İsviçre Gündemi
İsviçre, güvenlik ve 'terör' bahanesiyle herkesi dinlemeye hazırlanıyor. Yabancı istihbarat örgütlerinin ülkede cirit atmasını engelleyemeyen ve hatta davetiye çıkaran İsviçre, sokağı dinlemenin yolunu buldu; 'terör'.
'Teröre karşı önlemler' adı altında polise sınırsız yetkiler veren yasanın bu ay içinde karara bağlanması bekleniyor. İsviçre’nin şu anki yasalarına göre polis herhangi bir kişi ve kurumu mahkeme izni olmadan dinleyemiyor. Bu ay içinde parlamentoda karara bağlanması beklenen yeni taslağa göre, gizli istihbarat (NBD), 'terör ve eylem planı' yapan şüphelilerin telefonlarını yargıç izni olmaksızın dinleyebilecek ve bilgilsayarlarını gözetleyebilecek. Özellikle Suriye ve diğer ülkelerde savaşa katılanların geri dönüşlerinde istihbaratın şüpheli kişileri dinleyebilmesi gerekçe yapılarak, istihbaratın yetki alanı genişletilmek isteniyor.
İsviçre’de daha önce de gündeme gelen yasal değişiklik, siyasi partilerin büyük kısmının karşı çıkması üzerine geri çekilmişti. İsviçre istihbaratının yasal engellere rağmen, dinlemeler ve fişlemeler yaptığı da sık sık kamuoyu gündemine gelmişti. Son yasal değişikliğin yasadışı dinlemeleri, yasal hale getirme çabası olduğu herkesce kabul görüyor.
İsviçre’nin sağcı partisi SVP yasanın geçmesinden yana. İşin ilginç yanı Sosyalist Parti içinden bir kesim de değişiklikten yana eğilim gösteriyor. Özetle eğer yasa tasarısı Meclis'ten geçerse; yetkileri genişletilen polis ve NBD, istediği kişiyi istediği an dinleme ve takip etme yetkisine sahip olacak. Bu yetkinin kötüye kullanılabileceği, sınırlarının belirsiz olduğu, kişi hak ve özgürlüklerini ihlal edeceğini söyleyen aydın ve yazarlara rağmen, yasanın geçme ihtimali güçlü gözüküyor.
Oysa bu yetkiler verilmeden de NDB’nin takip ve izlemeler yaptığı kamuoyuna yansıyor. Örneğin Federal İstihbarat Servisi (NDB) tarafından ülke dışına çıkan ve özellikle Suriye ve Irak gibi savaş bölgesi ülkelerden İsviçre’ye giriş yapan kişiler kontrol edilerek ülkeye girişleri engellendiği gibi birçok kişinin de şüpheli ülkelere gitmesine müsaade edilmedi ve 811 bin 173 kişinin kontrol edildiği açıklandı. NDB’nin dinleme ve takip yapmadan bu kişileri tespit etmesi imkansız görünüyor. İnsan hakları çevreleri ve aydınlar, "Gerekli görüldüğünde izin alabilme yetkisi olan istihbaratın ve polisin, yetkilerinin artırılması kişi hak ve özgürlüklerinde ihlalleri arttıracaktır"Q görüşünde birleşiyorlar.
Hergün yeni bir banka skandalı yaşanan ülkede, sermayenin yolsuzlukları "dinlemelerle" öngörülmez ve engellenmezken, her vatandaşın şimdi 'terör' bahanesiyle özeli didik didik edilecek.
Özetle; İsviçre, 'terör' bahanesiyle herkesi dinlemeye hazırlanıyor. Bu dinlemelerin tüm muhalif kesim ve kişilere uzanacağını kestirmek de hiç güç değil.