Yasak hak gaspına yol açıyor

Dünya Haberleri —

  • Berlin’deki PKK yasağı forumunun sonuçlarının aktarıldığı raporda “Yasak, Kürtlerin temel demokratik haklarını gasp ediyor. Toplanma, örgütlenme ve düşünce özgürlüğünü açıkça ihlal ediyor. Son yıllarda Kürtlere baskı arttı” tespiti yapıldı. 

 

ERDAL BAZ/BREMEN

Almanya’da 29 yıldır devam eden PKK yasağına karşı 18-19 Haziran tarihinde başkent Berlin’de yapılan “Şimdi biz konuşuyoruz” başlıklı forumun sonuç raporu açıklandı. Temel Haklar Komitesi Başkanı Yvonne Franke, Temel Haklar Komitesi Başkanı Sebastian Bähr, Siyaset Bilimci Heinz Michael Vilsmeier ve Dr. Gisela Penteker’den oluşan 4 kişilik jurinin hazırladığı rapor 3 bölümden oluşuyor. 

Kürtlere baskı arttı

Raporun birinci bölümünde “Konferansa katılan mağdurların anlatımları Almanya’da Kürtlere yönelik baskının son yıllarda yoğunlaştığını açıkça ortaya koydu” denildi. Raporun ikinci bölümünde ise şu tespitlere yer verildi: “Politik bir kararla uygulanan yasak, Almanya’daki yasalarla garanti altına alınan siyasi, sosyal ve kültürel haklar ile taban tabana zıttır. Yasak, Almanya’da toplanma, örgütlenme, düşünce ve medya özgürlüğünü açıkça ihlal ediyor. PKK yasağı Almanya’daki Kürt toplumunu temel demokratik haklardan mahrum bırakıyor. Mevcut siyaset Kürt toplumunu suçluyor ve Kürtlerin haklarını tanımayı reddediyor. Bu da Kürtlerin Almanya’daki çoğunluk toplumuyla hukuki ve siyasi eşitliğini engelliyor. Bir bütün olarak toplum için temel demokratik hakları savunmak ve güvenlik makamlarının otoriter sınırlamalarını durdurmak için PKK yasağının kaldırılması gerekiyor.”

Başka bir yol da mümkün

Brüksel Mahkemesi’nin “PKK terör örgütü değil” kararına da atıfta bulunan raporda, “Bu karar, başka bir yolun mümkün olduğunu da gösteriyor” denildi.

PKK yasağı kalkmalı 

Raporun üçüncü bölümü ise taleplere ayrılarak bunlar ise şu şekilde sıralandı: 

*  PKK, Avrupa Birliği’nin ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılmalı. 

*  Almanya’da PKK’nin faaliyet yasağı kaldırılmalı.

*  Belçika Temyiz Mahkemesi’nin kararı esas alınarak Kürt Özgürlük Mücadelesi bir iç çatışmanın tarafı olarak sınıflandırılmalı.

*  Uluslararası hukukta Kürt örgütleri bir kurtuluş hareketinin organları olarak tanınmalı.

*  Almanya ve Türkiye’nin güvenlik alanındaki iş birliği askıya alınmalı ve Türkiye’ye silah satışı durdurulmalı.

*  Türk casusların ve MİT’in gizli servis faaliyetleri önlenmeli, muhaliflere ve Kürtlere dair Türkiye’ye bilgi akışı durdurulmalı.

*  Kürt aktivistler sınır dışı edilmemeli.

*  Siyasi olarak aktif olan Kürtlerin oturum haklarına ilişkin herhangi bir kısıtlamaya gidilmemeli.

*  Adalet Bakanlığı’nın Kürtleri kovuşturmasına temel teşkil eden yürütme yetkileri kaldırılmalı.

* Türkiye’nin Kürtleri hedefleyen uluslararası hukuka aykırı saldırıları ve savaş suçları kınanmalı. 

Hukukçu Dilan Akdoğan

Kriminalizasyon teşhir edildi

Forumunun ev sahiplerinden olan Azadî Derneği ve Uluslararası Hukuk ve Demokrasi Derneği (MAF-DAD) üyesi Hukukçu Dilan Akdoğan ise forumda 29 yıldır Alman devletinin Kürt halkına karşı sergilemiş olduğu kriminalizasyon siyasetini somut olarak ortaya koyduklarını aktardı. Akdoğan, “Jürinin raporu da Kürt halkının Almanya’daki gerçekliğini bağımsız bir şekilde yansıtıyor. Forum ile amaçladığımız tam da buydu. Raporla yıllardır söylediğimiz ve talep ettiğimiz konuları jüri de kendi talepleri olarak yansıtmış oldu” dedi.

Kaldırılması barışa hizmet eder 

PKK’nin Avrupa Birliği ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılması ve Almanya’daki PKK yasağının kaldırılması için yasal girişimlerin devam ettiğini hatırlatan Akdoğan, “Bu hukuki girişimlerle birlikte AB üyesi ülkeler bir karar vermek zorunda kalacaklar. Eğer liste ve yasak uygulamaları ortadan kaldırılırsa, bu güçler Türkiye’nin demokratikleşmesine ve Kürt meselesinin barışçıl çözümüne de katkı sunmuş olacaklar” diye konuştu. 

Hukuki mücadele sürecek

Akdoğan, PKK yasağı son bulana kadar hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini ve toplumsal baskı oluşturmak için STÖ’ler ve aydınlarla daha fazla çalışacaklarını söyledi. Akdoğan, önümüzdeki süreçte toplumsal duyarlılığı artırmak için çeşitli eylem ve etkinlikler düzenleyecekleri bilgisini de verdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.