Xaşkan'daki askerler yargılanmalı

Van Barosu açıklama

Van Barosu açıklama

  • Başkale’nin Sersul mezrasındaki asker baskınına ilişkin rapor hazırlayan STÖ'ler, saldırının her yönüyle adli, idari, etkin ve tarafsız olma ilkeleri doğrultusunda soruşturularak faillerin yargı önüne çıkartılmasını istedi. 

Van’ın Başkale ilçesinin Xaşkan Mahallesi’ne bağlı Sersul mezrasında yaşayan Atlı ailesinin evine 20 Haziran’da baskın düzenleyen askerler, Mehmet Emin Atlı adlı kişiyi gözaltına almış, dakikalarca havaya ateş açıp kadınları darp etmişti. Van Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi tarafından oluşturulan heyet, yaşananlara ilişkin hazırladıkları raporu açıkladı. Tahir Elçi Konferans Salonu’nda yapılan açıklamaya birçok kurum temsilcisi katıldı. 

İHD Şube Başkanı Mehmet Karataş'ın paylaştığı raporun sonuç ve istem bölümünde şunlara yer verildi:
* Gerçekleştirilen orantısız ve ölçüsüz kolluk müdahalesi her yönüyle adli ve idari açıdan adil, etkin ve tarafsız olma ilkeleri doğrultusunda soruşturulmalı ve failler tespit edilerek yargı önüne çıkarılmalıdır. 
* Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan yurttaşların bulunduğu alanda ateşli silahlarla dakikalarca havaya ateş açılmasına ilişkin talimat veren ve bu mühimmatı kullanan kişilerin yurttaşların yaşam hakları yönünden ciddi risk yarattıkları gözetilerek hızla tespit edilerek yargı önüne çıkarılmalıdır. 
* Mağdur ve tanık anlatımları doğrultusunda ev aramalarının sistematik hale geldiği iddiası ile ilgili adli ve idari yönden etkili ve hızlı bir soruşturma yapılması, konut dokunulmazlığının ihlali ve özel yaşama saygı hakkının ihlali iddiaları incelenmelidir. VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.