Yüzlerce avukattan ÖCALAN başvurusu

Dünya Haberleri —

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan

  •  Dünya çapında 22 ülkeden yüzlerce avukat, aylardır kendisinden haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’la görüşmek için Türk Adalet Bakanlığına başvurdu. 

 

ERDAL BAZ

Dünyanın dört bir yanından yüzlerce avukat Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşmek için Türk Adalet Bakanlığına başvuruda bulundu. Avrupa’dan başvuran avukatlar bugün Brüksel’de konuyla ilgili bir basın toplantısı gerçekleştirecek. Ortadoğu’daki avukatlar ise 19 Eylül’de yapacakları ortak açıklamayla İmralı’ya gitme talebini kamuoyuna duyuracak. 

Türk Adalet Bakanlığına mektup göndererek Öcalan ve İmralı’da tutulan diğer Kürt tutsakları ziyaret etmek istediklerini bildiren Avrupa’daki avukatlar konuyla ilgili bugün Brüksel’de bir basın toplantısı düzenleyecek. Avrupa Basın Kulübü’nde saat 10.30’da başlayacak olan basın toplantısına; Paris ve Brüksel Baroları Birliği’nden Georges Henri Beauthier, Avrupalı Demokrat Avukatlar (AED) adına Demokrasi için Hukukçular Birliği (SAD) Başkanı Hélène Debaty, Brüksel İlerleme Avukatları Ağı’ndan Selma Benkhelifa ve Avrupa Avukatlar Birliği Eş Genel Sekreteri Thomas Schmidt katılacak.

Öcalan Kürtlerin Mandelası

Öcalan’ın görüş hakkına getirilen kısıtlamayı ayrımcı bir tecrit biçimi olarak tanımlayan avukatlar, Öcalan’ı ise “Kürtlerin Mandelası” olarak görüyor. Öcalan ve İmralı’da tutulan diğer tutsakları ziyaret etmek için Adalet Bakanlığına başvuruda bulunan avukatlar, bugünkü açıklamayla kamuoyunu bilgilendirecek. 

Mahmut Şakar

Savunma hakkı gasp edilemez 

İmralı’daki ağır tecride karşı avukatların küresel girişimini gazetemize değerlendiren Uluslararası Hukuk ve Demokrasi Derneği (MAF-DAD) Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Şakar, “Sayın Öcalan’a uygulanan tecrit, Kürdistan ve Türkiye’deki avukatların yanı sıra dünyadaki avukatların da tepkisini çekti. Bir insanın savunma hakkının engellenmesi en temel hakkının elinden alınmasıdır” dedi. 

İlk 775 avukat başvurmuştu

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’la görüşmek için ilk olarak Türkiye’den 775 avukatın Haziran ayında Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulunduğunu hatırlatan Mahmut Şakar, “Bu başvurudan sonra Avrupa’da bulunan avukatlar da bazı kuruluşların öncülüğünde Türkiye’deki meslektaşlarının taleplerine destek olmak ve tecridin sonlanması için harekete geçtiler” bilgisini paylaştı.

22 ülkeden harekete geçildi

Avukatların hazırlıklarının aylarca sürdüğünü ve 22 ülkeden yüzlerce avukatın dahil olduğu ortak bir metnin ortaya çıktığını aktaran Şakar, “İnsanlık onuruna aykırı olan bu tecride karşı harekete geçen avukatların Öcalan’la görüşme taleplerini içeren bu metin bugün Brüksel’de kamuoyuna açıklanacak” dedi.

Ortadoğu ayağı 19 Eylül’de 

Sadece Avrupa’da değil dünyanın her yerinde avukatların İmralı’daki tecride karşı harekete geçtiğini vurgulayan Şakar şunları söyledi: “Ortadoğu’da da imzalar toplanıyor. Güney Kürdistan, Rovaja ve birçok Ortadoğu kentinde Sayın Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması ve görüşme talebi için avukatların başvurusu var. Onlar da ortak açıklamalarını 19 Eylül’de Süleymaniye ve Qamişlo gibi birçok kentte kamuoyuyla paylaşacak. Toplanan imzalar görüşme talebiyle birlikte Adalet Bakanlığı’na iletilecek.”

Uluslararası bir çıkış

Küresel tepkinin önemine vurgu yapan Şakar, “Öcalan’a dönük tecride karşı uluslarası alanda bir karşı çıkış olması açısından çok önemli. Sayın Öcalan üzerinde uluslarası hukuka, temel hak ve hürriyetlere ters olan tecrit sonlandırılıncaya kadar hukukçuların girişimleri de devam edecek” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.