Valilikler ve orduya talimat

❏

  • Valilikler ve orduya talimat
  • TRT’de seçim hazırlığı
  • Turkcell de devrede
  • Kayyumlar laptopları polise verdi

Valilikler ve orduya talimat

Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında 5 ayrı suç duyurusunda bulunan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İçişleri Bakanlığının Valiliklere ve Türk ordusuna gönderdiği yazıyı anımsatarak, “TSK’ya niye ihtiyaç duyuyorsunuz” diye sordu.

Bakan, dün Soylu hakkında suç duyurusunda bulundu. Soylu döneminde İçişleri Bakanlığının suç örgütü haline geldiğine dikkat çeken Bakan, “Soylu'nun kendisiyle ilgili 5 tane ayrı suç duyurusunda bulunduk. Geride 105 tane daha var. O kadar çok suç işledi ki” dedi. Bakan, Soylu’ya yönelik suç duyurularına ilişkin şunları aktardı: “Suç duyurularından biri uyuşturucu operasyonunu bir canlı yayında ifşa etmekten dolayı. Bir diğer suç duyusu Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) giriş sınavında yapılan usulsüzlükle ilgili. Bir başka konu, Süleyman Soylu’nun ilgili istihbarat birimleri ile ilgili yaptığı ifşalar. Geçen gün TOGG programında KİM uygulamasını ifşa etmişti. İşlediği bu suçun 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası var. Kendisi hukuk bilmiyor, tanımıyor. Kendisi devlet sırrından yararlanma suçundan dolayı yargılanacaktır.”

Soylu'nun emniyet içerisinde trol ordusu oluşturduğunu ve bu yolla kişisel bilgilere yasa dışı şekilde eriştiğine dikkat çeken Bakan, bu “trol ordusu”na ilişkin suç duyurusunda bulunduğunda dikkat çekti. Bakan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunlar daha başlangıç. İşlediği yüzlerce suç var. Asıl önemli konu Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER) üzerinden yapılan yeni bir operasyondan söz ediyorum. İçişleri Bakanlığı İller İdaresinin Genel Müdürlüğünün bir yazısını İl Valilikleri Ordu Komutanlığına, Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) gönderiyor. GAMER TSK’dan ne istiyor, oy günü kapsamında alınacak tedbirler kapsamında kollu birimlerimize ait zırhlı kara ve hava araçlarının göreve hazır vaziyette bulundurulması ile seçimin güvenli bir şekilde yapılmasını sağlamak amacıyla valilerimizce gerek görülmesi halinde TSK’ya ait personel, zırhlı araç ve diğer araçlardan istifade edileceği belirtilmiş olup göreve hazır vaziyette bulunulması hususuna gereğini arz ve rica ederim’ Arkadaşlar savaşa mı seçime mi giriyoruz. TSK’nın araçlarına seçim döneminde GAMER niye ihtiyaç duyar? Devletin polisi yok mu? Sandık için görevlendirilen polisler var. TSK’ya niye ihtiyaç duyuyorsunuz. Hangi seçimde TSK zırhlı araçlarıyla hazır bekletildi.” ANKARA

 

*****

TRT’de seçim hazırlığı

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, TRT’nin seçim günü çok sayıda çalışana “işe gelme” telefonu açtığını belirtti. 

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi İlhan Taşçı, manipülasyon iddiaları üzerine görüşmek istediği TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı’nın, İletişim Başkanlığından izin alamadığı için kendisine randevu vermediğini belirterek, söz konusu iddialara dair Twitter hesabından sorular sordu. Taşçı, seçim günü yapılacak yayınlarda TRT’de görevli tüm personelin yeni bir güvenlik soruşturmasına tabi tutulduğunu belirterek, bunun nedenlerini sordu. Ayrıca, seçimin yapılacağı 14 Mayıs ve bir sonraki gün olan 15 Mayıs’ta personele izinli olduğuna dair telefon açıldığını aktaran Taşçı, “Seçimin yapılacağı Pazar günü ile seçimi takip eden Pazartesi günü normal mesaisi veya nöbeti olan kimi personelin insan kaynakları tarafından telefonla aranarak işe gelmemeleri talimatı verildiğini öğrendik. Bu uygulamaya neden gereksinim duyuldu? Neyi görmeleri istenmiyor?” diye sordu. 

Altun ve Soylu'nun elemanları

Başında Fahrettin Altun'un bulunduğu İletişim Başkanlığı ve Süleyman Soylu yönetimindeki İçişleri Bakanlığı personellerinin TRT’de görevlendirildiklerine dikkat çeken Taşçı, “Bunlar arasında seçim günü mesai yapacak olan var mıdır? Sn. Muharrem Erkek’in İçişleri Bakanlığı için işaret ettiği gibi bir ‘paralel yapı’ da burada mı oluşturuluyor?” sorularını yöneltti.

Taşçı, Ocak'tan beri TRT bünyesine katılan 700'ü aşkın yeni personelden kaçının seçim yayınlarında görevlendirildiğini; TRT gibi köklü bir kurumda seçim öncesi bu ‘yeni’ ekiplere neden ihtiyaç duyulduğunu sordu.

Bir tam kat boşaltıldı

Taşçı, TRT Genel Müdürü Sobacı’ya şu soruları sordu: “TRT’de maaş ve uzmanlıklarının ne olduğunu kimsenin bilemediği bir danışman ordusu kurduğunuz ve bu kişiler için ana binada bulunan bir tam katı boşaltarak buradaki yayın personelini 20-25 kişilik açık ofislere taşımayı kararlaştırdığınız iddialarına yanıtınız nedir?”

 

*****

Turkcell de devrede

Turkcell 12-15 Mayıs tarihleri arasında İstanbul'daki merkez çalışanlarına bir mail göndererek, seçim gecesi "teknik altyapı çalışmaları" sebebiyle plaza ve ofislere giriş yapılamayacağını bildirdi. 

Turkcell aynı mailde çalışanlarına VPN'le bilgisayarlara bağlanamayacağı da belirtti. Turkcell çalışanlara yolladığı mailde şu ifadelere yer verdi: "Değerli arkadaşlar. 12 Mayıs Cuma akşamı 21.00'dan 15 Mayıs Pazartesi günü 06.00'ya kadar tüm plazalarımızda yapılacak olan teknik alt yapı çalışmaları nedeniyle zorunlu haller dışında plaza ve ofislerimize giriş olmayacaktır. İlgili tarihlerde VPN bağlantısı da yapılamayacaktır."

Konuyla ilgili Halk TV'ye konuşan Turkcell CEO'su Murat Erkan, "İki gün boyunca alt yapı ile ilgili teknik ekibimiz ofiste çalışacak. Biz bu seçimin tarafı değiliz. Birçok kuruma partilere, kamu kuruluşlarına hizmet veriyoruz" diye konuştu.

Bianet’in konu üzerine ulaştığı bilişim ve telekomünikasyon uzmanı gazeteci Füsun Sarp Nebil, Turkcell’in 2007’den beri uyguladığı bir yöntem olduğunu belirterek, Vodofone ve TurkTelekom’da böyle bir uygulama olmadığı bilgisini verdi.

Turkcell'de seçim gecesi teknik çalışma yapılacağı yönünde çıkan haberler sonrasında Turkcell hisseleri borsada yüzde 5 düşüş yaşadı. Borsa İstanbul Turkcell hisselerindeki düşüş sonrası devre kesici uyguladı.

Türkiye Varlık Fonu (TVF), yüzde 26,2 oranıyla Turkcell'in en büyük hissedarı konumunda.

 

*****

Kayyumlar laptopları polise verdi

İçişleri Bakanlığı tarafından verilen talimat üzerine kayyum yönetimindeki belediyelerde dizüstü bilgisayarlar toplatılarak, polise ve jandarmaya teslim edildi. 

Süleyman Soylu tarafından kayyum atanan belediyelere yeni bir talimat gitti. Edinilen bilgilere göre; Amed’de kayyum yönetimindeki belediyelerde bulunan personellere ait dizüstü bilgisayarlar toplatılarak, jandarma ve emniyete teslim edildi. Söz konusu durumun, Soylu'nun talimatı üzerine gerçekleştiği belirtildi. Personellere, bilgisayarların geçici toplatıldığı ve 14 Mayıs seçimlerinden bir gün sonra (Pazartesi) verileceği aktarıldı. Her belediyeden 5 ile 15 arasında bilgisayarın emniyet ve jandarmaya teslim edildiği kaydedildi. 

Toplatılan bilgisayarların yanı sıra belediyelerin Destek Hizmetleri'nde çok sayıda balya halinde a4 kağıtların da jandarma ve emniyete tutanaksız bir şekilde teslim edildiği öğrenildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.