Yüzyılın sağlık felaketi

Dünya Haberleri —

  • Koronavirüsü salgını 140’tan fazla ülkede yayılmaya devam ediyor, bazılarında 2. dalga başladı; önceki gün itibarıyla 697 bin 244 kişi yaşamını yitirdi.

Korona virüsü salgını yaz aylarında birçok ülkede vaka sayılarının artmasıyla yeniden tırmanışa geçti. Aşı çalışmaları devam ederken Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kusursuz aşı geliştirilmesi gibi bir sihirli değnek olmayabileceğini bildirdi ve normalleşmenin uzun bir yol olacağı uyarısında bulundu.

Koronavirüsü salgını 140’tan fazla ülkede yayılmaya devam ediyor. Koronavirüsü nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı dünya genelinde 697 bin 244’e, virüs tespit edilen kişi sayısı 18 milyon 447 bin 723’e yükseldi. En fazla vakaya sahip ülke olan ABD’de son paylaşılan verilere göre, 4 milyon 862 bin 210 hasta bulunuyor. Virüs kaynaklı toplam can kaybının ise 158 bin 930’a ulaştığı bildirildi. ABD’yi, 2 milyon 751 bin 665 vakayla Brezilya izliyor. Salgının en kötü kısmını atlattığını düşünen birçok ülkede vaka sayıları yeniden yükseldi.

WHO Genel Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Birleşmiş Milletler’in (BM) Cenevre’deki genel merkezinden yaptığı açıklamada, ülkelerden maske kullanımı, sosyal mesafe, el yıkama ve test uygulama gibi önlemlerin tamamını uygulamalarını istedi.

Aşıda 3. aşama

Bazı aşı çalışmalarının klinik deneylerin üçüncü aşamasında olduğunu hatırlatan Tedros, ‘‘Hepimiz enfeksiyondan korunmamızı sağlayacak bir dizi etkili aş bulunmasını umuyoruz, ancak şu anda bu konuda bir sihirli değneğimiz yok ve bu sihirli değnek hiçbir zaman da olmayabilir’’ dedi.

Yüzyılın sağlık krizi

WHO Genel Başkanı, korona virüsünün 20. yüzyılın en büyük sağlık krizi olduğunu söyledi ve bir aşı geliştirilmesi için uluslararası düzeyde devam eden bu çabaların daha önce eşine rastlanmamış bir durum olduğunu kaydetti. Aşı çalışmalarının sonuçlarıyla ilgili belirsizliklere dikkati çeken Tedros, ‘‘İşe yarayan bir aşının bulunamayacağı ya da bulunsa da koruyuculuğunun yalnızca birkaç ay olacağı gibi kaygılar mevcut, ancak bunları klinik deneyler sona ermeden bilemeyeceğiz’’ şeklinde konuştu.

165 aşı çalışması

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre korona için 24 Temmuz 2020 itibarıyla ondan fazla ülkede toplam 165 aşı çalışması devam ediyor. Dünyada şu anda temel olarak iki farklı aşı çalışması yürütülüyor. Birinci kategoride, virüsün genetik kodu üzerinden aşı üretilmesi amaçlanıyor. Diğerinde ise zayıflatılmış veya etkisizleştirilmiş virüs üzerinden çalışılıyor.  CENEVRE

 

BM: Bir kuşak etkileniyor

Birleşmiş Milletler (BM), salgın yüzünden okulların kapanması nedeniyle dünyanın bir felaketle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, salgın kontrol altına alınır alınmaz, çocukları okullara geri döndürmenin ”başlıca öncelik” olması gerektiğini söyledi.

Dünya genelinde, 160’tan fazla ülkede salgın nedeniyle okulları kapattı ve bir milyardan fazla kişi bu durumdan etkilendi. Reuters’e göre, salgın başlamadan önce bile 250 milyon çocuk okula gidemiyordu. Guterres, ”Şu anda görülmemiş düzeyde bir insan potansiyelini harcayabilecek, onlarca yıllık gelişmenin altını oyabilecek ve eşitsizlikleri daha da kötüleştirebilecek, bir kuşağı kapsayan bir felaketle karşı karşıyayız” dedi.

 

Almanya’da 2. dalga

Alman Tabipler Birliği Başkanı, Almanya’da ikinci dalganın başladığını söyledi. Hastanelerde de ikinci dalga hazırlıkları yapılıyor.

Başkan Susanne Johna, Augsburger Allgemeinen gazetesine yaptığı açıklamada, ”İkinci dalga düşük bir eğilimle başladı. Her ne kadar bugünkü vaka sayılarını Mart ya da Nisan’da görülen vakalarla kıyaslamak mümkün olmasa da yeni vaka sayılarında artış söz konusu’’ dedi.

Robert Koch Enstitüsü’nün verilerine göre Almanya’da dün itibarıyla toplam hasta sayısı 211 bin 281.

Sağlık sisteminde de ikinci dalgaya karşı hazırlıklar yapıldığını belirten Marburger Bund Başkanı Johna, Mart’tan farklı önlemler planladığını, yatak sayısının hemen iki katına çıkarılmayacağını, bu kez belli bir sisteme ve ihtiyaca göre yatak sayısının artırılacağını söyledi. Johna, ”Bu kez salgın daha yavaş ilerlediği için korona hastalarına uygulanacak tedaviler kademeli olarak artırılacak. Bu da sürecin ilerleyişine göre belirlenecek” dedi.

Almanya’da hastanelere verilen talimata göre, birinci kademede sadece az sayıda yoğun bakım ünitesi korona hastaları için ayrılacak. Bir sonraki adımda nasıl bir yol izleneceğini de açıklayan Johna, şöyle devam etti: ”Bu üniteler dolduktan 24 saat sonra ikinci kademe devreye girecek ve yoğun bakım servislerindeki yatak sayısı artırılacak. Alarm haline geçilinceye kadar da bu şekilde kademe kademe ilerlenecek” bilgisini verdi.

 

İtalya’da açıklananın 6 katı

İtalya’da şu ana kadar kaç kişinin koronavirüse yakalanmış olduğunun tespit edilebilmesi için yapılan çalışmanın sonuçları açıklandı. İtalyan sağlık yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre, çalışma kapsamında yaklaşık 65 bin İtalyan’a antikor testi yapıldı. Elde edilen sonuçlardan yapılan projeksiyona göre, şu ana dek İtalya nüfusunun yüzde 2,5’i, bir başka deyişle yaklaşık 1,5 milyon İtalyan koronavirüse yakalandı. Bu sayı, açıklanan resmi sayının 6 katına tekabül ediyor.  ROMA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.