Yargının kendisi de sorun

  • Yeni adli yıla ilişkin açıklamada yargı bağımsızlığındaki sorunun kronikleştiğini belirten Amed Barosu Başkanı Nahit Eren, Kürt kimliği ve Kürtçeye saldırılar konusunda yargıyı etkin rol almaya çağırdı. 

Amed Barosu, yeni adli yılın başlamasına ilişkin Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yaptı. Çok sayıda avukatın katıldığı açıklamada konuşan Baro Başkanı Nahit Eren, geçen yılki adli yıl açılışında, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne saygının sağlanması, savunmaya hak ettiği saygının gösterilmesi, avukatlara ve örgütlü yapısı olan barolara yönelik soruşturma tehditlerin son bulmasını istediklerini, ancak sorunların çözülmediği gibi artarak devam ettiğini ifade etti. Geride bıraktıkları adli yılda yargının içinde olduğu içler acısı durum bütün çıplaklığıyla kendisini gösterdiğini eleştirisini yapan Eren, “Siyasal iktidarla uyumlu yargı pratiği geliştiren yargı mensupları ödüllendirilip terfi ettirilirken, iktidarı tatmin etmeyen kararlara imza atanlar görev yerleri değiştirilerek cezalandırılmıştır” dedi.

Yargının Türkiye’nin taraf olduğu ve kararlarına uyma taahhüdünde bulunduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarına uymadığına işaret eden Eren, bu konudaki ısrarın devam ettiğinin altını çizdi. Eren, “Yargı kararlarının icrası hukukun üstünlüğü ilkesinin gereğidir. Kişiye, yere ve zamana göre yargı kararlarını uygulama veya uygulamama yönünde geliştirilen anlayış, ülkede hukuk güvenliğine verilen önem derecesine işarettir” şeklinde konuştu. 

 Temel hak ve özgürlükler müdahalenin hız kesmeden devam ettiğini vurgulayan Eren, özellikle cezaevlerinde hasta tutsakların sürekli hale gelen ölüm haberlerine yargının sessizliğinin kaygı verici boyutta geldiğini söyledi.

Kürtçe üzerindeki baskılara değinen Eren, “Tehlikeli gördüğümüz ve dikkat çekmek istediğimiz bir konu da son süreçte Kürt kimliği ve Kürtçenin kullanımı nedeniyle sıklıkla, nefret söylemine ve saldırılara maruz kalınmasıdır. Şiddet ve kutuplaştırıcı dilin kullanılması, nefret içerir ırkçı saldırıların oluşumuna etki ettiğinden bu dilin terk edilmesi, yargını da bu tür saldırılarda etkin bir rol üstlenmesi gerekliliğin hatırlatıyoruz” diye ekledi.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.