1 Mayıs coşkusuyla 14 Mayıs'a

1 Mayıs 2023 / Ankara

1 Mayıs 2023 / Ankara

  • 1 Mayıs İşçi Bayramı, Türkiye'nin birçok kentinde miting ve yürüyüşlerle kutlandı. İşçi ve emekçiler, alanları doldurdu; "Emek bizim gelecek bizim" diye haykırdı.

İSTANBUL

İstanbul’da Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Diş Hekimleri Birliği (TDB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) öncülüğünde düzenlenen 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü mitingi, yüz binlerin katılımıyla Maltepe Meydanı’nda yapıldı. Bu yıl “Yeni 1 başlangıç için 1 Mayıs” ve “Emek bizim gelecek bizim” şiarlarıyla düzenlenen 1 Mayıs mitingi için İdealtepe Durağı’nda bir araya gelen kitle, pankart ve sloganlarıyla kortejler halinde alana yürüdü. İşçi ve emekçiler başta olmak üzere her kesimin mesajı ise netti: “14 Mayıs’ta AKP-MHP iktidarını halkların birlikte mücadelesi gönderecek.”

 

1 Mayıs İstanbul Mitingi

 

Kitle üst aramasının ardından alana girerken, mitingi takip eden yüzlerce gazeteci de kontrol noktasında teknik malzemelerine kadar arandı. Yeni Yaşam ve Oksijen gazetelerine gerekçe gösterilmeden el konularak, alana sokulmadı. Kentin dört bir yanından gruplar ve kortejler halinde toplanma alanına akın eden işçi ve emekçiler, 1 Mayıs marşını hep bir ağızdan seslendirdi. 14 Mayıs seçimlerinde AKP-MHP iktidarını göndermekte kararlı olduklarının mesajını veren yüz binler, mücadelenin süreceğini vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Pervin Buldan ile beyaz tülbentleri ve yöresel kıyafetleriyle kortejde yer alan Barış Anneleri Meclisi üyeleri de “Jin jiyan azadî” sloganı eşliğinde Maltepe Meydanı’na giriş yaptı. AKP-MHP iktidarına karşı öfke, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Her yer Taksim her yer direniş” sloganlarına yansıdı. 

 

1 Mayıs İstanbul Mitingi

 

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), “İçeride dışarıda tecridi parçala” sloganıyla meydanda yer aldı. Gençlerin attığı “Dişe diş kana kan seninleyiz Öcalan” ve “Bê Serok jiyan nabe” sloganları Maltepe Meydanı’nda durmadan yükseldi. 

 Öfke ve isyanlarını meydana taşıyan yüz binler alanı hıncahınç doldurdu. Miting, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Miting, 1 Mayıs Sanatçı Korosu’nun sahne almasıyla devam etti.

 

1 Mayıs İzmir Mitingi

 

İZMİR

1 Mayıs İzmir Tertip Komitesi, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı Gündoğdu Meydan'ında düzenlediği mitingle kutladı. Tertip Komitesi tarafından belirlenen Limak, Borsa ve Basmane Meydan'ında toplanan siyasi parti, emek ve meslek örgütleri, kitlesel yürüyüş yaparak, Gündoğdu Meydanı’na geldi. "Kapitalist yıkıma, işsizliğe, yoksulluğa karşı birleşelim, bijî yek gulan", "Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var", "İşimiz, ekmeğimiz geleceğimiz için birleşelim", "Bu böyle gitmez, sömürü devam etmez", "Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz" pankartları açıldı. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşlerde kitle sık sık "Tayip gidecek bu iş bitecek" sloganı atıldı. 

Sanatçılar, erbane davul zurna eşliğinde alana giriş yaparken, kadın örgütleri, yok sayılan hakları ve kazanımlarını hedef alanlara karşı, "6284 sayılı yasan vazgeçmiyoruz, siyasi pazarlık konusu değiliz" ve "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" dövizleriyle alanda yerini aldı. Kitle, Gündoğdu Meydan'ında halaylar eşliğinde büyük bir coşkuyla bayramı kutladı. 

Zorbalar tıpış tıpış gidecek

Sendika temsilcilerinin halkı selamladığı mitingde, "Hoşçakalın gidiyorsunuz" yazılı pankart dikkat çekti. Kitleyi selamlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 14 Mayıs seçimlerine işaret ederek, "On yıllardır emeğin gasp edildiği bir düzen içinde yaşadık, ilk defa bu düzeni değiştirmeye çok yakınız. Çok yakında hakkımızı gasp edenlerin elinden hepsini geri alacağız, halkımıza geri vereceğiz, çok az kaldı. Göreceksiniz, halktan yana, emekten yana bir iktidarı hep beraber kuracağız. Zorbalar tıpış tıpış gidecekler. Haklarımızı söke söke alacağız" dedi.

Yeni bir başlangıç

1 Mayıs Tertip Komitesi adına ortak açıklamayı yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, bu yılki 1 Mayıs'ın yeni bir başlangıç olduğunu belirtti. Aynı amacı güdenlerin seçime giderken en faşizan, en gerici ittifak çatısı altında birleştiğini söyleyen Sarı, şunları söyledi: "Ortak noktaları Kürt sorununda inkâr ve güvenlikçi politikaları, kadın karşıtlığı, gericilik, barışa karşıtlık, demokrasinin ortadan kaldırılışıdır. Bunların bize reva gördüğü kayyum düzenidir, ihraçlardır, adaletsizliktir, tekçiliktir, militarizmdir, işkencedir, cezaevlerinde insanlık dışı uygulamalardır. Yargı eliyle siyasi gözaltı operasyonlardır. İnsanca çalışmamız ve insanca yaşamamız bir yana, hayatta kalmamızı bile sağlamaktan çok uzak bir düzenle karşı karşıyayız. İnsan hakları, barış ve sosyal adalet, örgütlenme özgürlüğü, sendikal haklar ve insan onuruna yaraşır koşullarda yaşayabilmek için azim ve kararlılıkla kavgamızı sürdüreceğiz. Bizi içine hapsetmeye çalıştıkları karanlığı yırtacağız. Şimdi, eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik, bilimsel bir ülke yönetimine hiç olmadığı kadar ihtiyacımız ve bunun gerçekleşmesi için bir seçeneğimiz var; o da bu iktidarı göndermek."

Miting, sanatçı Suavi'nin sahne almasıyla sürdü.  

 

1 Mayıs Ankara Mitingi

 

ANKARA

Ankara’da 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla Tandoğan Meydanı’nda kitlesel miting düzenlendi. Kamu Emekçiler Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) öncülüğünde işçi ve emekçiler ile birlikte Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri başta olmak üzere birçok siyasi partiler, kadın ve gençlik örgütleri ile çok sayıda emek ve meslek örgütü, kortej halinde Tandoğan Meydanı’na yürüdü. Kortejlerde, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Mithat Sancar, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Ankara milletvekili adayları da katıldı. Tandoğan Meydanı’nda  depremlerde yaşamını yitirenler için Adnan Yücel’in “Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek” şiiri eşliğinde saygı duruşuyla başladı. Mitingin açılış konuşmasını yapan Eğitim Sen Ankara 2 Nolu Şubesi Başkanı ve 1 Mayıs Tertip Komitesi’nden Hüseyin Köklü, “Bugün; sahip oldukları devlet gücüne dayanarak halka zulmedenlerin, işkencecilerin, zorbaların değil, bu zulme boyun eğmeden yaşayan, bedenlerini bu şiddete siper eden, büyük bedeller ödeyen devrimcilerin, yurtseverlerin, emekçilerin günü” dedi.  

Büro Emekçileri Sendikası’ndan (BES) Özlem Ateş, Kürtçe açılış konuşması yaptı. Konuşmaların ardından sanatçı İlkay Akkaya, sahne alarak şarkılarını emekçiler için seslendirdi. 

 

1 Mayıs Mersin Mitingi

 

MERSİN 

Mersin’de 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla, birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütünün içerisinde yer aldığı Mersin Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde binlerin katılımıyla kutlandı. Kutlama öncesi sabahın erken saatlerinde Eski Tevfik Sırrı Gür Stadı’nın önünde toplanan siyasi parti, sivil toplum örgütleri temsilciler ile emekçiler, kutlamanın yapılacağı Cumhuriyet Meydanı’na davul zurna eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi. Çevredeki yurttaşların da alkış ve ıslıkları ile destek verdiği coşkulu yürüyüşte, Mersin Emek ve Demokrasi Platformu’nun tüm bileşenleri, kendi flama ve pankartlarını taşıdı. Uzun yürüyüşün ardından kutlamanın yapıldığı alana gelen binlerce emekçi flamaları ve pankartlarıyla alanı hıncahınç doldururken, Yeşiller ve Sol Gelecek Parti (Yeşil Sol Parti) kortejinin alana girmesiyle beraber alanda alkış ve ıslıklar yükseldi. Ardından alanda bulunan emekçiler, çalan şarkılar eşliğinde uzun bir süre halaya durdu. Halaylar esnasında alanda renkli görüntüler oluştu. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.