
15 Ağustos Atılımı’nın 30. yıldönümü kutlayan PKK, başta Komutan Mahsum Korkmaz (Agit) şahsında Kürt özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenleri andı.
İlk kurşun olarak da adlandırılan, son isyanın başlangıç tarihi olan 15 Ağustos Atılımı’nın 31. yılına giriş vesilesiyle bir açıklama yayınlayan PKK Yürütme Komitesi, “15 Ağustos çizgisini ve Mahsum Korkmaz kişiliğini mücadele ve yaşamlarıyla pratikleştiren, tarihselleştiren, bugüne ve yarına taşırarak mücadelemizin başarı ve zafer çizgisini netleştiren Ağustos ayının kahraman şehitlerinden Erdal, Sarı İbrahim, Rojhat Bluzeri, Jinda, Nucan, Delila, Roza yoldaşlarla Kela Memé şehitleri ile tüm kahraman şehitlerimiz, olağanüstü emek, fedakârlık ve cesaretleriyle mücadelemizi bugünlere taşıyan değerlerimizin bileşkesi olarak, halk ve insanlık tarihindeki onurlu yerlerini alarak ölümsüzleşmişlerdir” dedi.
15 Ağustos’ta gerçekleştirilenin sadece bir eylem değil, Kürdistan’da partileşerek, ordulaşarak, halklaşarak savaşmanın ve yeniden yaratmanın zihniyeti ve eylemi olduğu belirtilen açıklamada, 15 Ağustos Atılımı‘yla Kürdistan halkının savaşan bir halk gerçekliğine ulaştığı tespiti yapıldı.
Savaşan bir halk gerçeğine ulaşıldı
PKK açıklamasında şöyle dedi: “Kürdistan Halkı, 15 Ağustos 1984’ten beri her türlü zulme, işkenceye, katliamlara rağmen, tarihte eşine ender rastlanacak tarzda sürekli ve onurlu bir direniş ve mücadele içinde oldu. Günümüz dünyasının ve insanlığın yüz akı, tüm ezilen kesimlerin mücadelelerinde ilham kaynağıdır. Bilinçli, örgütlü, özgür yaşama tutkulu ve bu uğurda ölümüne direnen, savaşan halk gerçekliğine ulaşmak, 15 Ağustos atılımının en büyük başarı ve kazanımıdır.
15 Ağustos Atılımı’yla Kürdistan halkı kendi tarihsel, toplumsal kökleriyle yeniden buluşmuş, adeta kendini direnişle yoktan var etmiştir. 15 Ağustos ruhuyla ve bilinciyle dirilen Kürdistan halkı, faşist Türk sömürgeciliğine, kapitalist modernist sisteme ve tüm bölge gericiliğine karşı 30 yılı aşan kesintisiz mücadele ve görkemli direnişiyle, demokratik ulus temelinde kendini inşa ederek çağdaş insanlık içindeki onurlu yerini almıştır.”
Tarihin en görkemli yürüyüşü
15 Ağustos hamlesinin bugün Rojava devriminde somutlaştığına dikkat çeken PKK, “Kürdistan devrimi artık bir bölge devrimi, Ortadoğu demokratik toplumunun devrimidir. Kürdistan halkı, 15 Ağustos Atılımı’yla başlayan, tarihin en görkemli devrimsel yürüyüşlerinden olan demokratik ulus inşasını, Ortadoğu Demokratik Konfederasyonuyla birlikte içiçe geliştirmekte. Bunun için Türk, Arap, Fars, Ermeni, Süryani, Alevi halkları, toplulukları ve kültürleri başta olmak üzere bölgemizin tüm ezilen kesimleriyle ortak direniş ve mücadele cephesini büyütmektedir” dedi.
Kürt özgürlük hareketinin imha ve tasfiyesinin mümkün olmadığının görülmesi ardından “Ilımlı İslam” olarak tanımlanan, yeni dönem Türk egemen hegomanyacılığıyla mücadelenin tasfiye edilmek istendiğine dikkat çeken PKK açıklaması şöyle: “AKP bütün Türk faşist hükümetlerinden ve iktidarlarından daha fazla desteklenerek, çok daha kapsamlı, sinsi ve özel savaş yöntemleriyle hareketimize ve halkımıza imha ve tasfiye politikalarını, uygulamalarını geliştirmiştir. En başta Önder Apo olmak üzere hareketimiz ve halkımız bu yeni dönem sömürgeciliğine ve hegemonyaclığına karşı olağanüstü direnmiş, soylu şehadetlerle büyük başarı ve kazanımları açığa çıkarmıştır.’’
IŞİD eliyle tasfiye politikası
‘’AKP ve Gülen çeteciliğiyle engellenemeyen mücadelemiz ve devrimsel yürüyüşümüz’’ ifadelerinin yer aldığı açıklamada, günümüzde IŞİD’in saldırılarıyla Kürt Özgürlük Hareketi’nin boğulmak ve tasfiye edilmek istendiğine dikkat çekildi.
Kapitalist emperyalist sistemin, Ortadoğu’da halklar ve mezhepleri birbirleriyle savaştırarak, klasik böl, parçala, yönet politikalarıyla Kürdistan ve Ortadoğu üzerinde egemenliğini yeniden tesis etmek istediğini vurgulayan PKK, emperyalist sistemin yaşadığı krizden bu şekilde çıkmaya çalıştığını ifade etti.
‘’ABD, İsrail, Türkiye, Suudi Arabistan, Katar, KDP başta olmak üzere dünya ve bölge gericiliği ve egemen Kürt ihanetçiliği tarafından farklı düzeylerde de olsa desteklenen IŞİD adlı çete örgütüyle, Rojava, Maxmur ve Şengal’daki halkımıza en alçakça katliam ve saldırılarla yönelmeye çalışmaları bu güçlerin son çırpınışları ve çaresizliklerinin de ifadesi olmaktadır” denilen açıklamada, tüm bu saldırılara karşı Rojava ve Maxmur direnişiyle birleşen Şengal direnişinin Kürdistan halkının onuru olduğu belirtildi.
Kürt halkına direniş çağrısı
PKK Yürütüme Komitesi, ‘’Şengal Direnişi, yeni bir Rojava olarak Kürdistan ve Ortadoğu devriminin günümüzdeki en stratejik mevzisi ve savunulması gereken vatan parçasıdır” diyerek şu çağrıda bulundu: “Rojava, Maxmur ve Şengal’deki halkımıza karşı geliştirilen bu alçakça saldırı ve katliamlara karşı başta Kürt gençleri olmak üzere, Kürt kadınlarının ve tüm halkımızın 15 Ağustos hamlesinin devrimci ruhuyla yaşamın her anında ve her yerinde mücadele ve direnişlerini geliştirmeye çağırıyoruz. Halkımıza, ülkemize, özgürlüğümüze ve onurumuza yönelmiş bu karşı devrimci güçlere ve saldırılara, PKK öncülüğünde direnen Kürdistan halkının hak ettikleri karşılığı vererek tarihi yenilgiye uğratacağından, Kürdistan halkının özgürlüğünü ve ülkesini ölümüne savunarak, Kürdistan devrimini bir Ortadoğu devrimine dönüştüreceğinden hiç kimsenin kuşkusu olmasın.”
ANF/BEHDİNAN