Veto kalkarsa silah satarız!

Dünya Haberleri —

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde

  • İsveç hükümeti, Türkiye’nin vetosunu kaldırmak için silah satışı kartını öne sürdü. Dışişleri Bakanı Ann Linde, NATO üyeliğine onay vermesi durumunda İsveç’in Türkiye’ye silah ihracatına izin verebileceği söyledi.

Dışişleri Bakanı Ann Linde, ülkesinin NATO üyeliği ve Türkiye'nin itirazları ile ilgili Pazar günü İsveç'in STV kanalına konuştu. Dışişleri Bakanı Linde, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine izin vermesi halinde Türkiye'ye silah satışına onay verilebileceği mesajı verdi. Linde "Türkiye'ye yönelik silah ambargosunun kalkıp kalkmayacağına" ilişkin bir soru üzerine, bunun için ilk önce Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğini kabul etmesi gerektiğini ima etti: “Biz dünyanın en katı silah ihracatı kurallarına sahip ülkesiyiz. Yasada birçok uyulması gereken kriterin dışında İsveç'in dış, savunma ve güvenlik politikasının da göz önüne alınması ile ilgili konular var. NATO üyesi olursak bunlar da değişecek.”

Sosyal Demokrat Partili Bakan ayrıca İsveç'in "Türkiye de içinde olmak üzere NATO'nun tam güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunacağını” söyledi.

Silah ambargosu kalkıyor

İsveç'in Türkiye'ye 2019 yılında uygulamaya başladığı silah ambargosunu kaldırmaya hazırlandığı ortaya çıkmıştı. İsveç'te silah satışına lisans veren ISP adlı kuruluşun Savunma Sanayi Dairesi Başkanı Karl Evertsson, mevcut koşullara göre yeni bir pozisyon aldıklarını söylemişti.

HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.