30 Mart'ta Türkiye ve Kürdistan'da yapılacak olan yerel seçimler için, Avrupa'da yaşayan Kürdistanlılar seferber olmuş durumda.

Kurdukları seçim komisyonlarıyla BDP ve HDP Belediye Eşbaşkan adaylarını  destekleyen Kürdistanlılar, Avrupa'daki tüm Kürtlerin ve demokrat kesimlerin, her iki partinin başarısı için ellerinden geleni yapmasını istiyor.
BDP ve HDP'ye maddi ve manevi güç sağlamak için, Almanya'nın Hamburg kentinde seçim komisyonlarında çalışmalar yürütenlerin görüşlerine başvurduk.

'Seçimler yakından ilgilendiriyor'


Ali Sönmez (HDP Güneybatı Seçim Komisyonu Sözcüsü):  Güneybatı Kürdistan'dan Avrupa ülkelerinde yaşayan çok insanımız var. Bu göçertme ve sürgün politikaları bizim tercihimiz değildir. Yapılan katliamların amacı Kürt-Kızılbaş halkını Kürt Özgürlük Mücadelesi'nden uzaklaştırmaktı. Dün nasıl ulusal değerlerimize sahip çıktıysak bugün de sahip çıkacağımıza kimsenin kuşkusu olmasın. HDP'li adaylar için de bu mantıkla çalışıyoruz. 30 Mart'ta yapılacak olan seçimler bizi de yakından ilgilendirmektedir. Güneybatı halkı da bu sorumluluk ve yurtseverlik duygularıyla HDP adayları etrafında kenetlenmelidir. Katliam ve göçertme politikalarından sorumlu partilerle artık işimiz olmamalıdır. Biz kurduğumuz seçim komisyonlarıyla bütün halkımıza ulaşmak istiyoruz. Bugün Hamburg'ta HDP adaylarını desteklemek amacıyla bir panel düzenliyoruz ve bütün insanlarımızın katılmasını bekliyoruz.

‘Din bezirganlarına cevap olacağız’

Feyzi Baybarz (BDP Çewlîg Adaylarını Destekleme komisyon temsilcisi):
Avrupa'da yaşayan halkımızın büyük bir sorumlulukla, seçimlerde BDP ve HDP'li adayların başarısı için emek vermesi gerekiyor. AKP dün olduğu gibi bugün de halkımızı 'din' adı altında kandırmak istiyor. Halkımızın AKP'den öğreneceği hiçbir şey yoktur. Yoksulluk kader değildir. Ancak sistem yoksullaştırma politikasıyla insanlarımızı sisteme bağlamak istiyor. Bu seçimlerde din bezirganlarına en büyük cevabı vermemiz gerekiyor. Biz halk olarak kendimizi yönetmek istiyoruz. Bu açıdan belediye seçimlerinde elde edilecek başarı çok önemli. AKP'nin diz boyu yolsuzlukları söz konusu. Yine, son dönemlerde AKP-Cemaat çatışmasının da dinle imanla bir ilgisi yok. Daha çok bu kavga rant kavgasıdır. Tüm bunları göz önünde alarak BDP'li adayların başarısı için çalışmalıyız. BDP ve HDP ahlak ve vicdan sahibi olanların adresidir.

‘Şehitlerimize borcumuz var’


Bahri Esen (BDP Çewlîg Eşbaşkan Adaylarını Destekleme Komitesi):
Bingöl'de BDP'li adaylar halkımızın yüz akı olacaktır. Verilecek her oyun büyük bir önemi var. Avrupa'da yaşayan tüm Bingöllüler bu seçime bir seferberlik ruhuyla katılmalı. Fedakarlık, etkili çalışma ve özveri zaferi de beraberinde getirecek. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. 31 Mart sabahı büyük umutlarla geleceğe 'merhaba' demek istiyoruz. Seçimin bizim açımızdan zaferle sonuçlanacağı umudunu, Avrupa'da yaşayan bütün insanlarımızın gözlerinden okuyabiliyoruz. "Mezar taşıma, bu halka borçlu gitti yazın" diyerek kendini halkına adayan şehitlerimize, manevi borcumuzu ödemek ve onlara layık olmak için seçim çalışmalarına dört elle sarılmalıyız.

'Akrabalarımıza ulaşmalıyız'

Hulusi Selçuk (BDP Dep (Karakoçan) Adayını Destekleme Komitesi Sözcüsü):
Sistemin tüm ayak oyunlarına rağmen Karakoçan'da seçimleri kazanacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın. Geleceğimizi kendi ellerimizle kurmak istiyoruz. Sistem partileri uzun yıllar boyunca halkımıza zulümden başka bir şey vermedi. Bizler bu zülme, bu saaten sonra 'Êdî Bese' demek istiyorsak, var gücümüzle seçimlere yoğunlaşmalıyız. Karakoçan'daki akrabalarımızı telefonlarla arayarak onları ikna etmemiz gerekiyor. Mazlum Doğanlara, Mehmet Hayri Durmuşlara layık olmak ve idealerini yaşatmak istiyorsak, seçimlerin başarısı için çalışmalıyız.

Riha tarihsel kimliğiyle buluşacak

Abuzer Bilenler (BDP Riha Eşbaşkan Adaylarını Destekleme Komisyonu Sözcüsü):Urfa'nın başarısı tüm Kürdistan'ın başarısı olacaktır. Peygamberleri, evliyaları ve önderleri bağrından çıkaran Urfa'yı tekrar tarihsel kimliğiyle buluşturmak ve firavunların saltanatına son vermek için herkesin seferberlik ruhuyla hareket etmesi gerekiyor. Avrupa'da yaşayan Urfalılar olarak şehrimize olan vefa borcunu ödemek için bu çalışmaların içinde yerimizi almalıyız. Urfa'daki başarı ya da başarısızlık tüm bölgeyi etkiliyecektir. Burada yaşayan Urfalılar, seçim sürecine dahil olmaları için mutlaka Urfa'ya gidip bu çalışmalar içerisinde yerlerini almalıdır. Kendi geleceğimizi kendi ellerimizle yaratmak istiyoruz. Düzen partilerinden bir beklentimiz yok. Başkan Apo'ya verebileceğimiz en güzel hediye Urfa'daki seçimlerin başarısıdır. İnanıyorum ki; binlerce şehidi bağrından çıkaran Urfa, 31 Mart sabahı yeni bir güne, gelecek güzel günlere 'merhaba' diyerek uyanacaktır.


M.ZAHİT EKİNCİ/HAMBURG