- Savur kayyumunun, AKP’nin “küskünleri” ile bir araya geldi; hizmet sorunlarını dile getiren esnaflara “Belediyeyi AK Parti kazanmasa hizmet gelmeyecek” yanıtı verdi.
Mêrdîn'in Stewrê (Savur) ilçesinde AKP’nin “seçmen taşıma” faaliyetleri devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda 600 polis ve asker kaydının taşındığı ortaya çıkan Stewrê’de kaydırılan sayı, 700’ü aştı. Kaymakamlığa bağlı “misafirhane” olarak görülen bir adrese yapan ikametgah kayıtlarının yanı sıra ilçe kaymakamı ve belediye kayyumu Fatih Çevik de son günlerdeki ziyaret, toplantı ve gezilerini seçim endeksli yapıyor.
Seçim için gelmiş
Edinilen bilgilere göre; kayyumun çarşı esnafını gezdiği sırada kimi esnaflar yol ve alt yapı sorunlarını dile getirdi. Yolların yapılmadığını ve kanalizasyonlarının olmadığını aktaran esnaflar, ilçede hizmet yapılmadığını söyledi. Esnafın şikayetleri üzerine kayyum, esnaflara yapılacak seçimleri hatırlatarak, “Belediyeyi AK Parti kazanmasa hizmet gelmeyecek. Seçimlerde AK Parti’nin kazanması gerekiyor. Hizmet istiyorsanız başka yolu yok” dedi. Esnafın kayyuma tepki göstererek, “Siz siyaset için buraya gelmediniz” sözleri üzerine kayyum, esnaflara dönerek, “Ben seçim için buraya geldim. Cumhurbaşkanımız beni buraya boşuna göndermedi” şeklinde sözler sarf etti.
Muhtarları topladı
Kayyum Çevik’in aynı zamanda muhtarlarla görüşmeler yaparak, “Savur’u kesin almamız lazım” şeklinde söylemlerde bulunduğu ve muhtarlara, köylerden DEM Parti’ye oy çıkmaması yönünde çalışma yapması talimatı verdiği öğrenildi. Kayyumun muhtarlarla yaptığı görüşmelerde, AKP için çalışma yürütmelerini istediği, talimatın Cumhurbaşkanlığından geldiğini söylediği; kimi muhtarlardan tepki aldığı bilgisi edinildi.
Kayyum Çevik, seçim çalışmaları kapsamında partililerle birlikte AKP’den küsen seçmenlerle de görüşmeler yapıyor. öğrenildi. Kayyum, söz konusu isimleri yeniden AKP’de çalışmalara katılmaları yönünde ikna etmeye çalışıyor. MARDİN
*****
Colemêrg'e 'seçmen' taşınıyor
DEM Parti Colemêrg İl Seçim Komisyonu, son seçimde birinci oldukları Şemzînan ve Çelê ilçeleri ile Bajêrge beldesine 4 bin 799 seçmenin kaydırıldığını tespit etti.
AKP'nin 2019 yerel seçimlerde taşımalı asker, korucu ve polis oylarıyla kazandığı sınır bölgesindeki kentlerde, benzer bir durum yeniden gündemde. Colemêrg’te 2019’da taşımalı seçmenlerle AKP yönetimine geçen Şemzînan (Şemdinli) ve Çelê (Çukurca) ilçeleri ile Gever'e (Yüksekova) bağlı Bajêrge (Esendere) beldesine binlerce seçmen kaydı yapıldı.
AKP, 2019 yerel seçimlerinde Şemzînan'ı 154, Çelê'yi bin 94 ve Bajêrge (Esendere) belde belediyesini ise 115 oy farkla aldı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 14 Mayıs seçimlerinde söz konusu kentlerin üçünde de birinci parti oldu.
Colemêrg İl Seçim Komisyonu'nun tespitlerine göre; üç ilçeye son yerel seçimlerden sonra 4 bin 799 seçmen kaydırıldı. Komisyonun tespitlerine göre; Çelê’ye 2 bin 29, Şemzînan’a 2 bin 100 ve Bajêrge’ye 670 seçmen taşındı. Bu rakamların önümüzdeki yerel seçimlerin sonuçlarına etki etmesinden kaygı duyuluyor.
DEM Parti Colemêrg İl Seçim Komisyonu üyesi Kadir Şahin, 2019’da yaşananları hatırlattı. Tüm başvuruların seçim kurulları tarafından reddedildiğini anımsatan Şahin, "AKP, Colemêrg’te 2019 yılı seçimlerinden halkın iradesiyle değil, asker-polis taşımalı oylarıyla aldı” dedi.
Yüzde 55’i yabancı
Şahin, Bajêrge beldesine bağlı Merkez Mahallesi’nde yaşayan seçmenlerin yüzde 55’inin mahallede ikamet etmeyen kişilerden oluştuğunu aktardı. Şahin, AKP’nin kentteki kimi kurum ve kuruluşlarla birlikte hareket ettiğini belirterek, “Seçmen kayıtları ve önceki yılların ikametgah verilerinin tespitlerini de yaptık. Sonrasında ilçe seçim kurulu ve nüfus müdürlüklerine ‘ne kadar seçmen taşıması yapıldığına’ yönelik gerekli başvuruları yaptık. 10 Ekim 2023’ten bu yana Çelê, Şemzînan ilçesi ve beldelerinde oy taşımaları yapılıyor” diye konuştu. İlgili kurumlardan “itirazlar seçim takvimi başladıktan sonra yapılacaktır” cevabı aldıklarını ifade eden Şahin, şunları dile getirdi: ”Verilen cevaba şaşırmadık, çünkü aynı kurumlar, 2019’da da aynı cevabı verdi. Bu kirli organizasyonların peşini bırakmayacağız. Hangi seçmenin daha önce nerede ikamet ettiğinin tespitlerini tek tek yaparak, taşındıkları yerde oy kullanmalarına engel olacağız.” HAKKARİ