Zemanîlerin mirasıyla sömürgeciye yöneldi

Zemanî Rojhat (Mehmet Yavuzel / Riha)

Zemanî Rojhat (Mehmet Yavuzel / Riha)

  • Zemanî Rojhat, Riha’nın Pirsûs (Suruç) ilçesine bağlı Şewran köyündeki yurtsever bir ailede doğdu. Kürdistan Özgürlük Mücadelesine derinden bağlı bir ailede yurtseverlik kültürüyle büyüdü.

İlk başlarda bazı çalışmalarda yer alsa da sistem içinde yürütülen mücadelenin sınırlı olduğunu gördü. Özellikle DAİŞ çetesinin Kobanê’ye saldırmasından sonra halkın yaşadığı trajediye yakından tanıklık etti. DAİŞ vahşetine ve hamisi Türk devletine ancak silahlı mücadeleyle karşı koyulabileceğinde netleşti. Bunun için 2015'te Rojava Devrimi’ne katıldı.

Eğitim sürecinden sonra kararlılık ve cesaretle savaştı. Başarılı bir pratik sergileyerek, örnek oldu. Ağır yaralanmasına rağmen geri adım atmadı. Uzmanlık eğitiminden geçerek uzun süre bazı kritik çalışmalarda yer aldı. Sonra fedai komutanlar Zinar ve Doğa'nın mücadelesinden derinden etkilenerek Hêzên Taybet'e dahil oldu.

Öz yönetim direnişleri sürecinde Cizre’deki bodrumlarda yakılarak yehit edilen amcasının oğlu Zemanî'nin (Mehmet Yavuzel) adını aldı. Türk ordusunun, Zap’ın batısına işgal saldırılarına ilk anda müdahale eden gruplarda yer aldı. Aktif katılımı ve fedailiğiyle savaş çizgisini belirleyen öncü militanlardan biri oldu.

Suruç ovasından PKK’nin öncü ve efsanevi kadrolarından Zemanî'nin (Mustafa Gezgör) izinden yürüyerek örnek alınacak yiğitler silsilesine dahil oldu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.