Zorbalık karşısında sessiz kalan ölür

  • Çorum Emek ve Demokrasi Platformu, Kadeş Barış Meydanı’nda yaptığı açıklamayla Çorum Katliamı’nda yaşamını yitirenleri andı.

 

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi’nde bir araya gelen yüzlerce kişi, meydana kadar yürüyüş gerçekleştirdi. “29 Mayıs-4 Temmuz 1980 Çorum’u unutmadık, unutturmayacağız. Yaşamı, sevgiyi ve barışı savunuyoruz” pankartının açıldığı yürüyüşte, sık sık “Çorum’u unutma, unutturma” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı. 

“Katliamda zaman aşımı olmaz” ve  “Hak, hukuk, adalet” dövizlerinin de taşındığı yürüyüşe, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Zeynel Özen, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Orhan Sarıbal ve çok sayıda kişi katıldı. 

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şube Başkanı Nurettin Aksoy,  “Despotluk ve zalimlik hüküm sürmektedir. Mazlumların çektiği acı bizim için Kerbela’dır. Yaşanan felaketlere karşı birleşerek direnmeliyiz. Bizim amacımız yaşanan acıları unutturmamak. O yüzden zorbalık karşısında sessiz kalan herkes ölür. Mücadele etmenin insan kalmanın en önemli yolu olduğunu bilmeliyiz” diye konuştu. 

Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Mat, devletin katliamlarla yüzleşmesi gerektiğini ifade ederek, “Devlet üst aklı yaşanan bu katliamların hala hesabını vermemekte direniyor. Devlet kendi vatandaşının mal ve can varlığını korumakla yükümlüyse bu katliamların yaşanmasında da birinci derecede suçlu olduğunu kabul etmelidir. Demokratik bir cumhuriyet için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

HDP Milletvekili Zeynel Özen ise Türkiye’nin katliamlar tarihini hatırlatarak, şunları ifade etti: "Tek başına ne Alevilerin ne Kürtlerin ne de işçilerin kurtuluşu var. Bir araya gelerek bu ceberut iktidardan kurtulabiliriz.”

“100 değil bin yılda beklesek Koçgiri, Dersim’i, Maraş’ı, Çorum’u kana bulayan zihniyetin bizim taleplerimizi kabul etmesi mümkün değil” diyen HDP eski Milletvekili Turgut Öker, şöyle devam etti: “Katillerden insafa gelip sizden özür dilemesini mi bekliyorsunuz? Hem sizi katledip soyunuzu kurutacaklar hem de gelip barış anıtı dikecekler. Bu mümkün mü? Ancak bu katliamları gerçekleştiren ırkçı, şeriatçı, faşist zihniyet alaşağı edildiğinde bu talepler karşılanabilir. Bu kapsamda da tek başımıza, bu ülkeyi kana bulayan Yezid zihniyetini aşağı indirmemiz mümkün değil. Bunun için salgın koşullarına rağmen burada toplanmamız bize kurtuluşu da gösteriyor.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.