Yerliler kısırlaştırılıyor

Kadın Haberleri —

Kanada'daki First Nations yerli halkı /Foto: Afp

Kanada'daki First Nations yerli halkı /Foto: Afp

  • Kanada’da yerli kadınların bilgileri ve istekleri dışında cerrahi müdahaleyle doğurganlıklarının engellendiği ortaya çıktı.

Kanada’da yaşayan binlerce yerli kadının, doğum için hastaneye gittikleri sırada istekleri dışında doğurganlıklarının engellenmesi için operasyon yapıldığı öğrenildi.

Gazete Karınca’nın CTV’ye dayandırdığı habere göre, British Columbia, Alberta, Saskatchewan, Manitoba ve Quebec eyalet mahkemelerinin her birinde, bu işlem uygulanan binlerce yerli kadını temsilen açılmış 5 davanın bulunduğu kaydedildi.

Doğum sancısı sırasında imzaya zorlanıyor

Edinilen bilgilere göre, özellikle sezaryen gerektiren durumlarda hamilelere bir onay formu imzalatılıyor.

Görevliler, operasyondan dakikalar önce, bazen ameliyathaneye giderken söz konusu forma “tüp ligasyonu”na (Kadında gebeliği önlemek için yumurtayı taşıyan tüplerin ameliyatla bağlanması) ilişkin bir madde ekliyor.

Doğum sancısıyla kıvranan ve bebeklerinin sağlığı konusunda paniğe kapılan kadınlar en savunmasız oldukları anda yaşamlarını değiştiren bir işleme rıza göstermeleri için yapılan uygulamanın tarihi yeni değil.

Doğumu engelleme bir soykırım yöntemi

Sömürgeci ülkelerin genel olarak başvurduğu ve bir soykırım yöntemi olarak geliştirdiği açık-gizli kısırlaştırma, doğurganlığı engelleme yöntemi, Kanada’da 1928 yılına kadar uzanıyor.

The Canadian Encyclopedia’da yer alan bilgilere göre, bu uygulama Kanada’da uzun ve genellikle gizli bir tarihe sahip. Alberta eyaletinde 1928’de kabul edilen ve 1972’ye kadar yürürlükte kalan yasayla “uygun olmayan kişilerin üremesine sınırlama” getirildi.

Kanada Öjeni Kurulu’nca özellikle hapishanedeki “tehlikeli” mahkumlar için verilen karar kapsamında, uygulama süresi boyunca bazı erkek mahkumlara da uygulanıyor.

British Columbia eyaletinde 1933’te yürürlüğe giren ve 1973’te kaldırılan aynı kanun, zamanla yerli kadınları hedef aldı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.