1 Mayış şehitleri anıldı

  • DİSK, KESK, TMMOB, TDB, TTB, Kazancı Yokuşu, Şişhane ve Kadıköy'de yaptığı basın açıklamalarıyla 1 Mayıs şehitlerini andı. 

 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), geçmiş 1 Mayıslarda hayatını kaybeden yurttaşları Kazancı Yokuşu, Şişhane ve Kadıköy'de yaptığı basın açıklamalarıyla andı.

İlk olarak Beyoğlu’nda bulunan Kazancı Yokuşu’nda 1 Mayıs 1977 şehitleri anıldı. Anmaya sendika, meslek örgütleri, siyasi parti temsilcileri, HDP milletvekilleri Sezai Temelli, Ali Kenanoğlu, Oya Ersoy, Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu’nun yanı sıra pek çok yurttaş katıldı. Açıklama öncesinde saygı duruşunda bulunuldu. Burada açıklamayı DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptı.

Düşmanlıkları bitmedi

1 Mayıs 1977’de “Bu düzen böyle gitmez” diyenler olarak Taksim alanında olduklarını söyleyen Çerkezoğlu, “Fakat baskı ve sömürü düzeninin tetikçileri de buradaydı. Gecelerinde aç yatılmayan, ekmek, gül ve hürriyet günlerine olan umudumuza saldırdılar. O günden bugüne bu düşmanlıkları bitmiş değil” dedi.

Halkını satanların korkusu

Çerkezoğlu, şöyle devam etti: “Onlar, işçilerin sendikal haklarını gasp ederek emekçilerin elini kolunu bağlayarak bu ülkeyi ucuz emek cenneti haline getirenlerdir. Onlar milyonları açlık sınırının altındaki asgari ücrete mahkum edenlerdir. Şair demiş ya, hiçbir şeye benzemez halkını satanların korkusu. İşte o nedenle korkarlar. Bir yanda halkını satanların korkusu, bir yanda bu memleketin aydınlık geleceğini temsil edenlerin onuru. Evet gelecek biziz, gelecek bizlerin ellerinde. 1 Mayıs’ta ‘bu böyle gitmez’ diyerek alanlarda buluşuyoruz.” 

Bu yıl Maltepe Meydanı

1 Mayıs meydanının Taksim Meydanı olduğunu ama yasaklandığını belirten Çerkezoğlu, “Hep birlikte aldığımız kararla bu yıl Maltepe Meydan’ında olacağız. Buradan açık bir biçimde söylüyoruz, bütün dünyanın gözünün kulağının olduğu 1 Mayıs meydanı Taksim Meydanı olduğu gerçeğinden, bu irade ve kararlılığımızdan asla vazgeçmiyoruz. Bize Taksim Meydanı’nı engelleyerek bizi susturmaya çalışsanız da biz sussak bile bu meydan susmadı, susmaz” dedi.

Açıklamanın ardından Kazancı Yokuşu’na karanfiller bırakıldı. Burada yapılan anma sonrasında kitle yürüyerek Şişhane’de yapılacak anmaya geçti. İstiklal Caddesi üzerinde bildiri dağıtarak yürümek isteyen kitlenin önü, pek çok kez polisler tarafından kesildi. Polisin tüm engellemelerine rağmen kitle sloganlar eşliğinde bildirilerini dağıtarak Şişhane’ye geçti.

Mücadele devam ediyor

Şişhane’de ise 1 Mayıs 1989'da Şişhane’de polis tarafından katledilen Mehmet Akif Dalcı için anma gerçekleştirildi. KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, 12 Eylül askeri darbesi ve sonraki süreçte yaşanan baskı ortamını; 1986’da faşizme karşı yükselen eylemleri hatırlattı. Katledilen 17 yaşındaki tekstil işçisi Mehmet Akif Dalcı’yı anan Bozgeyik, “Mücadelemiz daha güçlü şekilde devam ediyor” dedi. Bozgeyik, saldırı politikalarına, tek adam rejimine karşı birleşik ve kitlesel şekilde Maltepe’de olma çağrısı yaptı. Anma, Dalcı’nın vurulduğu noktaya karanfil bırakılarak sonlandırıldı.

Burada yapılan anma sonrasında Kadıköy Belediyesi önünde bir araya gelen kitle, 1 Mayıs 1996‘da polis tarafından katledilen Hasan Albayrak, Yalçın Levent ve Dursun Adabaş'ı andı. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.