Yunanistan’da kabus sürüyor

Dünya Haberleri —

orman yangınları

orman yangınları

  • Yunanistan’ın başkenti Atina çevresinde aşırı sıcakların tetiklediği orman yangını ikinci gününde de devam ederken yerleşim yerlerinden tahliyeler de sürüyor. 

 

Temmuz ayında Yunanistan’da adaları etkileyen orman yangıları bu kez de anakarada can ve orman kaybına neden oldu. Şiddetli rüzgar nedeniyle hızla yayılan ve başkent Atina çevresini etkileyen orman yangınlarında şu ana kadar 20 kişi hayatını kaybetti. 

Yüzlerce itfaiyeci gece boyunca Atina'nın eteklerinde bir orman yangınını kontrol altına almak için mücadele ederken, yetkililer Çarşamba günü ülke genelinde yeni yangın riskinin yüksek olduğu uyarısında bulundu.

Şiddetli rüzgar yangınların yayılmasına neden oluyor

Cumartesi günü Yunanistan'ın kuzeyinde patlak veren ve yazın ikinci büyük salgınında şiddetli rüzgârların körüklemesiyle hızla yayılan yangınlardan bu yana yirmi kişi hayatını kaybetti.

Atina'nın yaklaşık 25 km kuzeyindeki Parnitha Dağı eteklerindeki Fyli köyü yakınlarında çıkan yangının Menidi kasabasına doğru yayıldığını ve yaklaşık 150 kişinin üç bakımevinden tahliye edilmek zorunda kaldığı bildirildi. 

Yangınlar nedeniyle başkentin üzerinde yoğun bir duman bulutu görülürken yetkililer solunum rahatsızlığı olanların dışarı çıkmaması konusunda uyardı. 

Dumanlar İyonya adalarina kadar yayıldı

Devlet televizyonunda yayınlanan bir uydu görüntüsü, Meriç yangınlarından çıkan dumanın ülkenin kuzeybatısında, İtalya'dan çok uzak olmayan İyonya adalarına kadar sürüklendiğini gösterdi.

18 göçmenin cesedi bulundu

Kurtarma ekipleri Salı günü, Türkiye sınırındaki kuzey Evros bölgesindeki Dadia ormanı yakınlarındaki kırsal bir alanda, sınırı geçen göçmenlere ait olduğuna inanılan 18 yanmış ceset buldu.

Aşırı sıcaklar yangınları tetikliyor

Yunanistan'da yaz aylarında sıkça görülen orman yangınları, bu yıl bilim insanlarının iklim değişikliğiyle ilişkilendirdiği alışılmadık derecede sıcak, kuru ve rüzgarlı hava nedeniyle daha da kötüleşti.

Temmuz ayında on binlerce yabancı turist Rodos adasından tahliye edilmiş, bir hafta boyunca devam eden yangın otel ve tatil köylerinin yanı sıra geniş arazileri de küle çevirmişti.   ATİNA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.