13 yaşındaki Fatma hep ‘yasal’ katlediliyor

Fatma Elarslan

Fatma Elarslan

  • 13 yaşındayken polis tarafından katledilen ve “örgüt üyesi” olduğu iddiasıyla dosyası kapatılan 13 yaşındaki Fatma Elarslan’ın ailesinin açtığı tazminat davası da reddedildi.

Şırnak’ın İdil ilçesinde 16 Şubat 2016’da ilan edilen sokağa çıkma yasağının devam ettiği sırada kendisinden haber alınamayan ve 7 Mart 2016’da cansız bedenine ulaşılan 13 yaşındaki Fatma Elarslan’ın, katledilmesine dair başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi. Savcılık, 13 yaşındaki Fatma’nın “örgüt üyesi” olduğunu; polislerin “hukuka uygun bir emri yerine getirdiklerini” ileri sürdü. Yapılan itirazlar da reddedilince aileni avukatı Veysel Vesek, dosyayı “yaşam hakkının ihlali” ve “etkin soruşturma yürütülmediği” nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı. AYM, iki yıldır dosyayı bekletiyor. 

Avukat, Mardin 1. İdare Mahkemesi’ne de tazminat davası da açtı. Tazminat başvurusu da reddedildi. Elasrlan’ın “örgüt üyesi” olduğu iddiasıyla verilen ret kararına karşı üst mahkemeden de sonuç alamayan avukat Vesek, dosyayı Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Ancak mahkeme, yerel mahkeme kararının “hukuka ve usule uygun” olduğunu savunarak talebi reddetti.  

Yasaya göre 15 yaşının altındaki çocukların “örgüt üyesi” kabul edilmediğine dikkat çeken Vesek, “Hiç kimse 13 yaşında öldürülen Fatma Elarslan’ın polise karşı bir eylemde bulunduğuna dair bir kanıt ortaya koyamamıştır. Haliyle burada bir varsayım ileri sürülüyor. Yargılama varsayımlar üzerinden gidiyor. Dosya da bu şekilde kapatıldı. O dönemdeki dosyalar da bu şekilde kapatılıyor. Normalde bir ölüm olayı ister çatışmada olsun ister başka şekilde olsun, kamu gücünün bu insanın nasıl öldürüldüğüne dair araştırma yükümlülüğü var ama bu yükümlülük bu şekilde bertaraf edilmiş oluyor” şeklinde konuştu.  MARDİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.