Zorunlu aşı gündemde

Dünya Haberleri —

.

.

  • Avusturya’nın ardından Almanya’da da aşının zorunlu olmasına dair tartışmalar başladı. Kimi siyasetçiler zorunlu aşıdan yanayken kimisi de bunu "anayasaya aykırı" olarak görüyor.

 

Vakaların sürekli artış gösterdiği Almanya’da şimdi de zorunlu aşı tartışması baş gösterdi. Ancak bu konuda görüş ayrılıkları yaşanıyor.

Wieler: Zorunlu aşı son çare

Robert Koch Enstitüsü (RKI) Başkanı Lothar Wieler zorunlu aşılama konusuna temkinli yaklaşarak, “Bunu son çare olarak düşünmemiz gerekiyor” dedi. Hızla artan vaka sayıları nedeniyle tekrar aşılama çağrısında bulunan Wieler, “Mümkün olduğunca çok insanı aşılayarak, tam bir temel bağışıklığı sağlamamız gerekiyor” şeklinde konuştu. RKI Başkanı halka temastan kaçınma çağrısında da bulundu.

Theurer: Anayasaya aykırı

Konuya dair çok sayıda siyasetçi de açıklamalarda bulundu. Hür Demokrat Parti (FDP) Parlamento Grup Başkan Yardımcısı Michael Theurer, “Zorunlu aşıyı anayasaya aykırı buluyoruz” dedi.

Birlik içinde görüşler farklı

Birlik Partileri CDU ile CSU arasında da konu hakkında farklı görüşler var. Federal Meclis’teki Birlik Parlamento Grubu’nun Başkan Yardımcısı Thorsten Frei, genel zorunlu aşılamanın mevcut çerçeve koşullarında fiziksel bütünlük hakkına ciddi müdahale nedeniyle orantısız olacağının altını çizerek, “Dolayısıyla bu anayasaya aykırı olur” dedi.

Hans zorunlu aşılamaya karşı

Saarland Başbakanı Tobias Hans da şu anda zorunlu aşılama konusunu tartışmayı mantıklı bulmuyor. CDU’lu siyasetçi “Zorunlu aşılama şu anda ihtiyacımız olan bir tartışma değil. Tüm gücümüzü aşılamaya ivme kazandırılmasına vermemiz gerekiyor” diye belirtti. Hans ayrıca çok erken başladığını düşündüğü zorunlu aşılama tartışması nedeniyle insanların sokağa inebileceği uyarısında da bulundu.

Spahn uyardı

Vaka artışı nedeniyle vatandaşları dün yine aşıya çağıran CDU’lu Alman Sağlık Bakanı Jens Spahn, “Yıl sonuna kadar herkes ya aşılanacak, ya iyileşecek ya da ölecek” dedi.

Söder tam destek veriyor

Ancak birliğin içinden zorunlu aşı yanlısı sesler de çıkıyor.

Bavyera Başbakanı Markus Söder (CSU) geçen hafta yaptığı açıklamada zorunlu aşılamayı savunmuştu.

Bavyera Sağlık Bakanı Klaus Holetschek (CSU) de artık Söder ile aynı görüşte. Holetschek, aslında zorunlu aşılara karşıydı, ancak şimdi Leopoldina Bilim Akademisi ve Etik Konseyi’nin tavsiyelerine uyarak, bu konu hakkında nispeten hızlı konuşulması gerektiğine inandığını açıkladı.

Deutschlandfunk’a konuşan Holetschek, şunları söyledi: “Zorunlu aşılama bugün ve yarın yardımcı olmayacak, ancak pandemiden çıkış yolu bu. Bu konu Berlin’de tartışılmalı. Ülke çapında bir çözüme ihtiyaç var.”

Schleswig-Holstein’ın Başbakanı Daniel Günther (CDU) de “Bu adımı atmaya hazır olduklarını” söyledi.

Lauterbach zorunlu aşıları dışlamıyor

Sosyal Demokrat Parti (SPD) sağlık uzmanı Karl Lauterbach’dan da zorunlu aşıyı dışlamayan bir açıklama geldi. Lauterbach Bild TV’de şunları söyledi: “Zorunlu aşı olmadan ihtiyaç duyduğumuz aşı kotasını açıkça elde edemeyiz ve virüs yayılır.”

Bakanlık çalışma yürütüyor

SPD’li Çalışma Bakanı Hubertus Heil de özellikle hastaneler ve bakım evlerinde çalışanlara zorunlu aşı yapılmasından yana.

Alman basınına yansıyan haberlere göre bakanlık şu anda belirli alanlarda yasal olarak güvenli bir şekilde zorunlu aşılamanın nasıl uygulanabileceğini inceliyor.

HABER MERKEZİ

 

Avusturya’da Lockdown başladı

Avusturya’da dünden itibaren sokağa çıkma yasakları başladı.

Uygulamayla tüm ülke sıkı bir karantina altına aldı. 20 gün boyunca sadece günlük ihtiyaçlar için dükkanlar açık kalacak, kültür sahnesi boş kalacak, müzeler ve sinemalar kapanacak. İnsanların evlerini sadece zorlayıcı bir nedenden dolayı terk etmelerine izin verilecek. Yürüyüş veya koşu da buna dahil. Ülkede uzaktan eğitim yeniden devreye sokuldu. Dersler online olarak görülecek. Yasakların 13 Aralık’ta bitmesi hedefleniyor. 1 Şubat’tan itibaren de ülkede zorunla aşılama başlatılacak, kabul etmeyenler para cezalarına çaptırılabilecek.  Polis ise düzenlemelere uyulup uyulmadığını çok sayıda kontrolle denetliyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.