Van barış için toplandı

  • Van’da binlerce kişi, 1 Eylül Barış Mitingi’ne katıldı. Mitingde Kürtlere dayatılan tecrit ve savaş protesto edilerek, onurlu bir barışın gerekliliği vurgulandı.

 

Van’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) tarafından "Barış Yaşatır" şiarıyla 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle miting yapıldı.

Türkiye’de 1 Eylül’de kutlanan Dünya Barış Günü’nün kökleri, 2. Dünya Savaşı’nın başlangıç tarihi olan 1 Eylül 1939’a gidiyor. Nazilerin bu tarihte Polonya’yı işgal etmesiyle yeni bir dünya savaşı patlak verdi. 30’dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla askerin doğrudan katıldığı bu savaş sonucunda 70 milyondan fazla insan hayatını kaybetti. İnsanlık tarihinin en kanlı savaşlarından biri olarak tarihe geçen bu savaşta, nükleer ve kimyasal silahlar ile birlikte atom bombası da kullanıldı. 6 yıl süren savaş sırasında milyonlarca insan hayatını kaybetti, sakat kaldı, açlık ve yoksulluk içerisinde yaşamak zorunda kalırken, bombalanan kentler haritadan silindi. İnsanlığa büyük acılar yaşatan bu savaşların bir daha yaşanmaması için Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 1981’de eylül ayının üçüncü salı gününü “Dünya Barış Günü” olarak ilan etti. 2001’e gelindiğinde bu tarih, 21 Eylül olarak belirlendi. BM, 21 Eylül’ü Dünya Barış Günü ilan etse de Sovyetler Birliği ve Varşova Paktı üyesi ülkeler barış içinde bir dünya mücadelesi görevini hatırlatmak amacıyla Almanya’nın Polonya’yı işgal ederek İkinci Dünya Savaşı’nı başlattığı tarih olan 1 Eylül’ü “Dünya Barış Günü” olarak ilan edip kutladı. Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da da birçok siyasi yapı ve sivil toplum örgütü Dünya Barış Günü’nü 1 Eylül’de kutluyor. İlk kez 1994’te yapılan kutlamalardan bugüne kadar barışa olan ihtiyaç ve barışın önemi hatırlatılıyor.

1 Eylül vesilesiyle dün Van’da da miting düzenlendi. Musa Anter Parkı’nda düzenlenen mitinge katılmak için çevre il ve ilçelerden gruplar halinde çıkan çok sayıda kişi, miting alanına ulaştı. Rengârenk süslenen miting alanına iki koldan girişler sağlandı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı tepkinin yükseldiği alanda, “Toplumsal barış için tecride dur de”, “Savaşa karşı barış” ve “Barış yaşatır”, “Cezaevlerine ses ol”, “Açlık grevlerine ses ver” yazılı pankartlar asıldı. Gruplar halinde miting alanına giriş yapan halk, “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana zindana”, “Barış hemen şimdi”, “Jin jiyan azadî” sloganları attı. Miting alanında bir araya gelen binler, müzikler eşliğinde halaya durdu. 

HDP İl Örgütü binasında bir araya gelen yüzlerce kişi de HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan ile DBP Eşbaşkanı Keskin Bayındır’ın katılımıyla miting alanına yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş kolu, miting alanına bir araya gelen binlerce kişi tarafından sloganlar ve zılgıtlarla karşılandı. 

Koma Aryen’in başlayan konserde açılış konuşmasını yapan Tertip Komitesi Başkanı Ömer Işık, Kürt sorununda denenmiş yöntemlerin tekrar edilmesiyle çözümsüzlüğün sürdürüldüğünü belirterek, tek yolun barış olduğunu söyledi. Çözümsüzlük siyasetinde ısrarın çatışmaları derinleştirdiğini ifade eden Işık, “Bu anlayışla kaybedecekler. Bizler hep birlikte barışı haykıracağız ve bunu umut olmaktan mücadele biçimine dönüştüreceğiz. Barış ancak böyle inşa edilir” dedi. 

Miting, sanatçı Nurcan Değirmenci’nin sahne almasıyla devam ediyor.

 Mitingde konuşan eşbaşkanlar, Kürt düşmanlığı ve Kürtlere karşı savaşla ayakta duran iktidara dikkat çekerek, bunun sürdürülebilir bir durum olmadığını vurguladı. Tecridin sonlandırılarak Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşmelerin başlamasını isteyen eşbaşkanlar, Kürtlerin haklarının tanınması ve şiddetin devreden çıkarılmasını öngören bir barış halinin tüm halkların da çıkarına olduğunu söyledi.  MA/VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.