Yıllık enflasyon yüzde 114,8!

Enflasyon

Enflasyon

  • Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) çalışmasında Ocak ayı enflasyonu yüzde 15,52 olurken 12 aylık enflasyon ise yüzde 114,87 olarak gerçekleşti.

TÜİK’e göre Ocak’ta enflasyon yüzde 11,1 arttı ve yıllık yüzde 48,69’a çıktı. 19 yılın zirvesinde devam eden tüketici enflasyonunda zamlar etkili olurken, üretici enflasyonu hammadde ve enerji maliyetlerindeki artışla yüzde 93,53’e yükseldi. TÜİK, enflasyon hesaplamasında baz alınan ürün sepeti ve ağırlıklarını güncelledi. Kira bedeli ve faturaların yer aldığı konut harcamalarının sepetteki oranı yüzde 15.36’dan yüzde 14.11’e düşürüldü. ENAG’a göre ise Ocak enflasyonu yüzde 15,52, yıllık da yüzde 114,87.
Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıklamasından önce, hesapladığı enflasyon rakamlarını duyurdu. Buna göre, ENAG Tüketici Fiyat Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Ocak ayında yüzde 15,52 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise yüzde 114,87 olarak gerçekleşti.
ENAG ile TÜİK verileri arasında farklar bulunuyor. 

TÜİK’e göre bile zirvede
 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) da dün verilerini açıkladı.  Tüketici enflasyonu Aralık ayının ardından Ocak’ta da aylık çift haneli yükselişini sürdürdü ve yıllık enflasyon 19 yılın zirvesinde kalmaya devam etti. TÜİK verilerine göre; Ocak’ta aylık enflasyon yüzde 11,1 arttı ve yıllık tüketici enflasyonu yüzde 48,69’a yükseldi. Aralık’ta yıllık enflasyon yüzde 36,08 seviyesindeydi. Üretici enflasyonu ise aylık yüzde 10,45 arttı ve yıllık üretici enflasyonu yüzde 93,53’e fırladı. Aralık’ta üretici enflasyonu yüzde 79,89 seviyesindeydi. 
Ocak’ta tüketici enflasyonuna en fazla etki yapan gıda grubunda aylık enflasyon yüzde 10,9 arttı. Gıda ve içeceklerde yıllık enflasyon yüzde 55,61 olarak hesaplandı. Gıda grubunda ekmekten peynire şekerden sebze ve meyvelere kadar hemen hemen her maddede aylık yüksek zamlar yaşandı.
Konut grubunda Ocak başında yapılan zamlar etkili oldu. Elektrik, su, doğalgaz zamlarının etkisiyle konut grubunda aylık enflasyon yüzde 18,91 arttı. Dayanıklı tüketim mallarında yaşanan çift haneli artışlar ev eşyası grubunda aylık enflasyonu 12,82 arttırdı. Sağlıkta ise kur güncellemelerinin etkisiyle fiyatlar yüzde 11,27 yükseldi. Ulaştırma grubunda hem otomobil fiyatları hem benzin motorinde yüksek oranlı artışlar ile ulaşım ücretlerine gelen zamlar bu grupta enflasyonu yüzde 11,15 arttırdı.

TÜİK sepete ayar çekti
Zaten verilerle oynadığı, ENAG rakamıyla da ortada olan TÜİK, ana harcama gruplarının ağırlıklarında değişikliğe giderek, enflasyon sepetine ayar çekti. Buna göre gıda, içki ve sigara, konut, sağlık, haberleşme ve eğitim gruplarının enflasyondaki ağırlığı düşürülürken giyim ve ayakkabı, ev eşyası, ulaştırma, eğlence ve kültür, lokanta ve oteller ile çeşitli mal ve hizmetler gruplarının ağırlığı artırıldı. En yüksek ağırlık 0.63 puanlık gerileme ile yüzde 25,32’ye düşürülse de yine gıda ve içecek grubunda olmaya devam ederken elektrik, doğalgaz ve kira artışlarının yer aldığı konut grubunun enflasyondaki ağırlığı 1.24 puan indirimle yüzde 14,12’ye çekildi.

Üretici fiyatlarının baskısı
Üretici enflasyonu tarafında ise gerek hammadde fiyatları gerekse artan ücretler ve elektrik, doğalgaz zamları nedeniyle oluşan maliyet baskıları nedeniyle aylık yüzde 10,45 artış yaşandı ve yıllık enflasyon yüzde 79,89’dan yüzde 93,53’e yükseldi. Alt kalemlerden enerji enflasyonu yüzde 142,1, imalat enflasyonu yüzde 90,3 oldu. ÜFE enflasyonu üç haneli seviyelere doğru ilerliyor olması önümüzdeki dönemde tüketici enflasyonu üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceğini gösteriyor. 

Tsunami gelmeye devam ediyor
CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Twitter hesabında yaptığı paylaşımla enflasyon verilerini değerlendirdi.  Öztrak, şunları vurguladı: “1988’den bu yana en yüksek Ocak enflasyonunu, bu yıl yaşadık. Daha da vahimi; Aralık’taki rekorun (yüzde 13,58) üzerine, İkinci bir enflasyon rekorunu (yüzde 11,10) tarihte ilk kez yaşıyoruz. Erdoğan’ın deneyi milletimize çok pahalıya patladı. Ocak ayında üretici enflasyonu, tüketici enflasyonun altında kaldı. Ancak hala ‘turpun büyüğü heybede’. 12 aylık üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki fark 45 puan ile yine rekor tazeledi. Üretici fiyatlarından tüketiciye doğru korkunç bir tsunami gelmeye devam ediyor. Memura ‘2022’nin ilk 6 ayı için yüzde 5’lik zammı, yüzde 7,5 yaptık’ diyerek, günlerce caka sattılar. Memura zam yüzde 7,5. Ocak enflasyonu yüzde 11,1. Memur maaşlarına yapılan zam, daha yılın ilk 21 gününde eridi gitti. Memur şimdiden alacaklı. Milletten utanıp özür dilerler mi? Ne gezer! ‘Faizi indirdik, enflasyon daha da düşecek’, ‘Enflasyon kamburunu bir süre taşıyacağız’, ‘Enflasyon Ocak’ta negatif olur’, ‘Enflasyon Ocak’ta pik yapar’ ‘Enflasyon Nisan’da pik yapar’ diyerek, milletin üzerindeki yükü, ağırlaştırdıkça ağırlaştırıyorlar.’’ ANKARA

Hazine’ye Merkez aktarımı

Merkez Bankası, 30 Aralık’ta 70 milyar TL’lik rekor zarardan 31 Aralık’ta 60 milyar TL’lik kâra geçirildikten sonra dünkü olağanüstü genel kurul toplantısında, Hazine’ye 49,3 milyar TL aktarma kararı aldı.
Merkez Bankası (TCMB), olağanüstü genel kurul toplantısını dün Ankara’da yaptı. Toplantıda, bankanın 2021 yılı dönem kârı üzerinden kâr payı avansı ödenmesine ve 2020 yılı kârından ayrılan ihtiyat akçesinin dağıtılmasına karar verildi. Bu kapsamda Hazine’ye 45 milyar TL’si kâr payı avans tutarı, 4,3 milyar TL’si ihtiyat akçesi olmak üzere toplamda 49,3 milyar TL aktarılmasına karar verildi.
30 Aralık günü 70 milyar TL’lik rekor zarara işaret eden Merkez Bankası bilançosu, 31 Aralık’ta bir anda 60 milyar TL’lik kâra geçirilmişti. TCMB Başkan Yardımcısı Mustafa Duman, Meclis’te milletvekillerinin konuya ilişkin sorusu üzerine “Kâr zararla ilgili, son günündeki değişimle ilgili… Şimdi, swap işlemlerinin muhasebe yönteminde yapılan bir muhasebe politika değişikliği sonucu yıl sonu işlemleri kapsamında rakam oluşmuştur” demişti. ANKARA

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.