Yönetemiyorsunuz, bırakın!

HDP Sözcüsü Ebru Günay

HDP Sözcüsü Ebru Günay

  • HDP Sözcüsü Ebru Günay, ekonomik ve siyasi tabloya dikkat çekerek, ”Bu iktidar, ülkeyi yönetemediğini kabul ederek seçim sürecine girmeli, bu bir zorunluluk. Erken seçime gidilmeli” dedi.

İktidarın 50+1 ile muhalefete kurduğu tuzağa kendinin düştüğünü söyleyen HDP Sözcüsü Ebru Günay, “İstediğiniz kadar zirve yapın, bu ülkenin siyasetinde yer almayı rüyanızda bile göremeyeceksiniz” dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, parti Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısıyla gündemi değerlendirdi.

Alınlarındaki utanç vesikası

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü ile sözlerine başlayan Günay, şunları paylaştı: ”Sendikaların verilerine göre, Türkiye’deki çalışan çocuk sayısı 2 milyon civarında. Milyonlarca çocuk ana dili hakkından, bilimsel ve parasız eğitim hakkından, sağlık hakkından, kendisini geliştirme hakkından yoksun. Bırakın temel haklarını kullanmasını, yaşam hakkı bile tanınmıyor, bu ülkede çocuklara. İktidarın dayattığı savaş ve şiddet politikası sonucu yüzlerce çocuk katledildi, bu katliamların failleri korundu ve yeni katliamların yolu açıldı. Yüzlerce çocuk cezaevinde, yüzlercesi anneleriyle birlikte parmaklıklar arkasında büyüyor. Çocuklara yönelik istismar vakaları inanılmaz düzeyde artmış durumda. Bu verilerin tamamı ülkeyi yönetenlerin alnında silinmeyecek birer utanç vesikasıdır ve elbette affedilemez suçlarıdır.”

Kendileri baraja takılıyor

HDP’yi barajlarla engellemeye çalışanların baraja takıldığını; despotik yönetimleri için kurdukları Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve yine kendilerinin kurduğu 50+1 sisteminden şikayet etmeye başladığını kaydeden Günay, şöyle devam etti: ”50+1 hesabı uykularını kaçırdıkça, birbirlerine koşuyorlar. Saray sıkıştıkça Bahçeli’nin kapısına dayanıyor, zirve üzerine zirve yapıyor. İstediğiniz kadar zirve yapın, istediğiniz kadar görüşün artık bırakın 50+1’i bu ülkenin siyasetinde yer almayı rüyanızda bile göremeyeceksiniz, 1+1 kalmaktan kurtulamayacaksınız. Kim kiminle görüşürse görüşsün, kim kiminle hangi pazarlığı yaparsa yapsın 50+1’e takılacaksınız.”

Kendileri tuzağa düştü

 Erdoğan ve onu ebediyen iktidarda tutacaklarını sanan ekibin, kendilerine göre oluşturdukları seçim sistemiyle 50+1 formülünü icat etttiğini ve bu formülle kendilerine ömür boyu iktidar, muhalefete de sürekli yenilgi tuzağı hazırladığını hatırlatan Günay, ”İktidar, muhalefete kurduğu tuzağa kendisi düştü. Biraz tarihe bakarlarsa şunu görecekler: HDP ve HDP’nin fikriyatı ile başa çıkmak, hele saldırılarla onu bertaraf etmek kolay değildir. Bu gelenek yılların rafine halidir. Bu gelenek 7’den 70’e direnenlerin mirasıdır.  HDP, bütün renkleriyle toplumsal muhalefetin, katılımın, eşitliğin, özgürlüğün, barışın partisi olarak; demokrasi için mücadele eden, demokrasi güçlerinin direnişini örgütleyen partidir. HDP halktır; halkın cesaret kaynağıdır, açlık, yoksulluk, işsizlik, zorbalık karşısında tutunacağı dal, mücadeleye katılmak için gireceği mevzidir.”   

Hakikatleri araştırma ve yüzleşme

Türkiye’deki ‘helalleşme’ tartışmalarına dikkat çeken Günay, ”Partimiz, geçmişten bu yana Hakikatleri Araştırma ve Geçmiş ile Yüzleşme Komisyonu’nun Meclis bünyesinde kurulmasını öneriyor. Bu çağrımızı bir kez daha tekrarlıyoruz” dedi.

Aynaya bakmaya utanıyor

25 milyon insanın yoksulluk sınırının altında yaşadığını; 8 milyon insanın işsiz olduğunu, 3,5 milyon gencin gelecekle ilgili ümidini kestiğini belirten Günay, şunları ifade etti: ”Her sabah farz niyetine zam haberleriyle uyanıyoruz. Esnaf batıyor. Kadınlar her gün katlediliyor. Kumpas davalarıyla demokratik siyasete saldırmaya devam ediyorlar; memleket yangın yeri. Ekonomi, siyaset ve toplumsal yaşam çökmek üzere ama Erdoğan, mikrofonu eline aldığı gibi herkese saldırmaya başlıyor. Siyaseti inkar, Kürt sorununu inkar, insan hak ihlallerini inkar, hukuku inkar eden Erdoğan, hızını alamayıp ekonomik krizi de inkar ediyor. ‘Ekonomideki çöküşün izahı yok diyor’ aynaya bakmayı unutuyor. Beş defa art arda faiz artırımı yapıyor, sadece 2022 yılı merkezi bütçesinden faiz lobilerine 240,4 milyar lira harcama ayırıyor, sonra da dönüp ‘Faizi savunanlarla işim olmaz’ diyor. Erdoğan, siyaset tarihine ‘kendisi ile işi olmadığını iddia eden’ tek siyasetçi olarak geçmiştir. Tükenmeyi tehditle, kendi hatalarını kendisini inkâr ederek örtmeye çalışan iktidar için çanlar çalmaya başladı. 

Yüzde 50+1 gereken yerler

Yüzde 50+1’in hesabını yapacaksanız, bu hesabı nerede yapacağınızı biz size söyleyelim. Emekli maaşlarına, memur maaşlarına yüzde 50+1 zam yapabilirsiniz. Asgari ücrete 1 yılda iki defa yapılmak üzere yüzde 50+1 zam yapabilirsiniz. Engelli istihdam oranını yüzde 50+1 oranında arttırabilirsiniz. Sermayeye ve yandaşa yapılan vergi afları yerine çiftçiye, esnafa yüzde 50+1 oranında istisna yapabilirsiniz. KYK borcu olan gençlerin, kredi borcu olan çiftçilerin borçlarını yüzde 50+1 oranında silebilirsiniz. İşsizlere, geliri olmayan yurttaşlara temel ihtiyaç faturalarını yüzde 50+1 oranında karşılayabilirsiniz. Savaşa, ranta, yandaşa ayırdığınız bütçeyi yüzde 50+1 oranında düşürebilirsiniz. Bunları yapmayacaklar ve yüzde 50+1 AKP’nin çırpınışının sembolü olarak tarihte yer edinecek. 

Erken seçim çağrısı

Günay, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erken seçim çağrılarına dair Günay, “Bu iktidarın ülkeyi yönetemediği hakikati ortada. Bu iktidar, ülkeyi yönetemediğini kabul ederek seçim sürecine girmeli, bu bir zorunluluk. Ülkenin durum ortada. Türkiye toplumu artık bunu kabul etmiyor. İktidarın da ülkeyi yönetemediğini görerek erken seçime gitmesi lazım” dedi.  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.