
Yıldırım Kürtçe savunma da yaptı
Gizli tanık beyanının okunmasının ardından mahkeme tarafından söz hakkı verilen iddia makamı, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak için de süre talebinde bulundu. İddia makamının esas hakkındaki mütalaasına Kürtçe cevap vermek isteyen tutuklu sanıkların bu talebi mahkeme tarafından reddedilirken, tutanaklara "Mahkememizin anlamadığı Kürtçe olduğu tahmin edilen bir dilde beyanda bulunduğu görüldü" şeklinde geçirildi. Sanıkların bu şekilde Kürtçe ifade talebinin reddedildiği sırada tutuklu sanık BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, gizli tanığın "KCK"de çalıştığı yönündeki beyanlarının doğru olmadığını belirtti. Daha sonra bir sayfalık Kürtçe ve Türkçe yazılı savunmayı mahkeme heyetine verdikten sonra savunmanın Kürtçe kısmını okuyan Yıldırım, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekerek, bu tecridin savaşın derinleşmesine neden olduğuna işaret etti.
Yargı iradesiz
Tecridi protesto ettiklerini kaydeden Yıldırım, ayrıca yargılandıkları mahkemelerin AKP Hükümetinin iradesi ile hareket ettiğini söyledi. Mahkemelerin bu bakımdan irade sahibi olmadığını dile getiren Yıldırım, bu tarz bir mahkemenin de yargılama yetkisinin bulunmadığını kaydetti. Yıldırım son olarak "Şu anda AKP Hükümeti'nin yürüttüğü politikaların doğru olmadığı açıktır. Bir anne olarak dökülen kanların herkesi üzdüğü ortadadır" dedi.
Gizli tanık dinlensin
Yıldırım'ın Türkçe ve Kürtçe savunması kabul edilerek, dosyaya kondu. Öte yandan savunma avukatlarından Erdal Kuzu Kürtçe savunma talebinin reddedilmesinin Anayasa ile uluslararası yasalara aykırı olduğuna dikkat çekti. Avukat Kuzu ayrıca BDP'liler aleyhine ifade veren gizli tanığın ise kendilerinin de bulunduğu bir ortamda yeniden dinlenmesini ve müvekillerinin tahliyesini talep etti.
Ancak mahkeme heyeti, savunma avukatlarının tüm taleplerini reddederek, savcılığa esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için ek süre tanıyarak, duruşmayı 26 Ocak 2012 tarihine erteledi.
Ağrı'da da tahliye çıkmadı
Ağrı'nın Doğubayazıt ve Tutak ilçelerinde Ocak ayında "KCK" adı altında haklarında dava açılan 10'u tutuklu 13 kişinin yargılanmasına da dün devam edildi. Davada Erdal Sayın, Remzi Geger, Adem Aykuş, Suat Oğul, Metin Birdal, Sait Tayfur, Doğan Şenses, Engin Yerlikaya, Sefa Başak ve Doğubayazıt Belediye Meclis Üyesi Nedim Koçkar tutuklu; Emrah Karatay, Nedim Kıratlı ve Mustafa Doğan ise tutuksuz yargılanıyor. Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ikinci duruşmada BDP'liler ile avukatları hazır bulundu.
Savunmalar da alınmadı
Kürtçe savunma talebini reddeden mahkeme heyeti, Kürtçe'yi de "Anlaşılmayan dil" olarak kayıtlara geçti. Kürtçe savunma talebi kabul edilmediği için bavunmaların alınmadığı duruşmada, söz alan avukatlar, tahliye talebinde bulundu. Mahkeme heyeti ise, tutukluların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 16 Ocak 2012 tarihine erteledi.
DİHA/AÐRI-AMED