Yemen’de 11 bini aşkın çocuk katledildi

Kadın Haberleri —

Yemen / Foto: UNICEF

Yemen / Foto: UNICEF

  • UNICEF yaptığı yazılı açıklamayla, 2015 yılından bu yana Yemen’de yaşanan iç savaş sebebiyle 11 bin çocuğun katledildiğini ya da yaralandığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF), 2015 yılından bu yana Yemen’de yaşanan iç savaş sebebiyle 11 bin çocuğun katledildiğini ya da yaralandığını bildirdi.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, 2015 yılının Mart ayından 30 Eylül 2022 tarihleri arasında yaşananlara yer verildi. Daha önceki açıklamada 10 bin 200 çocuğun katledildiği ya da yaralandığı hatırlatılan açıklamada, son verilere göre bu sayının 11 bin 19’a yükseldiği kaydedildi.

Gerçek rakamların çok daha yüksek olabileceği vurgulanan açıklamada, söz konusu tarihler arasında 4 bine yakın çocuğun da silah altına alındığı belirtildi.

Acil ateşkes ilan edilmeli

UNICEF Genel Müdürü Catherine Russel’a göre yüzbinlerce çocuk, “Önlenebilir hastalıklar veya açlık nedeniyle ölüm tehdidi altında” bulunuyor. Yemen için insani yardım çağrısını yineleyen Catherine, “Yemenli çocuklarının iyi bir gelecek şansına sahip olmaları için, çatışmanın tarafları, uluslararası toplum ve nüfuz sahibi herkes, onların korunmalarını ve desteklenmelerini sağlamalıdır” dedi. Catherine, insani krize yanıt olmak için 484,4 milyon dolara acil ihtiyaçları olduğunu sözlerine ekledi. 

Geçtiğimiz Ekim ve Kasım aylarında en az 62 çocuğun yaşamını yitirdiğini ifade eden Catherine, “Ateşkesin acilen yenilenmesi, temel insani erişime izin verecek olumlu bir ilk adım olacaktır” diye belirtti. 

377 bin kişi hayatını kaybetti

BM Kalkınma Programı ise Kasım 2021’de yaptığı açıklamada, 377 bine yakın kişinin savaş ve sonuçları olan açlık, hastalık ve su kıtlığı gibi nedenlerle hayatını kaybettiğini duyurmuştu. 

Gerilim tırmanabilir

Yemen’de, Nisan ayında ateşkes ilan edildi ve iki kez uzatıldı. En son Ekim ayı başında ateşkesin süresi doldu. Uluslararası toplumun tanıdığı Yemen hükümeti ile Husi isyancıları ateşkesi uzatmak için anlaşmaya varamadı. Ateşkes sona erse de geçen iki ay içerisinde çatışmalar yeniden başlamadı. Ancak Husilerin petrol terminallerine yönelik bir dizi saldırısı ardından gerilimin tırmanmasından endişe ediliyor. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.