
Kampanya, devlet ile sürdürülen görüşmelerin sona ermesi ardından İmralı'da 27 Temmuz 2011 tarihinden itibaren yoğunlaştırılan tecrit ve tüm görüşmelerin engellenmesi ardından Asrın Hukuk Bürosu üyesi 34 avukatın bir operasyonla tutuklanması ardından başlatıldı. Bu dönemde AKP Hükümeti'nin idam tartışmalarını yeniden gündeme getirerek, askeri ve siyasi operasyonları boyutlandırması üzerine, Kürtler tüm ülkelerde yürütecekleri kampanya ile tecrite ve saldırılara karşı tepkilerini ortaya koydu. 5 ay gibi bir sürede imza kampanyasına yarım milyonu aşkın sivil toplum örgütü ve şahsiyet destek verdi. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere yaşadıkları tüm ülkelerde Kürtler de kampanyanın hem imzacısı hem aktif yürütücüleri oldular. Kampanya çalışmaları hakkında ANF'ye bilgi veren inisiyatif üyeleri, Öcalan’la görüşmelerin başladığı bugünlerde imza kampanyasının daha da önem kazandığına dikkat çekti.
Yelpaze geniş tutuldu
Başta Güney Afrika çapında benzer bir kampanya yürüten KHRAG (Güney Afrika Kürt İnsan Hakları Eylem Grubu) ile ilişkiye geçerek, ortak çalışma planlayan inisiyatif üyeleri, dünya çapında da birçok uluslararası kuruluş ve Kürt kurumları ile bağlantıya geçerek ve dünya çapında yürütülen imza kampanyasına aktif destek ve katılımları sağladı. Yelpazenin oldukça geniş tutulduğu kampanyada Kürtlerin yanı sıra tüm etnik kimlikler ve demokratik kesimler, insan hakları kurumları, akademisyen, sanatçı, yazar, öğrenciler ile birlikte tüm kesimler hedeflendi.
Tüm kesimlerden destek
6 Eylül 2012 tarihinde aralarında Gerry Adams, ANC Genel Sekreteri Gwede Mantashe, eski Almanya Bakanlarından Dr. Heiner Geißler, Janet Biehl, Prof. Antonia Negri, Prof. David Graeber, Prof. İmmanuel Wallerstein, Avrupa Sol Parti Başkanı Pierre Laurent'ın bulunduğu çok sayı tanınmış şahsiyet de imza verdi. Şu ana kadar dünya çapında onlarca sendika, siyasi parti, dayanışma grupları ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin kampanyaya katılmasıyla toplanan imzalar yarım milyonu aştı.
Milyonlarca imza hedefleniyor
İmza kampanyası şu ana kadar Latin Amerika'nın Venezuela, Peru, Bolivya gibi ülkelerde kısmi olarak başlatılırken, Güney Afrika'da KHRAG ile ortak yürütülen çalışmalar var. Endonezya, Avustralya'ya, Amerika, Kanada, Rusya, Ermenistan'da da kampanya sürüyor. Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde bu çalışmaların hızlandırılarak sürdürülmesi amaçlanıyor.
Geçmişte Türkiye'yi kapsayan bir imza kampanyası yürütüldüğü için kampanyada Türkiye'de aktif olarak yürütülmese de kampanya sayfasına internet aracılığı ile verilen imzalar da kabul ediliyor.
Dünya çapında geliştirilen imza kampanyasının sonuçlanma tarihi belirlenmese de bir yılını doldurması ardından kampanya sonuçlarının değerlendirilerek açıklanması planlanıyor. Kampanyada milyonlarca imza hedefleniyor.
Bilgilendirme de amaçlanıyor
1999 yılında uluslararası komplo sonrası idam tehdidinin ortadan kalkması talebi ile yürütülen ilk imza kampanyasının "Abdullah Öcalan'a Özgürlük – Kürdistan'da Barış Uluslararası İnisiyatifi'nin" kuruluşunu açığa çıkardığını belirten inisiyatif üyeleri, bu kampanyanın uluslararası alanda önemli etkileri olduğuna dikkat çekti. İkinci imza kampanyası ise, Türkiye'de Özgür Yurttaş Hareketi tarafından “Sayın Öcalan siyasal irademdir” adı altında yürütüldü. Devletin baskı ve tutuklama tehdidi altında yürütülmesine rağmen kampanyaya 3,5 milyon civarında imza verildi.
İnisiyatif üyeleri, imza kampanyaları ardından Kürt hareketi ve Öcalan'ın uluslararası alanda gücünü ve varlığını ortaya koyduğuna dikkat çekerek, Kürtlere karşı yürütülen politikaların yeniden gözden geçirildiğini belirtti. Bu nedenle kampanya ile sadece imza toplanması değil, AB ve uluslararası kurumların Kürt sorunu konusunda bilgilendirilmesi, Kürtlere yönelik yaklaşımları ve önyargılarının değiştirilmesi de hedefleniyor.
Farklı etkinliklerle sürecek
Şu ana kadar yoğun ilgi gösterilen kampanyanın daha etkili yürütülmesi için farklı etkinler planlanıyor. Bu kampanya ile paralel olarak startı verilen 'Öcalan İçin Sanat' kampanyası çalışmalarının da yaygınlaştırılması hedefleniyor. Bu çerçeve de Öcalan/Özgürlük/Kürt Halkı/Kadın motifli farklı sanat dallarından gönderilen eserlerin önümüzdeki günlerde birkaç merkezde sergilenmesi bekleniyor.
Bunun yanı sıra kampanya süresince ortaya çıkan ilginç olaylar ve unutulmayan anların da farklı biçimlerde kamuoyu ile paylaşılması amaçlanıyor. Kampanyayı tanıtan el ilanları, posterler, Sayın Öcalan'ı tanıtan biyografinin yanısıra Kürt sorunu ve çözümünü konusunda hazırlanan broşür, dosya ve ilanlar da kampanya süresi içerisinde güncel gelişmelere göre yenilenecek.
Özgürlük talebi
İmza kampanyasının tecridi kırma değil, Kürt halkı ve Öcan'ın özgürlüğü talebi ile sürdürüldüğünü vurgulayan İnisiyatif üyeleri, Kürt sorununun çözümüne yönelik tartışmaların gündemde olduğu bu süreçte, barış sürecinin başlatılması ve katkı sunulması için kampanya sonuçlarının oldukça önem taşıdığına dikkat çekerek, kampanya çalışmalarına aktif katılım çağrısında bulundu.
İnisiyatif nasıl kuruldu?
Öcalan'ın, 15 Şubat 1999 tarihinde evrensel hukukun hiç sayılarak, uluslararası bir komplo sonucunda Türkiye'ye teslim edilmesi üzerine, tanınmış birçok entelektüel ve sivil toplum temsilcisi bir girişim başlattı. Bu girişim ile Abdullah Öcalan'a yönelik idam tehdidinin ortadan kaldırılması ve özgür kalması talep edilmekteydi. Mart 1999'da merkezi bir koordinasyon bürosunun açılması ile "Abdullah Öcalan'a Özgürlük – Kürdistan'da Barış Uluslararası İnisiyatifi" çalışmalarına başladı. Bu girişimi başlatanlar arasında Nobel Barış Ödüllü Mairead Maguire, Adolfo Perez Esquivel ve Jose Ramos-Horta, Nobel Edebiyat Ödülü sahiplerinden Dario Fo ve Jose Saramago'nun yanısıra Danielle Mitterrand ve Prof. Noam Chomsky gibi toplumsal ve siyasal alanda ağırlığı olan şahsiyet ve kurum temsilcileri yer aldı.
MAXİME AZADİ / ANF/HABER MERKEZİ