Yaşamı ve özgürlüğü haykırdılar

  • “Kadın kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” diyen kadınlar, bu yıl da devletin baskılarına ve korona bahanesine aldırış etmeden 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü, gösteri, yürüyüş ve mitinglerle kutladı.

 

Kadınlar, Türk devletinin yasak, baskı ve engellemelerini, bu 8 Mart’ta da dikkate almadı. Onlarca merkezde alanlara çıkan kadınlar, hem yapacaklarını hem de taleplerini haykırdı.

Uzun bir aradan sonra yan yana sokaklarda, meydanlarda haykıran kadınların, isyan, öfke ve itirazının bilendiği; örgütlü mücadeleye çevrilmeye hazır olduğu görüldü.

AMED

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP) öncülüğünde “Kadın kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” şiarıyla İstasyon Meydanı’nda binlerce kadının renkleriyle katıldığı, halayların çekildiği, taleplerin sloganlarla dile getirildiği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingi, saygı duruşu ve ardından folklor ekibinin sahne almasıyla başladı. Mitingde sahne alan sanatçıların seslendirdiği şarkılar eşliğinde halaylar çekildi. 

Mitingde Tertip Komitesi adına konuşan Songül Kapancı, kadınların bir kez daha önlerine konulan engelleri aşarak alanlara aktığını belirterek, “Selam olsun bizi bugünlere taşıyan kadınlara, zindandaki kadınların direnişine, selam olsun yaşamı güzelleştirmek için mücadele edenlere ve yaşamını yitirenlere. Buradayız, birlikteyiz, dayanışıyoruz, özgür yaşam yolunda ilerliyoruz. Bugün özgür zılgıtlarımızı alandan güneşe göndereceğiz. Bir kez daha hep birlikte savaşlara karşı yaşamı, köleliğe karşı özgürlüğü savunuyoruz diyoruz” dedi. 

Daha sonra Dünya Kadın Yürüyüşü’nün mitinge gönderdiği mesaj okundu.

Mitingde sahne alan Sur Govend Grubu halayları ve sanatçı Xalide’nin (Halime Kırık) şarkılarıyla kadınlar coştu. Halaya duran kadınlar, sık sık “Direne direne kazanacağız”, “Jin Jiyan Azadî” sloganları attı. 

Kazanımlardan vazgeçmeyeceğiz

 Mitingde konuşan DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz ise kadın özgürlük çizgisini, eşbaşkanlığı, eşit temsiliyeti, Kürt sorunun demokratik çözümünü savundukları için bugün cezaevinde rehin tutulan siyasi kadın tutsakları selamladı. Aydeniz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ne yaparlarsa yapsınlar, ne kadar zulüm etseler de ne kadar ötekileştirseler de yok saysalar da bugün kadınlaBugün alanlarda özgürlüğü, tecride karşı direnişi, bağımsızlığı, barışı, demokrasiyi haykırıyoruz. Asla kazanımlarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Hayatın her alanında, dünyanın her yerinde mücadele edeceğiz. Kazanımlarımızı büyüteceğiz.

Tecrit bitene kadar

 İktidar, karanlıktan, faşizmden ve savaştan besleniyor. Savaş politikalarına ve tecride karşı asla sessiz kalmayacağız. Tecrit bitene kadar mücadele edeceğiz. 102 gündür açlık grevi yapan tutsaklar yalnız değil, talepleri bizim talebimizdir.

Zulmün zirvesinden düşüreceğiz

 İktidar, artık zulmün zirvesindedir. Biz kadınlar onları zulmün zirvesinden düşüreceğiz. Kadınların mücadelesi, bu iktidarın bitişi; özgür bir toplumun inşası olacak. Kadınlar var oldukça, faşizm kurumsallaşamayacak.”

Miting, sahne alan sanatçılara eşlik edilen halaylarla devam etti.

BATMAN

Tevgera Jinên Azad (TJA), Atatürk Park’nda kadınlarla bir araya gelerek HDP Batman İl binası önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, görevden alınarak yerine kayyum atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, TJA aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, HDP Batman Kadın Meclisi üyeleri ve yüzlerce kadın, polis ablukasına rağmen yürüyüşe geçti. Polis, yürüyüşün Valilik tarafından yasaklandığını söyledi. Kadınlar polis ablukasında erbane, zılgıt ve alkışlar eşliğinde halaylar çekti. Polisin slogan atılmaması uyarısına kadınlar hep bir ağızdan ”Jin Jiyan Azadî” sloganı; zılgıt ve alkışlarla karşılık verdi.

Polise rağmen yürüyüş

Kadınlar ablukaya rağmen yürüyüşe devam etti. Atatürk Parkı’nda başlayan yürüyüş sırasında ”Em li hember qirkirina jiyanê li hember tecrîdê azadiyê diparezin”, ”Yaşasın 8 Mart, “İsyanımız özgürlüğümüz için kadınlar için adalet” pankartları ve ”Mer dikuje dewlet diparêze” dövizinin açılmasına izin verilmedi. ”Ji qirkirina jinan re na”, ”Azadiya me di têkoşina me da ye”, ”Ji bo jinan edalet”, ”Kadın mücadelesi özgürleştirir” dövizleri açılırken, ”Herkes için adalet” maskeleri takıldı. Yürüyüş boyunca ”Jin Jiyan Azadî”, ”Jinîn ciwan dimeşe erd û ezman diheje”, ”Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”, ”Yaşasın kadın dayanışması” sloganları, alkış ve zılgıtlar atıldı.

HDP Batman İl binası önüne gelen kadınlar açıklama yaptı. Burada konuşan Feleknas Uca, ”Sizden korkmuyoruz, diz çökmeyeceğiz. Kadınlar bu kentin sahibidir. Biz mücadelemizi daha büyüteceğiz” şeklinde Batman Valiliği ve iktidara seslendi.

Açıklama, alkış ve zılgıtlar eşliğinde son buldu.

VAN

Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve HDP Kadın Meclisi, Van’ın İpekyolu ilçesinde bölgesel miting düzenledi. “Kadın kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” şiarıyla Musa Anter Parkı’nda yapılan mitingde, alan mor ve beyaz balonlarla süslendi. Kurulan sahneye ise ”İsyanımız özgürlüğümüz için!” yazılı pankart asıldı. 

Ağrı, Kars, Iğdır ve Hakkari başta olmak üzere birçok kentten yüzlerce kadın, yöresel kıyafetleriyle mitinge katıldı. Aralarında HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran’ın da bulunduğu kadın milletvekilleri de yine yöresel kıyafetleriyle miting alanına kadar yürüdü. Coşkunun miting sonuna kadar bir an olsun eksilmediği alanı renk cümbüşüne çeviren kadınlar, uzun süre Kürtçe ezgiler eşliğinde halaya durdu. Annelerin mitingdeki coşkusu, renkli görüntüler ortaya çıkardı.

Saygı duruşunun ardından HDP İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, DBP İl Eşbaşkanı Gülderen Varlı ve Star Kadın Derneği Başkanı Serap Güvenç, programın başında yaptıkları konuşmalarla 8 Mart’ı kutladı.  

Direnişi büyüteceğiz

 Ardından sahneye çıkan HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, Kürt ve kadın düşmanlığı ile ayakta duran iktidar karşısında diz çökmeyip direndiklerini belirterek, ”Direnişi büyüteceğiz ve bu iktidarın sonunu getireceğiz” dedi.

Tuncel: İsyandayız

 Rehin tutulan HDP eski Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ve DBP eski Eşbaşkanı Sabahat Tuncel’in 8 Mart dolayısıyla cezaevinden gönderdiği mesajları okundu. Tuncel, mesajında şunları kaydetti: “Babanın, kocanın, patronun, devlet babanın çizdiği sınırlar içerisinde yaşamaya itiraz ediyoruz. Kadın cinayetlerine, taciz ve tecavüze isyan ediyoruz. Evde, iş yerinde emeğimizin sömürülmesine isyan ediyoruz. Savaş’a, ayrımcılığa, ölme, öldürme siyasetine, tecride, iktidar hesapları içerisinde hayatlarımızın çalınmasına isyan ediyoruz. Önümüze örülen setleri bir bir yıkarak, özgürlüğe yürüyoruz. Demir kapılara, beton duvarlara inat, bugün sizlere birlikte meydanlarda özgürlük halayına duruyoruz. Bizi hapsederek, kadınlara gözdağı vermek istediler. Ne biz yıldık, ne siz durdunuz. İstanbul’dan Diyarbakır’a, Artvin’den Hakkari’ye barış ve özgürlük köprüleri kuruncaya kadar durmayacağız. Erkek egemen saltanatı, tarihin çöp setine atıncaya kadar durmayacağız. Yolumuz açık olsun, yolumuz kadın özgürlük yolu olsun.”

Newroz’a doğru   

 Program, HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’in konuşmasıyla devam etti. Koçyiğit, ”Bugün yüzümüz Newroz’a dönük. Uzun bir aradan sonra yan yana sokaklarda, meydanlardayız. Bu uzun ara bile direncimizi eksiltmemiş. İsyanımız, öfkemiz, itirazımız bilenmiş. Bugün bu itiraz, öfke ve isyanı, erkek sisteme karşı örgütlü mücadeleye çevirdiğimiz gündür” dedi.  

Geri adım yok

 Taşdemir’in ardından sahneye HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran ise ”Ne korona bahanesi ne de erkek şiddeti kadınlara geri adım attıracak” diyerek, şunları söyledi: ”Kayyum atarken Kürt halkının seçme ve seçilme hakkını kabul etmediğini deklare etti, bir de kadın düşmanlığını gösterdi. Eşbaşkanlık sistemini suçmuş gibi göstererek, kadın kurumlarını kapattı. Biz ‘eşbaşkanlık mor çizgimizdir, tekçi, milliyetçi, dinci sisteminize karşı bunu korumaya devam edeceğiz’ dedik ve yapmaya devam ettik.

Mutlak tecride karşı başlatılan açlık grevindeki talepler bizim taleplerimizdir. Bu hukuksuz tecridi kaldırın, kendi anayasanıza uyun. Ülkeyi sürekli uçurumun kenarında tutmaktan vazgeçin. 

Başarayı ulaşamayacaksınız

 Size kaybettireceğimizi biliyoruz. Şu anda kurmak istediği sistemin karşısında en büyük güç Kürt kadın mücadelesidir. Van’dan İçişleri Bakanı’na bir mesaj gönderelim; tehditleriniz, hedef göstermeleriniz, sokak ortasında darp etmeleriniz başarıya ulaşamayacaktır. Kadınların direnişi saltanatınızı devirecek. Kadınlar bu ülkeyi bütün halkların eşit yaşayacağı bir sistemde yönetecek. 

Direnişle gerileteceğiz

 Buradan bütün kadınlara sesleniyorum; yalnız değiliz, güçlüyüz. Gücümüzü binlerce yıldır direnen kadınlardan alıyoruz. Erkek egemenliğine karşı ‘isyanımız özgürlüğümüzdür, örgütlülüğümüz öz savunmamızdır’ diyelim. ‘Evler, sokaklar ve belediyeler bizimdir’ diyelim. Kadın düşmanlığı yapan iktidarı kadın direnişiyle gerileteceğiz.”

Başaran’ın konuşmasını tamamlamasının ardından sanatçı Pınar Aydınlar sahne aldı. Miting, Aydınlar’ın seslendirdiği ezgiler eşliğinde kadınların uzun süre halaya durmasıyla sona erdi.

 

ŞIRNAK  

Özgür Kadın Hareketi (TJA), 26 Şubat’ta Şırnak’ın İdil ilçesinde başlattığı 8 Mart etkinliklerinin finalini, Beytüşşebap ilçesinde görkemli bir şölenle gerçekleştirdi. HDP Beytüşşebap İlçe Örgütü binasında gerçekleşen şölene, kadınlar yöresel kıyafetleriyle katıldı. TJA aktivisti Emine İnan, ”Hiçbir zaman direniş ve mücadelemizden taviz vermedik. Bu mücadeleyle özgürlüğü inşa edeceğiz” dedi. Şölen, çekilen halaylarla son buldu.

 

HATAY 

 Samandağ Kadın Platformu, 8 Mart dolayısıyla Abdullah Cömert Alanı’nda açıklama yaptı. Çok sayıda kadının katıldığı açıklamada konuşan Selver Büyükkeleş, “Kayyumlar tarafından kadın kazanımları gasp ediliyorken durup izlemeye niyetimiz yok. Haksızlık, hukuksuzluk varsa karşısında mücadele eden kadınlar vardır diye konuştu.

 

OSMANİYE

 Osmaniye’de HDP Merkez İlçe Örgütü binasında şölen düzenledi. Şölene, HDP PM Üyesi Seher Kadiroğlu ve çok sayıda kadın katıldı. Yöresel kıyafetlerle şölende katılan kadınlar, halaylar çekti. 

 

BİNGÖL

 HDP Bingöl İl Örgütü, parti binasında etkinlik düzenlendi. HDP’li kadınlar, daha sonra kent merkezinde kadınlara karanfil dağıttı. 

 

URFA

 Urfa’da Haliliye ilçesinde bulunan bir düğün salonunda düzenlenen şölene HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, Barış Anneleri, kentte bulunan kadın kurumlarının temsilcileri katıldı. Urfa Demokratik Kadın Platformu da, aynı kapsamda Eğitim Sen şube binasında açıklama yaptı.

 

MARDİN 

 Mardin’de HDP İl Örgütü binası önünde kutlama gerçekleştirildi. Taleplerini sloganlarla haykıran kadınlar, tecride ve kadın cinayetlerine karşı tepkilerini dile getirdi. Etkinlik, erbaneler eşliğinde çekilen halaylarla devam etti.

 

MERSİN

 Mersin’de Tarsus Kadın Platformu’nun çağrısıyla Yarenlik Alanı’nda bir araya gelen kadınlar, Halk Eğitim Merkezi önünden başlayarak PTT Merkez Şubesi’ne kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

 

ANKARA 

Kadın sağlık çalışanlarının İbn-i Sina Hastanesi’nin ön bahçesinde yapmak istediği açıklamaya polis engel olmak istedi. Kadınlar, engellemeden sonra hastanenin arka bahçesinde polise sırt çevirerek protesto etti.

ANTEP

Antep Demokratik Kadın Platformu, kitlesel yürüyüşle kutladı. Kırkayak Parkı’nda bir araya gelen kadınlar, Yeşilsu Parkı’na doğru yürüyüşe geçti. Sloganlar eşliğinde parka ulaşan kadınlar, burada zılgıtlar eşliğinde halay çekti. Daha sonra adınlar adına hazırlanan ortak metni Gül Fidan Özpolat okudu. Özpolat, kadınların taleplerini sıraladı. Etkinlik, çekilen halaylarla son buldu.  HABER MERKEZİ

 

Kuzey-Doğu Suriye’de coşku

Kuzey-Doğu Suriye’de ”Seda ve Hind’in yolu bizim yolumuzdur, sözleri sözümüz” ve “Mücadelemiz kadın devriminin garantisidir” şiarıyla 8 Mart kutlandı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Kuzey-Doğu Suriye geneli ve Halep’de farklı etkinliklerle kutlandı.

Qamişlo, Amûdê, Girkê Legê, Dêrik, Tirbespiyê, Til Hemis, Şehba, Hesekê, Dirbesiyê, Til Temir, Kobanê ve Reqa ile Halep’in Şêxmeqsûd Mahallesi’ndeki kutlamalara on binlerce kadın katıldı.

DAİŞ çetesinin bir zamanlar başkent ilan ettiği Reqa’daki kutlama, kentin kuzeyindeki 17. Tümen bölgesinde yapıldı. Kutlamaya Tebqa, Dêrazor ve Minbic’ten de katılım oldu. Kürt, Arap ve Türkmenlerin yöresel kıyafetleriyle katıldığı miting alanı, Öcalan’ın ve şehitlerin fotoğrafları ve kadın mücadelesinin selamlandığı pankartlarla donatıldı. Mitingde konuşan Reqa Kadın Yönetimi üyeleri Buseyne Ebdu ile Xilûd El İsa, 8 Mart’ı üç yıldır kutladıklarını hatırlattı. Özgürleştirilmiş bölgeler adına konuşan Minbic Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Nûr El Hamid, “Özgürleştirilen bölgelerde yaşayan kadınlar olarak her alanda kazanımlar elde ettik. Bu kazanımlar kadın devrimi sayesinde elde edildi” dedi.

Kongreya Star Cizîrê Bölgesi adına söz alan Remziye Mihemmed, “Kadınlar direniş ve iradenin meşalesidir. Kadınlar, toplumu değişime, demokrasiye ve özgürlüğe götürüyor. Kadın devriminin büyük fedakarlıklara ihtiyacı var” diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.