Yaşam sürmesin istiyorlar

  •  Besta bölgesine ait uydu fotoğraflarında, ormanlık alanların yok edildiği görülüyor. Kesimi yargıya taşıyan arazi sahipleri, "Yasalar devreye girmiyor. İnsansızlaştırmak istiyorlar" dedi.

 

Şırnak'ta 2019'da yeni kalekol ve askeri üs bölgeleri için yapılan yolların kenarlarında başlatılan ağaç kıyımı sürüyor. Korucular, Cudi Dağı'nın ardından Besta bölgesinde bugüne kadar on binlerce ağacı "güvenlik" gerekçesiyle kesti. "Özel Güvenlik Bölgesi" adı altında yasaklı olan Cinîwer (Bilecik), Xerbigê Bestin (Dedeören), Navyan (Güneyçam), Bêlûzer (Küllüce), Şereevan (Şerevan) ve Rîsor (Risor) köyleri ile Kaniyamîr, Birateto, Birapeşo, Deyndarok, Serêrû, Tîkera, Qûrteka Pêşya, Girê Derîncê alanlarında ise halen kesim devam ediyor.

Kıyıma karşı yapılan hukuki girişimlerden halen bir sonuç alınamazken, ormanlık alanların nasıl yok edildiği Google Earth'te yer alan uydu fotoğraflarına yansıdı. Bazı bölgelerde 2020 bazı bölgelerde ise 2021'e kadar çekilen fotoğraflarda binlerce ağacın kesildiği görülüyor. Uydu fotoğraflarında yer alan diğer ormanlık alanların da son bir yıl içerisinde büyük oranda kesildiği tahmin ediliyor.  

Arazi sahipleri konuştu

Bölgede arazileri bulunan ve orman kesimine karşı çıkan yurttaşlar, kıyımın başladığı süreci ve sonrasında yaşananları MA'dan Azad Altay ve Ahmet Kanbal'a anlattı. Besta bölgesindeki arazilerinde yapılan kıyıma karşı çıkan yurttaşlardan Zeki İrmez, birkaç yıl önce kesim için kendilerine teklif yapıldığını, ancak kabul etmediklerini aktardı. İrmez, "Kesmeyeceğimizi söyledik. Zaten her sene yakıldığını söyledik. 2-3 yıldır durmuştu. 2018’de Cudi’de ağaçları kesmeye başlamışlardı,iki yıldır da Besta bölgesine yöneldiler" dedi. 

İl müdürünü aşan durumlar

Dilekçe vererek kesimin önüne geçmek istediklerine ve bunun üzerine Urfa'ya yönlendirildiklerini ifade eden İrmez, "Urfa’ya giderek dilekçelerimizi verdik. Bizi yeniden Şırnak’a gönderdiler. İl Müdürlüğüyle görüştük. ‘Bizi aşan durumlar var. Güvenlik gerekçesiyle bunu yapıyorlar’ dediler. Formalite olarak ihale yapıyorlar. Korucular kesiyor hepsini. İzin vermek istemedik ama bize ‘izin verseniz de vermeseniz de kesilecek’ dediler. Ne kanuna göre gidiyor ne de ihaleye göre yapıyorlar. İhaleye göre 10 ton kesilecek deniliyor ama talan ediyorlar. Büyük bir katliam yapıyorlar. 'Güvenlik' adı altında kesiyorlar ama büyük bir rant var" diye konuştu. 

Paralarını da almıyoruz

Kendilerine teklif edilen parayı da kabul etmediklerini dile getiren İrmez, "Kesmişler, parasını da istemememize rağmen hesaplarımıza yollamışlar. Parayı çekmiyoruz. Bu Kürt sorunuyla bağlantılı. Hiçbir yasa geçerli olmuyor. Daha önce de ‘güvenlik’ gerekçesiyle köyleri boşalttılar, o kadar insanı katlettiler... Kanuni olarak müdahale etmek istiyorsun mahkeme de ‘güvenlik’ gerekçesiyle üzerine gitmiyor. Yasalar devreye girmiyor" dedi.

Bahattin Alkiş

Bu kıyımı istemiyoruz

Şırnak ve Siirt'in Pervari ilçe sınırlarında bulunan arazilerinde yapılan ağaç kıyımını yargıya taşıyan Bahattin Alkiş ise köylerinin Basyan bölgesinde yer aldığını ve 110 bin dönüme yakın arazilerinin olduğunu ifade etti. Köylerinin boşaltılması üzerine göç etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Alkiş, "Şimdi de ağaçlarımız kesiliyor. Öğrendiğimizde Şırnak Orman Müdürlüğü, Urfa Orman Bölge Müdürlüğü, jandarma, valilik ve Siirt Orman Müdürlüğüne itirazda bulunduk. Bölgenin bize ait olduğunu ve ağaçlarımızın bizden habersiz kesildiğini söyledik. İtiraz ettik. Kesim yapılmasını kabul etmeyeceğimizi söyledik" diye konuştu. 

Başvurları sonrası ağaç kesiminin durdurulduğunu kaydeden Alkiş, şöyle devam etti: "Orada 160 ton kadar ağaç kesimi yapmışlar. Şu ana kadar başvurularımıza cevap verilmemiş. Sadece itirazımız üzerine bölgede kesim durdurulduğunu biliyoruz. Kesilenlerin taşınması da durdurulmuş. Oradakiler taşımak için bizimle görüşmek istiyorlar, ancak kabul etmiyoruz. 'Güvenlik' gerekçesiyle kalekol yapmak istiyorlar. Van yolunun yapılacağını söylüyorlar. Kesinlikle ağaçlarımızın, doğamızın katledilmesini istemiyoruz. Buna karşı gerçekleştirilen eylemlere de katıldık." 

Arazilerimize bize yasaklı

Ağaç kesiminin "talan, rant ve katliam" olduğuna dikkat çeken Alkiş, şunları ekledi: "Bu doğa talanının durdurulmasını istiyoruz. Şu an bölgeye gidemiyoruz operasyon olduğu için. Güvenlik alanı, savaş alanı olduğunu söylüyorlar. Mahkeme de gidemiyor. Ağaç kesenlere serbest ama bize, hakimlere, arazi sahiplerine yasak. İnsansızlaştırmak için yapıyorlar. Ağaçsız bırakmak istiyorlar."  ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.