Zap'taki videolardan rahatsızlar

HDP Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Koray Türkay

HDP Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Koray Türkay

  • Kimyasal silah kullanımı ve asker ölümlerine dair sosyal medyada yaptığı paylaşımlardan ötürü ev hapsiyle cezalandırılan HDP Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Koray Türkay, verilen ceza ile söylediklerinin doğru olduğunun kanıtlandığını söyledi.

MEHMET ASLAN-MA/İSTANBUL

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Birleşik Mücadele Güçleri’nin (BMG) çağrısıyla 6 Ekim’de Taksim’de kimyasal silah kullanıma karşı düzenlenen “İnsanlık Yürüyüşü”ne katılmak için Kadıköy’den Taksim’e yola çıkan HDP Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Koray Türkay, hakkında gerekçe gösterilen soruşturma nedeniyle gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürülen Türkay, dört gün boyunca kaldığı gözaltının ardından savcılıkta ifadesi alınmak üzere İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Savcılık, Türkay’ın tutuklamasını talep etti. Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen Türkay’a ev hapsi cezası verildi.

Çaresizliğin ürünüdür

AKP iktidarını “baskıcı, otoriter ve faşizan” olarak nitelendiren Türkay, iktidara ve uygulamalarına karşı en güçlü tepkiyi ise HDP’nin verdiğini işaret etti. HDP’nin hem sokakta hem de siyasal alanda bu tepkiyi sürdürdüğünü ifade eden Türkay, bu nedenle kendilerine ve partililerine dönük "özel” uygulamalar olduğuna dikkat çekti. Eşbaşkanı olduğu Kadıköy’de AKP’ye ve uygulamalarına karşı güçlü bir karşı koyuşta olduklarını, bu nedenle polisin saldırısına uğradıklarını dile getiren Türkay, ayrıca HDP dışında kalan demokratik kitle örgütleri üye ve temsilcilerinin de süreklilik arz eden bir tepkiyi sokağa taşıdığını ve onların da aynı şekilde şiddete uğradığını belirterek, “Bu şiddeti çaresizliğin ürünü olarak görmek gerekiyor” dedi.

HDP sokaktan çekilmiyor

Kendilerine dönük şiddete başat rol oynayan aktörlerin olduğunu ifade eden Türkay, Kadıköy İlçe Emniyet Müdürü Ayhan Karaduman'ın ve Güvenlik Şube Müdürü Muhammet Hanifi Zengin’e işaret etti. Türkay, şunları söyledi: “Bu kişiler bütün demokratik eylemlere şiddetli bir şekilde saldırıyor. Bunlarla saldırıların çıtası da yükseliyor. Burada bir irade savaşının da olduğunu görmek lazım. Sokaktan çekilmeyen HDP’yi ve diğer demokratik kitle örgütlerinin ısrarı karşısında şiddeti yükseltmeye çalışıyorlar. Bu ısrarı tarihsel olarak ortay koyan HDP, asla sokaktan taviz vermeden bu ısrarı devem ettirecek. Emniyet'in ve bu iktidarın da ortaya koymaya çalıştığı şey bu ısrarı kırmaya çalışmaktır. Bu ısrarı kırarak, hegemonyasını tam anlamıyla ortaya koymak istiyor.” 

Linç girişimine maruz

Yaptıkları çeşitli eylemlerde darp edildiği ve aynı zamanda linç girişimine de maruz kaldığına işaret eden Türkay, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Kadıköy’de yapılan eylemde Karaduman'ın talimatı ile Zengin ve bir grup polisin işkencesine de maruz kaldığını belirtti. Türkay, bu esnada ise kaburgasının kırıldığının dile getirdi. Daha önce de çeşitli zamanlarda ters kelepçeyle gözaltına alındığını ve bu esnada da şiddet gördüğünü belirten Türkay, birçok defa şikayete bulunduğu ancak lehlerine dönük sonuç çıkmadığını paylaştı.

Kimyasal kullandıklarının kanıtı

HPG’nin kimyasal kullanımına dair yayınladığı görüntülere işaret eden Türkay, bu durumun araştırılması talebiyle 6 Kasım’da yaptıkları eylem öncesi gözaltına alındığını belirterek, iktidarın bu konuda söz söylemeyi dahi engellediğini dile getirdi. Bu durumun kimyasal silah kullanıldığının kanıtı olduğuna dikkat çeken Türkay, “Kimsenin kimyasal silah kullanıldığını söylemeyi cesaret edemediği bir ortamda HDP çağrısı ile Taksim’e doğru giderken Kadıköy iskelesinde yapılan kimlik kontrolünde gözaltına alındım. Gözaltı süreci boyunca psikolojik şiddete uğradım. Uzun bir süre boyunca avukat hakkım engellendi. Ayrıca emniyete 4 polis tarafından gayri resmi sorguya tabi tutuldum. Bu bir ajanlaştırma faaliyetiydi. Bu başarılmadığı için suç unsuru yaratılmaya çalışıldı. Psikolojik bir savaş operasyonu durumu ile karşı karşıya kaldım” şeklinde konuştu. 

Fikir ve ifade özgürlüğü

Dosyada gizlilik kararı olduğunu da paylaşan Türkay, katıldığı eylem ve etkinlikler yanı sıra özellikle sanal medyada kimyasal kullanımına dair yaptığı paylaşımlar üzerinden suçlandığını kaydetti. Türkay, aynı zamanda katıldığı TV’lerde sarf ettiği sözler ve verdiği röportajların da dosyada yer aldığını belirtti. Türkay, şöyle devam etti: “Burada asıl yaratılmak istenen suç, insanların fikir özgürlüğüne karşıydı. Bu bağlamda her şeyi suç kapsamına alınmaya çalışıldı. Bunların Anayasa’nın 34. maddesinde güvence altına alındığını hem emniyet hem de adliyede ifade ettim.” 

Fikirleri nedeniyle poliste "Örgüte üye olmak”la suçlandığını belirten Türkay, daha sonra savcının “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklama talep ettiğini kaydetti. Sevk edildiği hakimlikte fikir özgürlüğü bağlamında savunma yaptığını dile getiren Türkay, buna rağmen kendisine ev hapsi verildiği söyledi. Türkay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Onları rahatsız eden şey Zap’ta askerlerin öldürülmesine dair videolardı. Videoyu, ‘TSK ve iktidar Zap’ta asker ölümlerini gizliyor’ şeklide açıklamayla paylaşmıştım. Dosyada ilk başta önüme bu konuldu. İktidar insan ölümlerinden rant devşiriyor. Savaş politikalarını kendi siyasal ikballeri devam ettirmektedir. En son bütçe görüşmelerinde savaşa milyarlarca ayrıldı. Savaş politikalarına ve baronlarına para aktarılıyor. 600 milyar TL’ye yakın para bugün tarıma destek olarak aktarılsa gıda fiyatlarının bu hale gelmeyeceğini biliyoruz. Bu nedenle savaşın ekonomi ile alakası var.”

O uçakta size yer yok

Doğa ve insanların katledildiğini ve bu durumun SİHA, İHA ve çeşitli savaş araçlarıyla yapıldığını, ayrıca bu araçların sürekli topluma gösterildiğini ve topluma bu durum ve araçlardan memnun olunması gerektiğinin tembihlendiği ifade eden Türkay, kendisine işkence uygulayan polise seslendi: “İktidarın sopasını salarken iki kere düşünün. Erdoğan’ın kaçarkenki uçağında size boş koltuk olmayabilir. Dış kapının dış mandalı olursunuz. En başta satılanlar olursunuz. Bunun onlarca örneği var.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.