Üyeler de çalışma biçimi de sorunlu

  • AKP’nin komisyon üyesi Ali Özkaya’nın gizlilik olan dosyaya dair paylaşımlar yaptığını belirten HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Tespit ettiğimiz bütün komisyon üyelerinin ya istifasını ya da yönetimleri tarafından el çektirilmelerini bir an önce istiyoruz” dedi.

 

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve Karma Komisyonu üyesi milletvekilleri, dokunulmazlığını kaldırılması için yapılan toplantıya dair Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Karma Komisyonu’nun ilk toplantısında yaşananları işaret eden Beştaş, basın mensupları ve danışmanların alınmaması ve komisyon üyesi olmayan milletvekillerinin dışarı çıkarılması girişimini hatırlattı. 

Komisyon vekillere kapatılamaz

Beştaş, şunları ifade etti: “Sayın Bozdağ uzun uzun masumiyet karinesi anlattı bize. Tartışmaların dışarı yansımaması gerektiğini, bu yüzden basın mensuplarının çıkarıldığını ve diğer vekillerinin konuya vakıf olmalarına gerek olmadığını söyledi. Hiçbir komisyon milletvekillerine kapatılamaz, çünkü bütün hükümler bunu içerir, TBMM üyeleri halk iradesini temsil eden vekillerden oluşur. Tek şartı oy kullanamıyorlar. Önerge veremiyor. Onun haricinde tabii ki katılır ve görüşlerini söyler, bunu da kamuoyuna da açıklar. İlk kez böyle bir tabloyla karşı karşıya kaldık.

Gizli dediklerini ifşa ettiler

 AKP, medyasıyla 10 günü aşkın bir süredir milletvekilimiz ve partimiz hakkında bir linç kampanyası yürütüyor. Dosyadaki bütün yazışmalar gizli diyorlar ama hepsini kendileri yayınladı. Kendi kanallarında servis edildi. Kendi milletvekilleri konuştu. Şimdi komisyon toplantısını basına kapattı, hadi milletvekillerine de kapatalım, diyorlar. Attıkları yalanlar, yaptıkları lincin ortaya çıkmasından çekiniyorlar bizce. Bunun başka bir izahı olamaz. Karma Komisyon’un anlamı; yargılamanın yolu açılsın mı açılmasın mı, sorusuna yanıt içi bir soruşturma faaliyeti yürütmektir. Dosyaya ve delillere bakılır ve objektif bir değerlendirme yapılması gerekir. 

AKP’li üyeler zaten kararını vermiş

Bugün gördük ki komisyon üyeleri zaten kararını vermiş. Ali Özkaya, Anayasa Komisyonu üyesi, başkanvekili. Bekir Bozdağ olmadığında başkanlık yapan bir zat. Kendisinin elimde sadece on tane tweeti var. Bu soruşturmaya, Semra Güzel’e ilişkin sadece bir tanesini göstereceğim. Siz de tweet adresine bakabilirsiniz, silmezse tabii, şu fotoğraflar basında çıkan fotoğraflar değil. Basına servis edilen fotoğraflar değil. Bunlar soruşturma dosyasından çekilmiş. Amatörce daha önce yansımayan fotoğraflar. Ali Özkaya’nın elinde bu dosya. Ali Özkaya ya da onunla birlikte kaç kişi bilmiyoruz, bugün gizli diye fereyan halinde söyledikleri dosyayı kendileri servis etmiş. Bu dosyada gizlilik de masuniyet karinesi de hukuk da anayasa da Ali Özkaya başta olma üzere AKP’li vekiller eliyle bir kenara atılmış.

Özkaya suçunu itiraf ediyor

Ali Özkaya’nın bu komisyonda görev yapamayacağını söylüyoruz. Tarafsız zaten değil, objektif olamaz ve kendisi suç işlemiştir. Bugün kendi ağzıyla ‘Ben vatan ve millet için suç işlerim’ dedi. Suç işlediğini de itiraf etmiş oldu. Öncelikle Ali Özkaya’nın bu komisyondan çekilmesini ya da el çektirilmesini talep ediyoruz. Zeynep Gül Yılmaz, kendisi de komisyon üyesi. Tweetleri ortada. Kendisi de karar vermiş. Bu kara propagandaya karışmış. Diğeri ise Metin Çelik. Anayasa Komisyonu üyesi. Bolca tweetleri var. Bu ilk elden bulduklarımız. Ahmet Özdemir, yine Anayasa Komisyonu üyesi, lince eşlik etmiş. Avukat Emine Zeybek o da Anayasa Komisyonu üyesi. İsmini saydığım ve tespit ettiğimiz bütün komisyon üyelerinin ya istifası ya da yönetimleri tarafından el çektirilmelerini bir an önce istiyoruz. Bunu takip edeceğiz. Bu komisyonu bu koşullarda asla adil ve objektif bir karar veremez.”

 

Güzel için Hazırlık Komisyonu

HDP Milletvekili Semra Güzel’in fezlekelerinin Karma Komisyon’da görüşülmesinin ardından Hazırlık Komisyonu kuruldu.

Amed Milletvekili Semra Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması görüşmeleri, Anayasa ve Adalet Komisyonu’ndan oluşan Karma Komisyon’da sona erdi. Toplantıya HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, milletvekilleri Abdullah Koç, Oya Ersoy, Hüseyin Kaçmaz, Zuleyha Gülüm, Murat Çepni, Şevin Coşkun, Serpil Kemalbay, Erdal Aydemir, Ayşe Sürücü, Nuran İmir, Filiz Kerestecioğlu ve Celadet Gaydalı, Mahmut Toğrul ve Necdet İpekyüz katıldı.

Komisyon Başkanı Bekir Bozdağ, HDP’li Güzel hakkında “örgüte üye olma” iddiasıyla düzenlenen yasama dokunulmazlığı dosyası ve eklerini görüşeceklerini belirterek, “Bugün yalnızca Hazırlık Komisyonu kurulması konusunu ele alarak Hazırlık Komisyonu kuracağız. Takdir komisyonumuzun saygın üyelerine aittir. Müzakereleri, Hazırlık Komisyonu raporu geldikten sonra onun üzerinde yapalım. Hazırlık Komisyonu’na yazışma yetkisi vereceğiz. Dosyaya yeni bilgi, belge ve ekler gelebilir. Onları da gördükten sonra komisyonumuz detaylı değerlendirmeleri rapor üzerinde yaparsa hem doğru hem de daha hızlı karar almış olabiliriz” dedi.

Dokunulmazlık dosyalarının görüşülmesinin gizlilik esasına riayet edilerek yapıldığını belirten Bozdağ, fezlekeleri okutacağını ve dokunulmazlık dosyası üzerinde müzakerelerin yapılacağını kaydetti. Komisyon Başkanı Bekir Bozdağ’ın talimatıyla komisyonda bulunan gazeteciler, danışmanlar çıkarıldı. Bozdağ, üye olmayan milletvekillerinin de çıkarılmasını talep etti. HDP’li milletvekillerinin itirazı üzerine komisyon çalışma usulüne ilişkin görüşme yaptı. Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmenin ardından komisyona üye olmayan milletvekillerinin de katılmasına karar verdi. 

Komisyon üyesi olmayan milletvekillerinin de katıldığı toplantıda Hazırlık Komisyonu oluşturuldu. Hazırlık Komisyonu’na AKP’li Ramazan Can, Abdullah Güler ve Zeynep Gülyılmaz, HDP’li Mehmet Rüştü Tiryaki ve CHP’li Rafet Zeybek seçildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.