16 ayda 28 soruşturma

Hakkında 16 ayda 28 soruşturma açılan Star Kadın Derneği kurucularından Rojbin Bor, ”Tecavüz, şiddet ve ölümlerde faile bir şey yapılmazken, buna itiraz edenler cezalandırılıyor” dedi.  Van’da faaliyet yürüten Star Kadın Derneği’nin kurucularından Rojbin Bor hakkında son 16 ayda 28 soruşturma açıldı. 

CEMİL UGUR - MA/VAN

Katıldığı basın açıklamaları, sanal medya paylaşımları ve çeşitli konularda verdiği röportajlar gerekçe gösterilerek başlatılan soruşturmaların 27’si halen devam ediyor. Bor’un sanal medya hesabında ”#GercusteNelerOluyor” hashtagıyla yaptığı “Musa Orhan’larınızı korumaya devam mı? Kürtlere karşı topyekun savaşınızda, yeni özel konseptiniz bu mu?” paylaşıma dair başlatılan soruşturma ise davaya dönüştü.   

Söz konusu paylaşım gerekçe gösterilerek hazırlanan iddianamede “halkı kin ve nefrete sürüklemek” iddiasıyla Bor’un bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor. Açılan davanın ilk duruşması 14 Eylül’de Van 7. Asliye Mahkemesi’nde görülecek. 

İtiraz edene ceza

Hakkındaki soruşturmalara dair konuşan Bor, İpek Er’e tecavüz ederek intihara sürükleyen uzman çavuş hakkında yaptığı paylaşımın davaya dönüştüğünü ve kendisine ”devlet ordusunu aşağılamak, halkı galeyana getirmek” suçlaması yönetildiğini kaydetti. Bor, tecavüz eden kişinin serbest bırakıldığı, ancak buna tepki gösterenlerin cezalandırılmak istendiğine işaret ederek, ”Tecavüz, sistematik şiddet, intihar, ölümlerde failin kendisine herhangi bir şey yapılmazken, biz o faile ve yapılana itiraz ettiğimizde cezalandırılıyoruz” dedi. 

Olmayan çağrıya 

İstanbul Sözleşmesi’nin feshine karşı yapılan bir etkinliğe dair verdiği röportajda, etkinliğe çağrı yapmamasına rağmen hakkında soruşturma açıldığını aktaran Bor, şunları söyledi: ”Haber ‘Kadınlar İstanbul Sözleşmesi için yürüyüşe hazırlanıyor’ başlığıyla yayınlandı. Bunun için ifadeye çağırdılar. O röportajda bir eksikliğim olmuş ve röportajda çağrıda bulunmamışım. Yürüyüş, açıklama ve eylem yapmak bizim en demokratik hakkımız. Emniyet’te, polis bile ‘bu ana kadar yürüyüşler ve çağrılar için herhangi bir soruşturma açılmadı ve biz de sizi neden çağırdıklarını anlamadık’ dedi.”

Mesaj veriliyor

Söz konusu soruşturmaların, sindirme ve baskılama amaçlı olduğunu kaydeden Bor, ”Soruşturmalarla bizi mücadelemizden kaçırtmaya çalışıyorlar. Gösterdiğimiz direnç erk zihniyete rahatsızlık veriyor” dedi. Soruşturmalarla sürekli kendisine ”gözümüz üzerinde seni alabilir, tutuklayabiliriz” mesajı verilmek istendiğini söyleyen Bor, şöyle devam etti: ”Hayatım ve özgürlüğüm üzerinde bir baskı var. Vicdanım rahat ve çok büyük bir zulmün olduğunu da biliyorum. Ne Kürt kimliğimden ne de kadın kimliğimden asla taviz vermeyeceğim. Ben bir direniş barikatının arkasındayım ve burada olmaya devam edeceğim. Her zaman haksızlığa karşı durup, hem kendi hem de tüm kadınların hakları için mücadele edeceğim.”  MA/VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.