Yine SİHA saldırısı

  • Türk devletinin, hava sahası Rusya ve ABD tarafından kontrol edilen Kuzey-Doğu Suriye'de SİHA saldırıları sürüyor. Son hedef Qamişlo'ydu ve yine ikisi çocuk dört yurttaş katledildi. 

 

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Basın İrtibat Merkezi tarafından önceki günkü saldırıyla ilgili dün yapılan açıklamada, “İşgalci Türk devleti dün akşam SİHA ile Qamişlo’nun Sîna Mahallesi’ne saldırdı. Saldırıda Askeri Disiplin Kurumu Üyesi Rûxaz Amûdê (Mezlûm Seededîn Esed /Amûdê /1989) ile birlikte dört kişi şehit düştü. Şehit düşenlerden ikisi çocuk.”

Kuzey-Doğu Suriye İç Güvenlik Güçleri de saldırıdan sonra şu açıklama yapmıştı: "Qamişlo’nun Sinaa Mahallesi’ndeki Hisko benzinliğine yakın bir noktada bulunan bir araca SİHA'yla saat 16.21 sıralarında saldırı yapıldı. Saldırıda dört yurttaş şehit düştü, iki yurttaş da yaralandı. Yaralıların durumları ağır ve hastanede tedavi altına alındı. Saldırının yaşandığı bölgedeki işyerlerinde de maddi hasarlar oluştu."  QAMIŞLO

 

Şehba ve Şêrawa’da 26 kişi katledildi

Türk ordusunun, Efrîn’in Şêrawa ilçesi ile Şehba Kantonu'na yönelik devam eden saldırılarında şu ana kadar 26 yurttaş şehit düştü, 76 yurttaş da yaralandı.

Ateşkesin garantörü Rusya’nın gözleri önünde işgalci Türk ordusu, Efrînli göçmenlere ve Şehba'ya sakinlerine yönelik saldırılarını sürdürüyor. Bu saldırılarda her türlü silah kullanılıyor. Heyva Sor a Kurd ve Avrin Hastanesi istatistiklerine göre; Efrînlilerin Şehba ve Şêrawa'ya göçünün başlamasından bu yana şehit ve yaralı sayısı 102'ye ulaştı. 13'ü çocuk, 6'sı kadın olmak üzere 26 yurttaş şehit düştü. 37 çocuk 25 kadın olmak üzere 76 yurttaş farklı zaman ve mekanlarda yaralandı. Şimdiye kadar üç katliam gerçekleştirdi.

İlk katliam: 2 Aralık 2019'da iTil Rifet'te Efrînli göçmenlere saldırdı. Bu saldırıda 8'i çocuk 10 yurttaş şehit oldu, 13 yurttaş yaralandı. Katliamda şehit düşenlerin isimleri şöyle: Ebdulfetah Elîko (3), Arif Mihemed Cafer (6), Mihemed Mihemed Omer (7), Îmad Ehmed Kêfo (9), Mistefa Mihemed Mecîd (10),  Hemûdê Mihemed Elî (11),  Semîr Ebdurehman Hiso (12), Mihemed Ebdurehman Hiso (15), Elî Mehmûd Osman (54) ve Hisên Ebdullah Guldedo (73).

İkinci katliam: 25 Şubat 2020'de Şêrawa ilçesine bağlı Aqibê köyünde bir aileye saldırıldı. Bu saldırıda aynı aileden üç kişi (anne, baba ve kızı) şehit oldu, üç kişi de yaralandı. Şehitlerin isimleri şöyle: Hesen Izet Mihemed (55), Fatme Ehmed Elî (46) ve Sirûşt Hesen Mihemed (12).

Üçüncü katliam: 23 Ocak 2021'de Til Rıfet'e saldırdı. Burada da iki çocuk ve bir kadın şehit oldu, 7 kişi ise yaralandı. Şehitlerin isimleri şöyle: Macid Yasir Sekran (5), Ebdulmuhsin Sekran (12) û Nazlî Mihemed Mistefa (55).

Ayrıca 26 Temmuz'da işgalci Türk ordusunun Til Rifet ilçesi, Şêx İs köyü, Şera ve Şêrawa ilçelerine bağlı köyleri 940'tan fazla top ile hedef alması sonucu, 17 yaşındaki bir çocuk şehit oldu, 5 kadın yaralandı.

Til Rifet ilçe merkezini 4 Ağustos'ta SİHA'yla vurdu; 6'sı çocuk 9 yurttaş yaralandı. Bu saldırıda, 2 Aralık 2019'daki katliamda şehit olan çocuklardan birinin babası olan Hesen Eliko gözünü kaybetti.

350 bin insan yaşıyor

Şehba Kantonu ile Şera ve Şêrewa ilçelerinde Efrîn göçmenlerinden ve Şehba sakinlerinden yaklaşık 350 bin kişi yaşıyor. Til Rifet ilçesinde 7 bini ilçenin asıl sakinleri olmak üzere, 22 binden fazla yurttaş yaşıyor.

5 adet göçmen kampı

Şehba Kantonu ve Şêrawa ilçesinde 5 adet Efrinli göçmen kampı bulunuyor. Bunlar, Fafin ilçesinde Berxwedan, Ehdas ilçesinde Efrin, Ehdas ilçesinde Serdem, Şêrawa ilçesinde Veger ve Efrîn kamplarıdır. Her kampta yaklaşık, 10 bin kişi yaşıyor ve işgalci Türk ordusu her gün bombalanıyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.