Suriye’de Kürtler haklarını istiyor

Haberleri —

Suriye’ye olası bir askeri müdahalenin gündemde olduğu bu günlerde Kürtler, Esad sonrasına hazırlıklarını sürdürüyor. İlk günden itibaren Şam rejiminin demokratikleşmesini ve Demokratik Özerklik isteyen Kürtler, daha yoğun bir şekilde kendi renkleriyle sokaklara çıkacak.
Suriye’de dış destekli muhalifler ile Esad rejimi arasındaki güç kavgası sürüyor. Tunus ile başlayan ve Mısır ile Libya’yla devam eden iktidar karşıtı gösteriler, Arap ülkelerini sarsmaya devam ediyor. Bahreyn ve Yemen’de iktidar karşıtı gösteriler sürüyor ancak bütün dünyanın gözleri Suriye’ye dönmüş durumda. Birçok ülke Suriye’de kendi muhalif gruplarını oluşturdu. Türkiye, içerisinde daha çok Sünni kesimleri barındıran Ulusal Konsey’i kurarken, Fransa da ‘Ulusal Suriye Devrimine Destek Konseyi’ni kurdu. İngiltere Dışişleri Bakanı ise yurtdışındaki muhaliflerle bir araya geldi. Söz konusu muhalifler Suriye’ye askeri müdahalede bulunmasını istiyor. Ancak bu muhaliflerin hesabını, Suriye’deki en örgütlü Kürt partisi PYD’nin de dahil olduğu Ulusal Koordinasyon Kongresi çatısında altında bir araya gelen muhalifler bozdu.

Tarafların şiddetten uzak durmasını istiyor

Zira Ulusal Koordinasyon bir taraftan dış müdahaleye açıkça karşı çıkarken diğer taraftan da tarafları şiddetten vazgeçmeye çağırdı. Muhalifler ile rejimin gerçek yüzünü halka anlatan Ulusal Koordinasyon üyeleri, şiddet sarmalında sivillerin zarar göreceğini belirtiyor.
Bugüne kadar Ulusal Koordinasyon Kongresi çatısında çalışmalarını yürüten PYD, bir taraftan rejimin demokratikleşmesi için bir taraftan Esad rejiminin yıkılmasını gözardı etmeyerek Güneybatı Kürdistan’da çalışmalarını yürütüyor. İlk günden itibaren Demokratik Özerklik talebinden bulunan PYD, Güneybatı Kürdistan’da halk konseyleri kurdu. Qamişlo, Amude, Dirbêsî ve Serê Kaniyê’de yüzlerce kişinin katılımıyla seçimler yapıldı ve Kürtler kendi temsilcilerini seçti. Halk Konseyleri’nde sadece Kürtler yer almıyor. Kürtlerin yanı sıra Araplar ve Suriyeli Hıristiyanlar da konseylerde temsil ediliyor.
Kürtçe okullarda okutulmuyor
Kürtler kendi temsilcilerini seçtikten sonra Kürtçe dil kursları açtı. Onlarca kurs açılırken, PYD yetkilileri kurslara yoğun ilgi olduğu belirtiyor.
Açılan Kürtçe kurslar, batı ve Türk medyasında „Kürtler ile Esad anlaştı. Kürtçe okullarda öğretilmeye başlandı“ şeklinde Kürtler karşıtı propaganda yapılmaya çalışıldı. PYD yetkilileri, bu tür haberlerin Kürtlerin baskıcı Esad rejimiyle anlaştığı algısını oluşturmak için ortaya atıldığını belirterek „Yıllardır kimliksiz yaşıyoruz. Katledildik. Esad rejimi varlığımızı kabul etmiyor ki Kürtçe okullarda okutulsun. Biz rejimin demokratikleşmesini istiyoruz“ diyerek bu tür haberleri yalanladı.

Kürtlerin aldığı bir diğer karar ise ülkede devam eden gösteriler. PYD yetkililerden edindiğimiz bilgilere göre, geçtiğimiz hafta sonu yapılan halk toplantılarında Kürtler artık sokağa kendi renkleriyle çıkmak istiyor. Birçok kentte yapılan toplantılarda Güneybatı Kürdistan’da Demokratik Özerklik Suriye’de de demokratik bir rejim talebini dillendiren Kürtler barışçıl gösteriler için alanlara çıkacak.


DENİZ BAŞPENİR




ABD ve Fransa anlaştı:  Suriye’ye koridor açılacak



Fransa ve ABD, Suriye’de ‘insani koridorlar’ kurulması için birlikte çalışma konusunda anlaştı. Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bernard Valero, yaptığı açıklamada, Fransa ve ABD Dışişleri Bakanları Alain Juppe ile Hillary Clinton’ın, telefon görüşmesinde, ‘insani koridorlar’ kurulması olasılığı konusunda birlikte çalışmak için görüş birliğine vardıklarını belirtti.
Valero, „iki bakanın Suriye’de, bilhassa rejim güçlerinin kuşatması altındaki Humus kentinde insani durumun giderek bozulmasından endişe duyduklarını“ kaydetti.
Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, muhalif Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı Burhan Galyun ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, “İnsani koridorlar inceleme yaptığımız bir nokta ve gelecek AB Bakanlar Konseyinde bu konunun gündeme getirilmesini isteyeceğim” demişti. Suriye Ulusal Konseyi’nin de “meşru muhatapları” olduğunu ileri süren Juppe, askeri bir seçeneğini ise gündemde olmadığını söylemişti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.