Yoksulluk kader değil

Kadın Haberleri —

.

.

  • HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Başaran, "Kadın yoksulluğuna hayır" buluşmalarının sonuçlarını açıkladı. Başaran, tüm saldırılara karşı kadınların direndiğinin altını çizdi. 

ANKARA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Ege Bölgesi’nde gerçekleştirdikleri “Kadın yoksulluğuna hayır” buluşmalarının sonuçlarına ilişkin Türk Meclisi’nde açıklama yaptı. Ülkede pandeminin fırsata çevrildiğini belirten Başaran, iktidara yakın olanların zenginliklerine zenginlik kattığını, halkın da gittikçe yoksullaştığını söyledi. Bu durumdan en çok kadınların etkilendiğini belirten Başaran, kadınların mahkum edilmek istendiği yoksulluğun temelinde erkek egemen zihniyet ve kadın düşmanı politikaların bulunduğunu kaydetti. 
 
Kadınlar yılmadan direniyor

“Yoksulluğun kadınlaşmasına izin vermeyeceğiz” diyen Başaran, “Kadınları istihdam alanının dışında tutarak ekonomik anlamda erkeğe bağımlı hale getirmek isteyen, ucuz iş gücü olarak gören, her türlü emek sömürüsüne maruz bırakan, Kod-29 ile kadınları hedef alan işverenleri koruyan, güvencesiz işlerde merdiven altı çalışmak zorunda bırakarak kadın düşmanlığını her defasında tescilleyen erkek egemen ittifakın karşısında; bu ittifakın her türlü saldırısı karşısında susmayan, yılmadan direnen, yaşamını idame ettirmeye çalışan kadınlar var” diye konuştu.

Hayatın her alanında varlar

Başaran, kadın dernekleri ve kurumları ile 13-14-15 Nisan tarihlerinde  ‘Kadın Yoksulluğuna Hayır, Kadınlar İçin Adalet’ kampanyası temelinde gerçekleştirdikleri kadın buluşmalarında bunu bir kez daha gördüklerini kaydetti.

Sokak müzisyenleri, tekstil emekçileri, Romanlar, seyyar satıcıları, 1990’lı yıllarda zorla göç ettirilen Kadifekale’deki kadınlar, çoğu Suriyeli ve Kürt olan tarım işçisi kadınlar gibi hayatın her alanında yer alan ve gittikçe yoksullaştırılan kadınlarla görüştüklerini belirten Başaran, kadınların kendilerine ilettiği sorunları ve  talepleri dile getirdi.
İzmir’de kadına yönelik şiddetle mücadele yürüten kadın merkezleri ve dernekleri ile bir araya geldiklerini söyleyen Başaran, “ Kadınların talepleri aynı zamanda kadın derneklerinin de talepleri. Kod-29 uygulamasının kaldırılması, İstanbul Sözleşmesi’nin etkin bir şekilde uygulanması noktasında bir kez daha ortaklaştık” dedi. 
 
Yoksulluk kader değil

Kadınlara, Romanlara, Kürtlere, göçmenlere insana yakışır bir hayat sunmak neden bugüne kadarki iktidarların hiç aklına gelmemektedir?” diye soran Başaran, konuşmasını şöyle srdürdü: “Biz kadın yoksulluğunu yenmek için bütçe tasarruflarını sermayeden yana değil kadınlardan, işçilerden, yoksullardan yana yapmayı; kadın erkek eşitliğini, halkların eşitliğini öncelemeyi; Romanlara başta olmak üzere farklı kültürlere, yaşam tarzlarına saygılı olmayı önemsiyoruz. Hükümeti ve yerel yönetimleri bunun için göreve çağırıyoruz. Yoksullar seçimlerde gidilecek oy depoları değildir. Yoksulluğun sebebi yoksullar değildir. Sürekli yoksul üreten, yoksulluğu kuşaklara miras bıraktıran bu düzenin ta kendisidir. Hükümetin partizanca sürdürdüğü sosyal yardımlar, kadınları iktidara bağımlılaştıran sosyal politikalar yoksulluğu yok etmiyor. Tam tersine yoksulluğun sürmesine ve büyümesine neden oluyor. Kadın yoksulluğunu yenmek için, yoksulluğu kız çocuklarına miras bırakan bu düzenin değişmesi şarttır. İktidarınız sosyal yardımları bir hak olarak tanımadığı için kadınları size muhtaç hale getiriyor, kendinize bağımlı kılıyorsunuz. Her kadına ya iş ya da gelir güvencesi bir hak olarak tanınmalıdır.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.