- 135 milletvekili bulunan CHP'den 91 milletvekili ayrılarak, Özgür Özel'in başkanlığında YENİ Parti'yi kurdu. Meclis aritmetiği değişti, CHP artık 'ana muhalefet' değil.
CHP Grup Başkanı Özgür Özel, YENİ Parti’nin kuruluş evraklarını imzalayarak CHP’den istifa etti. 91 CHP milletvekili de partilerinden istifa ederek YENİ Parti'nin kurucusu oldu. YENİ Parti’nin kurulmasıyla Meclis'te grubu bulunan siyasi parti sayısı 7’ye yükselirken, yeni düzenlemeler yapılacak. Meclis Genel Kurulu’nda yeni oturma düzeni oluşacak, Başkanlık Divanı ve komisyonlarda üye sayıları partilere göre değişecek. YENİ Parti’nin bir grup başkanı ile üç grup başkanvekili, CHP’nin bir grup başkanı, iki grup başkanvekili olacağı öngörülüyor.
Özgür Özel, Salı günü yapılan CHP Grup Toplantısı'nda yeni partinin kurulacağını açıklamıştı. Özel, bugün de CHP’den istifa ettiğini duyurdu. YENİ Parti’nin kuruluş evraklarını imzalayan Özel, istifasını bir videoyla paylaştı. Özel ile 90 milletvekili de CHP’den istifa ederek YENİ Parti Kurucular Kurulu’na katıldı. Özel, evrakları imzaladığı videonun sonunda, “Vatana, millete, partimize, hepimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı. Özel, duyurunun ardından resmi X hesabındaki fotoğrafını değiştirdi ve "CHP Genel Başkanı" yazısını kaldırdı.
Bakanlığa başvuruldu
CHP'den ayrılan isimler tarafından kuruluş hazırlıkları tamamlanan YENİ Parti için resmi süreç başlatıldı. YENİ Parti'nin kurucuları arasında yer alan Murat Emir ve Asu Kaya, partinin kuruluşuna ilişkin gerekli belgelerle birlikte İçişleri Bakanlığına resmi başvuruda bulundu. Başvurunun ardından açıklama yapan Murat Emir, işçilerden emeklilere, çiftçilerden gençlere kadar toplumun farklı kesimleriyle birlikte "umut dolu, kutlu bir yolculuğa" çıktıklarını belirtti. "Arkamızda Saray'da tasarlanan kirli planları, Saray sofrasına oturanları, binaları, masaları, sandalyeleri bırakıyoruz" diyen Emir şöyle konuştu: "Bu ülkeyi daha adil, daha eşit, emeğinin karşılığını aldığı, bereket dolu bir ülke yapmak üzere tüm milletimizle birlikte, kimseyi ayrıştırmadan, kimseyi ötekileştirmeden yürüyoruz, yürümeye devam edeceğiz. İşte bugün, bu yürüyüşün önemli günlerinden birisi. Türk siyasi tarihinde, umut ediyoruz ki çok önemli bir kilometre taşı olacak. Yepyeni partimizi kurduk. Özgür Özel'in liderliğinde ülkemizin üstüne çöken, vatandaşlarımızın omzuna çöken bu karanlığı yırtıp atacağız. Güzel günlere kavuşacağız. Daha adil bir Türkiye, haksızlıkların olmadığı, yargının siyasallaşmadığı, yargının muhalif sayılan herkesin ve her kurumun tepesinde sallandırılmadığı bir Türkiye'yi kuracağız. Herkesin umut dolu olduğu, liyakatle çalışırsan başarırım, kimse hakkımı yiyemez dediği Türkiye'yi hep birlikte kuracağız. Umut dolu bir başlangıcın arifesindeyiz. Bu mutlu başlangıcı hep birlikte halkın iktidarı ile taçlandıracağız. Bugünden sonra da çok daha güçlü, çok daha kurumsal olarak yine meydanlardayız, alanlardayız, tarlalardayız, fabrikalardayız, üniversitelerdeyiz; yaşamın olduğu, emeğin olduğu her yerdeyiz ve hep birlikte başaracağız."
Birinci Meclis'e yürüdüler
YENİ Parti'nin lideri Özgür Özel, kuruluş dilekçesinin İçişleri Bakanlığına verilmesinin ardından Cuma namazını kılmak için Hacı Bayram-ı Veli Camisi'ne geldi. Yurttaşların yoğun desteği nedeniyle caminin içine girmekte zorlanan Özel, çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulundu. Özel genel başkan seçiminin kurucular kurulu toplantısında yapılacağını söyledi. Özel, "Birazdan kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilerlediği yoldan ilerleyerek, her zaman olduğu gibi, Birinci Meclis'e gideceğiz ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının Birinci Meclis'i açarak hem Kurtuluş Savaşı’nı yönettiği hem de ardından kurtuluşu sağladığı o tarihi binada saygılarımızı bir kez daha sunacağız."
Özel konuşmasının ardından büyük bir kalabalıkla birlikte Birinci Meclis'e yürüdü.
Meclis'te yeni dağılım
135 milletvekili bulunan CHP'den 91 milletvekili ayrılarak, Özgür Özel'in başkanlığında YENİ Parti'yi kurmasıyla birlikte Meclis'te sandalye dağılımı yeniden şekillendi. Grubu bulunan siyasi parti sayısı 7'ye yükselirken ana muhalefet partisi YENİ Parti oldu. Milletvekili sandalye dağılımı grubu bulunan partilere göre; AKP 277, YENİ Parti 91, DEM Parti 56, MHP 46, CHP 44, İYİ Parti 29, Yeni Yol Partisi 20 oldu. Henüz resmileşmese de YENİ Parti'nin bir grup başkanı, üç grup başkanvekili; CHP'nin bir grup başkanı, iki grup başkanvekili olacağı öngörülüyor.
Edinilen bilgiye göre; YENİ Parti'nin kurulmasına ilişkin prosedür gereği parti ve Meclis Başkanlığı arasında yapılacak yazışmalar çerçevesinde yeni düzen oluşacak. Bu kapsamda özellikle YENİ Parti ve CHP için yer konusunda Meclis'te yeni düzenleme yapılacak. Özgür Özel, CHP'ye 'mutlak butlan' kararı ve partiden tahliyenin ardından çalışmalarını CHP Grup Başkanı olarak Meclis'teki CHP Grup Başkanlığındaki makam odasında sürdürüyordu. YENİ Parti’nin şu anda "CHP Grup Başkanlığı" olan yerde devam etmesi, Meclis'te vekil sayısı 44'e düşen CHP Grubu için de odalarda düzenlemeye gidilerek yer tahsis edilmesi bekleniyor. Yeni duruma göre grup başkanlıklarındaki isim ve makam tabelaları değiştirilecek.
Oturma düzeni değişiyor
Meclis Genel Kurulu’nda oturma düzeni yeni duruma göre şekillenecek. YENİ Parti, ana muhalefet partisi olarak AKP Grubu’nun yanında yer alacak. Milletvekili sayısına göre Genel Kurul’da oturma düzeni AKP, YENİ Parti, DEM Parti, MHP, CHP, İYİ Parti ve Yeni Yol Partisi olarak sıralanacak. Meclis Başkanlık Divanı’nda da değişiklik yapılacak. Meclis İçtüzüğü'ne göre Başkanlık Divanı bir Başkan; dört başkanvekili; yedi kâtip üye; üç idare amirinden oluşuyor. Siyasi parti gruplarının parti grupları toplam sayısı içindeki yüzde oranları ve bu oranlara göre her siyasi parti grubuna düşen Başkanlık Divanı'ndaki görev yeri sayısını tespit edilecek.
YENİ Parti kurulmadan önce CHP adına Meclis Başkanvekilliğini Tekin Bingöl yürütüyordu. Diğer Başkanvekilleri ise AKP’den Bekir Bozdağ, DEM Parti’den Pervin Buldan, MHP’den ise Celal Adan. Tekin Bingöl'ün CHP'den istifa etmesiyle Meclis Başkanvekilliğinden birini YENİ Parti yürütecek.
Komisyonlar yeniden
Komisyonlarda da üye sayıları yeni duruma göre yeniden şekillenecek. Meclis’te toplam 16 ihtisas komisyonu bulunuyor. Komisyonlarda siyasi parti gruplarına düşen üye sayısı tespit edilecek. Siyasî parti grupları adaylarını bildirecek ve bu adaylar Genel Kurul'da oylanacak.
***
Belediye başkanlarının durumu
CHP'li belediye başkanlarının da istifa ederek YENİ Parti'ye katılması, ilk aşamada düşünülmüyor. Belediye başkanlarına toplu bir geçiş çağrısı iki gerekçeyle yapılmayacak;
* Katılacak belediye başkanlarının yeni adli ve idari süreçlerle karşı karşıya kalabileceği endişesi.
* Belediye meclislerinde yaşanabilecek olası bölünmelerin yerel yönetimlerde yönetim krizine yol açma ihtimali.
***
Seçimlere katılıp katılamayacağı
Siyasi Partiler Kanunu'nda, seçime girme yeterliliği için bazı kriterler aranıyor. Geçmişte bir siyasi partinin genel seçime katılabilmesi için Meclis'te grup kurması yeterli olurken, 2022'deki yasa değişikliğiyle siyasi partilerin seçime katılabilmesi için en az 41 ilde teşkilatlanması ve seçimden en az 6 ay önce büyük kongresini yapmış olması şartı getirildi. YENİ Parti'nin, teşkilatlanma çalışmalarını ve Meclis'teki grup yapılanmasını eş zamanlı yürütmesi planlanıyor. Özel ekibi, olası bir baskın seçime katılımın hukuki yollarla engellenmesi ihtimaline karşı seçime girme yeterliliğine sahip bir siyasi partiyi de yedekte tutmayı planlıyor.
***
Hazine yardımı meselesi
Mevcut düzenlemeye göre siyasi partilere yapılan Hazine yardımı, Meclis'teki milletvekili sayısına göre değil, son milletvekili genel seçiminde aldıkları oy oranına göre hesaplanıyor. YENİ Parti, 2023 seçimlerine katılmadığı için herhangi bir oy oranına sahip olmadığından devlet yardımı alamayacak. Devlet yardımından yararlanabilmesi, katılacağı ilk milletvekili genel seçiminde en az yüzde 3 oy almasına bağlı olacak.
***
Kuruluşa giden süreç
Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi, 21 Mayıs 2026’da Özgür Özel’in Genel Başkan seçildiği üç yıl önceki CHP 38. Olağan Kurultayı’nı iptal etti. Özel ve parti yönetimi, ‘tedbiren’ görevden uzaklaştırıldı. Önceki genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu atadı. 23 Mayıs’ta 95 milletvekilinin oyuyla Grup Başkanı seçilen Özel, kurultay için delegelerden imza toplamaya başladı, noter onaylı 833 imza 17 Haziran’da teslim edildi. Kılıçdaroğlu ve ekibi, olağanüstü kurultaya gidilemeyeceğini savundu. Özel’in ekibi, 14 Temmuz’da Ankara Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu, dilekçede olağanüstü kurultay için isimleri daha sonra bildirilecek üç kişilik bir çağrı heyeti oluşturulmasını talep etti. 'Mutlak butlan' kararı ve Özel’in ekibinin itirazı, 17 Temmuz’da Yargıtay’a ulaştı, ancak dosyayı adli tatil sonrasına (yani 1 Eylül’e kadar) bırakacağı belirtidi. Özel, 21 Temmuz’da CHP Grup Başkanı olarak Meclis’te son kez CHP Grup Toplantısı'nda konuştu, milletvekilleriyle yeni parti kuracaklarını ilan etti.