Yargıtay’dan DAİŞ’i aklama hamlesi

  • Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 103 kişinin hayatını kaybettiği 10 Ekim Ankara Katliamı’nın sanıklarından Erman Ekici ve Yakup Yıldırım’a verilen cezaları fazla bularak kararın bozulmasını istedi.

Ankara Garı Katliamı’nda yargılanıp ceza alan 19 sanık arasında bulunan Erman Ekici’nin cezası Yargıtay tarafından fazla bulundu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyaya dair mütalaasını tebliğ etti. Dosyaya giren tebligatta mahkemece katılma talepleri kabul edilen 10 Ekim günü Barış Emek ve Demokrasi Mitingi’nin düzenleyicilerinden TTB, KESK, TMMOB, ile birçok üyesi katliamda yaşamını yitirmiş ve ağır yaralanmış olan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), Büro Emekçileri Sendikası (BES), Halkevleri Derneği gibi kurumlar ile CHP, HDP ile 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nin “katliamda zarar görmedikleri” gerekçesiyle davaya katılma hakları olmadığı belirtildi.

 Ceza fazla bulundu 

Yargıtay tebligatında ayrıca, sürmekte olan firari sanıklara ilişkin dosyada tek tutuklu sanık olan ve hala insanlığa karşı suçtan yargılanan Erman Ekici’ye “fazla ceza tayini yapıldığı”, sanık Yakup Yıldırım’ın “Beraat etmesi” gerektiği gerekçeleriyle Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararın bozulması talep edildi.

 Türk yargısının katliama bakışı

Yargıtay’ın tebliğine ilişkin 10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukat Komisyonu yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Tebliğname bu haliyle, yargı organlarının katliama olan bakış açısını net bir biçimde göstermektedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 200’e yakın klasörden oluşan dava dosyası üzerinde yaptığı incelemede sonuç olarak yalnızca iki konuya odaklanmıştır; birincisi mağdurlar bu davayı takip etmesin, ikincisi ise IŞİD’lilere fazla ceza verilmesin” denildi. 

 Mağdurların talepleri yok sayıldı 

Dosyada aydınlatılması ve incelenmesi gereken pek çok noktanın olduğuna dikkati çekilen açıklamada, “Öte yandan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından büyük bir hızla düzenlenen tebliğnamede taleplerimizin tamamı ve hatta temyiz talebimizin kendisi yok sayılmıştır. Her nedense Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, bu dilekçelerimizdeki talep ve itiraz noktalarımızla ilgili hiçbir değerlendirmede bulunmayarak, dosyanın eksik incelenmesinde ve delillerin eksik toplanmasında kendince ‘hukuken’ bir sakınca görmemiş ve taleplerimizi suskunlukla geçiştirmeyi tercih etmiştir. Savcılık aynı suskunluğu, ‘tüm sanıkların ve henüz yargılanmayan katliam sorumlularının insanlığa karşı suç işlemekten yargılanmaları gerektiği’ ne dair iddiamız karşısında da göstermiştir” diye belirtildi.   

İnsanlığa karşı suç yok

Tebliğnamede sanıklar hakkında insanlığa karşı suç uygulanması gerekip gerekmediğine dair hiçbir değerlendirmenin yapılmadığına vurgu yapılan açıklamanın devamında şöyle denildi: “Yargı sürecinde de katliamın gerçek sorumlularının ortaya çıkarılmaması için soruşturma savcıları tarafından bir kısım deliller hasıraltı edildi, çok önemli deliller toplanmadı, yargılama esnasında da katliamla ilgili pek çok nokta karanlıkta bırakıldı. Bu tebliğnameyi de 10 Ekim Ankara katliamına ilişkin unutturmayacaklarımız arasına alıyor ve bu katliamdan sorumlu her bir kişi yargılanıp hesap verene kadar adalet mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuna bir kez daha duyuruyoruz.” ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.