerinde 42 Türk askeri öldürüldü, 2 Skorsky helikopter darbelendi.  

Sömürgeci Türk ordusunun Avaşîn ve Zap alanlarına yönelik geliştirdiği kapsamlı işgal saldırısı karşısında gerillanın, gerçekleştirdiği etkili eylemler aralıksız sürüyor. Günün 24 saati hareket halinde olan gerilla timleri, yaratıcı eylem tarzlarıyla işgalci Türk ordusuna ağır darbeler vuruyor. 

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün ve önceki gün yapılan açıklamalarda savaş sahasındaki üç günlük durumla ilgili şunlar paylaşıldı:

Avaşîn Bölgesi

* Werxelê Direniş Alanı çevresinde 19 Nisan günü saat 16.00’da Werxelê Direniş Alanı çevresinde mevzilenmek isteyen Türk işgal güçleri, suikast taktiğiyle vuruldu; 1 Türk askeri a. 

* Werxelê Direniş Alanı’na doğru 20 Nisan günü 09.30-10.00 saatleri arasında 5 kez ilerleme girişiminde bulunan Türk güçleri, hareketli gerilla timleri tarafından müdahale edilince bir kademe geri çekilmek zorunda kaldı.

* Werxelê Direniş Alanı çevresinde 20 Nisan günü saat 16.00’da mevzilenmek isteyen işgalciler vuruldu; 2 Türk askeri öldürüldü. 

* Werxelê Direniş Alanı’na doğru 21 Nisan günü 09.25 ve 13.30 saatlerinde ilerlemek isteyen Türk askerleri, 3 kez sabotaj taktiğiyle vuruldu; en az 4 Türk askeri öldürüldü.

Zap Bölgesi

* Türk ordusu, 18 Nisan günü 15.00 ve 16.00 saatlerinde Girê Ortê’deki savaş mevzilerini zehirli gazlar ve patlayıcılarla bombaladı.

* Girê Şehîd Tufan Direniş Alanı’nda 18 Nisan günü saat 13.00’te mevzilenmek isteyen işgalciler, 2 koldan hedef alındı. Birinci eylem kolu, bir grup Türk askerini denetim altına aldıktan sonra ağır silahlarla vurdu; 3'ünü öldürdü, 2'sini yaraladı. İkinci eylem kolu ise suikast taktiyle 1'ini öldürdü. 

* Girê Şehîd Şahîn Direniş Alanı’ndaki Türk güçleri, 19 Nisan günü saat 19.00’da ağır silahlarla vuruldu.

* Kurêjahro Direniş Alanı’na 20 Nisan günü saat 08.45’te mevzilenmek isteyen Türk askerlerine 2 koldan eylem düzenlendi. Birinci eylem kolu, 3 Türk askerini yakın mesafeden vurarak öldürdü. İkinci eylem kolu da da 3 Türk askerini öldürdü.

* Girê Şehîd Şemdîn Direniş Alanı’ndaki Türk askerlerine 20 Nisan günü saat 09.00’da hareketli gerilla timleri tarafından 3 koldan baskın yapıldı. Birinci eylem kolu, el bombaları ve ferdi silahlarla üzerlerine gittiği 2 Türk askerini öldürdü. İkinci eylem kolu, etkili vuruşlarla 5'ini; üçüncü eylem kolu ise suikast taktiğiyle 1'ini öldürdü.

* İşgalci Türk ordusu, Kurêjahro Direniş Alanı’ndaki ölü ve yaralı askerlerini alabilmek için 20 Nisan gecesi KDP denetimindeki Barzan alanı üzerinden ve yine KDP denetimindeki Amediyê-Dêrelok güzergahından helikopterlerle geldi. Türk ordusu ancak KDP desteğiyle bu alandaki ölü ve yaralılarını helikopterlerle kaldırabildi.

* Şehîd Harûn Direniş Alanı’nda 20 Nisan günü saat 14.20’de mevzilenmek isteyen Türk askerlerine düzenlenen eylemde 3'ü öldürüldü. 

*  Şikefta Birîndara Direniş Alanı’na bağlı Kevirêkun’a 20 Nisan günü 07.00-09.20 saatleri arasında mevzilenmek isteyen Türk askerleri 3 kez ağır silahlarla hedef alındı.

* YJA Star gerillaları, Şikefta Birîndara Direniş Alanı’ndaki Türk askerlerini, 20 Nisan günü saat 09.40’ta ağır silahlar ve suikast taktiğiyle eş zamanlı olarak vurdu; 2'sini öldürdü, 2'sini ise yaraladı.

* Şikefta Birîndara Direniş Alanı’na bağlı Kevirêkun’a 20 Nisan günü saat 13.30’da mevzilenmek isteyen Türk askerleri, suikast taktiği ve ferdi silahlarla vuruldu; 2'si öldürüldü. 

* Girê Şehîd Harûn Direniş Alanı’nda 20 Nisan günü saat 20.00’de hareket halinde olan Türk askerleri, sabotaj taktiğiyle vuruldu.

* Kurêjahro Direniş Alanı’nı doğru 21 Nisan günü saat 10.30’da ilerlemek isteyen Türk askerleri, ferdi silahlar ve el bombalarıyla vuruldu. Türk askerleri bir kademe geri çekilmek zorunda kaldı. Türk ordusu, aynı gün 11.00-15.00 saatleri arasında Kurêjahro Direniş Alanı’ndaki savaş mevzilerine patlayıcılarla saldırdı. Bu alanda Girê Şehîd Şemdîn’e yerleştirmek istedikleri 1 mobesse kamera sistem imha edildi.  Aynı saatlerde YJA Star gerillaları tarafından sabotaj taktiğiyle vurulan Türk askerlerinden 3'ü öldürüldü. 

* Şikefta Birîndara Direniş Alanı’na 21 Nisan gecesi helikopterlerle indirme yapmak isteyen Türk güçleri, yoğun ateş altına alındı. Gerillanın etkili müdahalesi sonucu 1 Skorsky helikopter darbelendi ve indirme yapamadan alandan uzaklaşmak zorunda kaldı.

* Türk ordusu, Girê Cûdî ve Girê Şehîd Kendal alanlarını 21 Nisan günü saat 21.30’da saldırı helikopterleriyle yoğun bir şekilde bombaladıktan sonra Girê Rûbar alanına Skorskyerle indirme yapmak istedi. Gerillanın etkili vuruşları sonucu 1 Skorsky tipi helikopter ağır şekilde darbelendi, diğer helikopterler alandan uzaklaşmak zorunda kaldı.

* Türk savaş uçakları, 21 Nisan günü Metîna'ya bağlı Girê Hakkari alanını ve Garê'ye bağlı Çemrobotkî köyü çevresini bombaladı.

* Zap ve Avaşîn'deki direniş alanları, 21 Nisan ve 22 Nisan'da sınır hattında bulunan karakollardan atılan obüsler, saldırı helikopterleri ve savaş uçaklarıyla yoğun bir şekilde bombalandı.

* Girê Ortê Direniş Alanı’nda 22 Nisan günü saat 04.20’de mevzilenmek isteyen Türk işgal güçleri vuruldu; 1 Türk askeri öldürüldü. 

* Karker Direniş Alanı’na bağlı Girê Şehîd Rûstem’e doğru 22 Nisan günü saat 05.35’te ilerlemek isteyen Türk askerleri, suikast taktiğiyle vuruldu; 1'i öldürüldü. Bu askerler, saat 05.50’de tekrar yakın mesafeden vuruldu; 5'i daha öldürüldü.   BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.