YAŞ toplantısı sürerken Yaşar Güler için kararname

  • Yüksek Askeri Şura toplantısı sürerken, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısı yayımlandı ve yapılan kararname değişikliğiyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in 4 yıllık görev süresinin, birer yıllık sürelerle Cumhurbaşkanlığınca yaş haddine kadar uzatılabileceği düzenlemesi getirildi.

 

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) dün Türk Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan başkanlığında toplandı. YAŞ, dün sabah Anıtkabir ziyareti ve saygı duruşunun ardından Cumhurbaşkanlığı’nda toplantıya başladı. YAŞ toplantısı henüz devam ederken, saat 13.00’te Resmi Gazete’nin mükerrer sayısı yayımlandı. Mükerrer Resmi Gazete’de sadece tek değişiklik yer aldı. Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usullerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlandı.

Dünkü 108 Sayılı Kararname ile; Cumhurbaşkanlığının 3 Sayılı söz konusu kararnamesine; 9’ncu maddesinin 3’ncü fıkrasının ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere, “Bu süre, birer yıllık sürelerle Cumhurbaşkanlığınca yaş haddine kadar uzatılabilir” cümlesi ilave edildi. Böylece söz konusu kararnamenin 9'uncu maddesinin üçüncü fıkrasının yeni hali şöyle oldu: “Genelkurmay Başkanı, orgeneral-oramiraller arasından atanır. Genelkurmay Başkanının görev süresi 4 yıldır. Görevdeki kalış süresinin tespitinde, atanmış bulunduğu yılın 30 Ağustos tarihi esas alınır. Bu süre, birer yıllık sürelerle Cumhurbaşkanlığınca yaş haddine kadar uzatılabilir.”

AKP’nin sunduğu ve  Meclis'te 30 Haziran 2022 tarihinde kabul edilen kanun değişikliği ile de 67 olan yaş haddi 72’ye çıkarılmıştı. 7415 sayılı Kanun ile Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 49'uncu maddesinin birinci fıkrasının (h) bendine “Genelkurmay Başkanının yaş haddi birer yıllık süre ile 72 yaşına kadar Cumhurbaşkanınca uzatılabilir” cümlesi eklenmişti. Dünkü değişiklikle birlikte Org. Yaşar Güler’in Genelkurmay Başkanlığına bir yıl daha devam etmesinin önünde mevzuat engeli kalmamış oldu.  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.