Yüksek kolesterol 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Sağlıksız beslenme, şeker hastalığı, ilerleyen yaş, sigara kullanımı, hareketsizlik, obezite (aşırı kilo) gibi faktörler LDL oranının yüksek olmasına sebep olabilir. Bunun yanı sıra genetik faktörler de yüksek kolesterol değerlerinin görülmesinde rol oynayabilir.

Kolesterol karaciğerde üretilmektedir. Bunun yanısıra küçük bir bölümü yiyecekler ile vücuda ulaşmaktadır. Vücuttaki her hücrenin kolesterola ihtiyacı vardır. Kolesterol karaciğerden kan yoluyla tüm organ ve dokuların hücrelerine taşınır ve burada kullanılır. Fazla kolesterol de kan yoluyla karaciğere geri döner.

Kolesterole yağ da deniliyor. Ancak bu kimyasal açıdan doğru bir tanımlama değil. Kolesterol yağda da olduğu gibi suda erimiyor. Onun için vücutta özel bir 'taşıma sistemine' ihtiyaç vardır. Kolesterol protein ve yağ ile birlikte lipoprotein isimli maddede birleştirilir. İki çeşit lipoprotein vardır. 

LDL kolesterol - kötü kolesterol - karaciğerden vücuda giden çeşittir. Yüksek LDL seviyesi kardiyovasküler (kan dolaşımı, damar, kalp) hastalık riskinin artmasıyla ilişkilidir. HDL - iyi kolesterol - ise kolesterolü karaciğere geri götüren maddedir. Yüksek HDL seviyesi muhtemelen daha düşük kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkilidir. Bunun yanısıra trigliseritler vardır. Bunlar vücudun enerji kaynağıdır. Bir birey fazladan kalori aldığında, bu fazla kaloriler trigliseritlere dönüştürülür ve yağ hücrelerinde depolanır. 

Sağlıksız beslenme, şeker hastalığı, ilerleyen yaş, sigara kullanımı, hareketsizlik, obezite (aşırı kilo) gibi faktörler LDL oranının yüksek olmasına sebep olabilir. Bunun yanı sıra genetik faktörler de yüksek kolesterol değerlerinin görülmesinde rol oynayabilir. 

Yüksek kolesterolün başta görünen/hissedilen belirtisi yoktur. Bu nedenle uzun yıllar boyunca fark edilmeden ilerleyebilir. Kolesterol verileri kan tahlili ile tespit edilir. 

Yüksek kolesterol oranını önlemek için sağlıklı yaşam koşulları önemlidir. Sağlıklı beslenme bunun başında gelmektedir. Kepekli tahıllar, meyve ve sebze ağırlıklı besleme önerilir. Tüketilen hayvansal yağların miktarını sınırlamak da önemlidir. Tavuk gibi et türleri ve balık gibi özellikle bol miktarda omega-3 yağ asitleri içeren diğer yiyecekler tercih edilmelidir. Kızartma yerine haşlama veya ızgara iyidir. Düzenli egzersiz (en az haftada dört defa yarım saat) de gereklidir. 

Yüksek kolesterol tespit edilirse öncelikle periz önerilir. Bununla istenilen sonuç alınmazsa ilaç tedavisine başvurulur.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.