Zap Suyu'nun batısına yüklendi

.

.

  • Zap Suyu’nun doğusunda çakılıp kalan ve istediği sonucu alamayan Türk ordusu, işgal saldırısını batısındaki Girê Cûdî, Girê FM ile Metîna'ya bağlı Girê Hakkarî'ye indirmeler yaparak genişletti.

Türk ordusu, son üç günde binlerce kez obüslerle, 118 kez savaş uçakları, 52 kez kimyasal silah/patlayıcılar ve helikopterlerle saldırılar düzenlemesine rağmen eylemlerine devam eden gerilla, 13 Türk askerini öldürdü; 1 dron ve 1 mevziyi imha etti; 1 saldırı helikopteri, 3 Skorsky helikopteri ve 1 mevzi de darbeledi. 

İlk aşamasında sonuç alamayan Türk ordusunun, yeni bir dalgayla işgal saldırılarını farklı bir aşamaya taşımak istediğini belirten HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, saldırı ve eylemlerle ilgili şu bilgiler verildi:

Avaşîn Bölgesi

* Werxelê Direniş Alanı’nın Girê Werxelê savaş mevzileri çevresindeki Türk askerleri, 23 Mayıs günü saat 09.30’da vuruldu; 1 mevzi imha edildi. 
* Gerilla, 24 Mayıs günü saat 14.20’de Werxelê Direniş Alanı’nın savaş mevzilerini kimyasal silah ve patlayıcılarla bombalamak isteyen Türk askerlerine müdahale ederek, bir kademe geri çekilmek zorunda bıraktı. Aynı gün saat 17.30’da da vurarak 1'ini öldürdü. Türk ordusu, savaş mevzilerini 4 kez kimyasal silah ve patlayıcılarla bombaladı.
* Türk ordusu, 25 Mayıs günü Werxelê Direniş Alanı’nın Girê Werxelê savaş mevzilerini 11 kez kimyasal silah ve patlayıcılarla bombaladı.

Zap Bölgesi

* Kurêjahro Direniş Alanı’nınŞehîd Tolhildan savaş mevzilerine doğru 24 Mayıs günü saat 11.00’de ilerlemek isteyen Türk askerleri, önce sabotaj taktiği ardından da ferdi silahlarla vuruldu. Türk askerleri, yoğun çatışmaların ardından öğle saatlerinde bir kademe geri çekilmek zorunda kaldı.
* Gerilla, 24 Mayıs günü saat 07.00’de Şikefta Birîndara Direniş Alanı’nın savaş mevzileri çevresindeki Türk askerlerini, yakın mesafeden ferdi silahlarla vurdu. Yarım saat sonra ise 2 mevziyi hedef aldı; 3 asker öldürüldü, 1 mevzi darbelendi.
* Gerilla, 24 Mayıs günü gece saatlerinde Şikefta Birîndara Direniş Alanı’nda Türk helikopterlerini yoğun ateş altına aldı; 1 saldırı helikopteri ve 1 Skorsky tipi helikopter darbelendı. Müdahalenin ardından helikopterler alandan uzaklaşmak zorunda kaldı.
* Girê Rûbar'ı 24 Mayıs günü saat 23.00’te bombalamak isteyen saldırı helikopterleri, müdahale edilince alandan uzaklaşmak zorunda kaldı.
* Türk ordusu, 24 Mayıs günü Şikefta Birîndara ve Şehîd Berxwedan savaş mevzilerini 5 kez kimyasal silah ve patlayıcılarla bombaladı.
* Kurêjahro Direniş Alanı’nın Şehîd Tolhildan savaş mevzileri çevresindeki Türk askerleri, 24 Mayıs günü saat 15.30-16.00’da ve 25 Mayıs günü saat 10.00’da ağır silahlarla vuruldu. 
* Şehîd Şahîn Direniş Alanı’nın Girê Berxwedan savaş mevzileri çevresindeki Türk askerleri, 25 Mayıs günü saat 17.30’da suikast taktiğiyle hedeflenerek vuruldu; A-4 silahı kullanan 1 Türk askeri öldürüldü. 
* Türk ordusu, 25 Mayıs günü saat 09.00’da Kurêjahro Direniş Alanı’nın Şehîd Tolhildan savaş mevzilerini 6 kez kimyasal silah ve patlayıcılarla bombaladıktan sonra saat 11.30’da ilerlemek istedi. Gerilla, önce sabotaj taktiğiyle sonra ferdi silahlar ve el bombalarıyla vurdu. Yaşanan yoğun çalışmalar sırasında 3 kayıp veren Türk askerleri, bir kademe geri çekilmek zorunda kaldı.
* Çiyareş Direniş Alanı’na bağlı Girê Cehennem çevresindeki Türk askerleri, 25 Mayıs günü saat 16.30’da sabotaj taktiğiyle vuruldu; 1'i öldürüldü. 
* Şikeftan Birîndara Direniş Alanı üzerinde 25 Mayıs günü saat 06.30’da uçurulan patlayıcı yüklü 1 dron vurularak imha edildi.
* Girê Şehîd Şahîn Direniş Alanı’nı 25 Mayıs günü saat 14.00’te patlayıcılarla bombalamak isteyen Türk askerleri, ağır silahlarla müdahale edilince bir kademe geri çekilmek zorunda kaldı. 
* Türk ordusu, 25 Mayıs günü Şehîd Berxwedan ve Şikefta Birîndara'yı 26 kez kimyasal silah ve patlayıcılarla bombaladı.
* Türk ordusu, 25 Mayıs günü saat 20.00’den 00.00’a kadar Zap'a bağlı Girê Cûdî alanını 14 kez savaş uçaklarıyla bombaladı. Saat 22.00’de ise Girê Cûdî Direniş Alanı’na bağlı Şehîd Leşker ve Girê FM Direniş Alanı’na bağlı Şehîd Sîpan'ı saldırı helikopterleriyle bombaladı. Saat 23.00’te Girê Cûdî Direniş Alanı’nı bombalayan saldırı helikopterleri vuruldu. Türk ordusu, saat 23.10’da 13 Skorsky helikopteri ile Girê Cûdî’ye indirme yapmaya çalışırken müdahale edildi. Girê Cûdî’ye helikopterle 11 kez indirme yapıldı. Bu sırada 2 Skorsky helikopteri müdahale sonucunda darbe aldığı için indirme yapılamadan uzaklaştılar. 26 Mayıs günü sabah saatlerinde Şehîd Leşker'deki türk askerleri, suikast taktiğiyle vuruldu. 
* Türk savaş uçakları, 25 Mayıs günü saat 20.00’den 20.30’a kadar Girê FM Direniş Alanı'nı 5 kez; saat 21.00’den 21.30’a kadar Girê Bahar'ı 5 kez bombaladı.
* Gerilla, 26 Mayıs günü saat 03.30’da Girê FM Direniş Alanı’na bağlı Şehîd Sîpan arazisinde 2 Türk birliğini denetim altına aldı. Kürtçe konuşan bu birlikler ferdi silahlarla vuruldu. 
* Türk savaş uçakları, 25 Mayıs günü saat 20.00’den 22.00’ye kadar Girê Amediyê'yi 10 kez; 26 Mayıs günü saat 02.00’den 03.00’e kadar 4 kez bombaladı.

Metîna Bölgesi
 
* Metîna'ya bağlı Girê Hakkarî Direniş Alanı, 25 Mayıs günü  saat 17.00’den 20.00’ye kadar sınır hattındaki karakollardan atılan obüslerle bombalandı. Savaş uçakları da saat 18.00’den 23.30’e kadar 16 kez bombaladı. Saat 22.00’den 03.00’e kadar da saldırı helikopterleriyle rastgele bir şekilde saatlerce bombalandı. Türk ordusu, böylece saat 01.50’de Girê Hakkarî Direniş Alanı’na bağlı Şehîd Hêjar’a Skorsky helikopterleriyle 10 kez askerlerini indirdi.. Şehîd Hêjar savaş mevzileri çevresine yerleşmek isteyen Türk askerleri, 2 kez sabotaj taktiğiyle vurularak 3'ü öldürüldü. 
* Girê Hakkarî Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri, 26 Mayıs günü saat 04.55’te ağır silahlarla vuruldu; 1'i öldürüldü. Bu bölgedeki çatışmalar, açıklama hazırlanırken devam ediyordu. 
* Metîna'ya bağlı Êdinê ve Seraro köylerinin arazisi, 25 Mayıs günü saat 18.00’den 18.20’ye kadar obüslerle bombalandı. Saat 21.00’den 23.00’e kadar Şêlazê köyü arazisi ve Girê Şehîd Piling arazisi savaş uçaklarıyla 6 kez bombalandı. Qaşûra'da saat 22.00’den 22.40’a kadar helikopter hareketliliği yaşandı ve Skorsky helikopterlerle Koordine arazisine bir kez indirme yapıldı. 

Diğer bombardımanlar

Türk ordusunun, 24 ve 25 Mayıs'taki diğer bombardımanlarının ayrıntıları ise şöyle;
* Çiyareş, Şehîd Şemdîn, Kurêjahro, Şehîd Dîdar, Karker, Saca, Girê Cûdî, Girê Bahar, Girê Amediye ve Girê FM alanları saldırı helikopterleri, sınır hattındaki karakollardan atılan obüslerle ve 23 kez de savaş uçaklarıyla bombalandı.
* Metîna'ya bağlı Girê Ortê, Girê Şehîd Agir, Girê Azad ve Girê Hakkarî alanları, sınır hattındaki karakollardan atılan obüslerle ve 9 kez de savaş uçaklarıyla bombalandı.
* Avaşîn'e bağlı Werxelê Direniş Alanı 7 kez savaş uçaklarıyla bombalandı. 
* Zap'a bağlı Çemço, Kela Çemço, Sîda, Çiyareş, Karker, Şikefta Birîndara, Girê Rûbar, Şehîd Tolhildan, Şehîd Şahîn ve Şehîd Berxwedan alanları, 25 Mayıs'ta da saldırı helikopterleri, sınır hattındaki karakollardan atılan obüslerle ve 19 kez de savaş uçaklarıyla bombalandı. 
* Xakurkê'ye bağlı Girê Şekîf yamaçları ile Geliyê Lolan alanı, obüs ve havanlarla bombalandı. BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.