Üç yıldır cenazesini bekliyor

- Şeyhmus Tekin, Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılarak Kilyos kimsesizler mezarlığında kaldırıma plastik kutular içinde gömülen oğlunun cenazesini üç yıldır alamıyor.
Bitlis’in Oleka Jor Mahallesi’ndeki Garzan Mezarlığı, 8-17 Aralık 2017 tarihleri arasında yıkılarak, 282 cenaze kaçırıldı. Uzun süre bilgi alınamayan cenazelerin, 2 Ocak 2018’de Bitlis Valiliği tarafından yapılan açıklamayla İstanbul Adli Tıp Kurumu’na (ATK) götürüldüğü ortaya çıktı. ATK’de bir süre bekletilen cenazelerin, daha sonra Kilyos Mezarlığı’ndaki kimsesizler için ayrılan parsellere defnedildiği öğrenildi. Cenazelerini almak için harekete geçen aileler, kan örneği verdi. Aradan üç yıl geçmesine rağmen ailelerin büyük bir kısmı cenazelerini alamadı.
261 cenaze teslim edilmedi
Şu ana kadar kimlikleri tespit edilen 21 cenaze ailelerine verilirken, 261 cenaze ise halen ailelere teslim edilmiş değil. Kimsesizler Mezarlığı’na defnedilen cenazelerin, kaldırıma defnedildikleri MA’nın ”261 cenaze kaldırıma defnedildi” başlıklı haberiyle ortaya çıkarıldı. Kazı yapılarak kaldırıma konulan cenazelerin, kaldırıma bitişik olan duvarda 1’den 18’e kadar numaralandırıldığı görüldü. MA, 21 Mayıs’ta ise “İşte cenazeler kaldırıma böyle gömüldü” başlıklı haberle cenazelerin kaldırıma defnedildiği ana ait görüntülere ulaştı. Görüntülerde, 6 ve 9 numaralı bölümlere gömülen cenazelerin saklama kapları içinden çıkartılıp ailelerine teslim edildiği görüldü.
Görüntülerin ortaya çıkması üzerine Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), 4 Haziran’da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına, “Kişinin hatırasına hakaret” ve “İşkence ve eziyet” nedeniyle suç duyurusunda bulundu.
26 yıl haber alamadı
PKK’ye 1991’de katılan ve yaşayıp yaşamadığıyla ilgili bilgisi olmayan oğlu Hüseyin Tekin için Garzan Mezarlığı yıkılmadan önce DNA örneği veren Şeyhmus Tekin, henüz sonuç almış değil. Baba Tekin, köylerinin yıkılmasının ardından 1994’te İstanbul’a göç ettiklerini ve o günden sonra oğlundan haber alamadığını belirterek, “En son üç yıl önce İstanbul’dan 13 kişi ile birlikte Bitlis’e gidip orada kan örneği verdik. Ölü mü sağ mı bilmiyoruz. Her ihtimale karşı kan örneği verdik. Ancak Garzan Mezarlığını yıktılar. Daha sonra cenazeleri buraya getirip küçük kaplar içine koydukları kemikleri, kaldırım altına gömdüler” dedi.
Bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz
Garzan Mezarlığı’nın yıkılması ve cenazelerin alınıp bir plastik kap içerisinde Kilyos’ta kaldırıma gömülmesinin tarihte eşi ve benzerinin olmadığını söyleyen Tekin, dünyanın hiçbir savaşında cenazelere yönelik böyle bir uygulamanın görülmediğini ifade etti. Cenazelerin kaldırımdan çıkarılarak ailelere verilmesini isteyen Tekin, “O cenazeler orada olduğu sürece, bedenimizde ruh olduğu sürece, bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Bu zulümden vazgeçsinler.Bugüne kadar 21 cenaze ailelere verildi. Geri kalan cenazelerin de teslim edilmesi gerekiyor. Bunun başka bir yolu yok” şeklinde konuştu. MA/İSTANBUL







