
İlan edilmemiş darbe koşulları
Gözaltılar ve baskınlar için, "Kürt halkının ve tüm demokrat kamuoyunun 'soluk borusu' Özgür Kürt medyasıdır ve şimdi bu saldırıyla Kürt halkı ve demokratik kamuoyu soluksuz bırakılarak, boğulmak isteniyor" değerlendirmesinin yapıldığı yazıda, "İlan edilmemiş darbe koşullarında çalışıyoruz. Basın özgürlüğüne karşı bu topyekün saldırı adım adım yerleştirilen 'polis devleti'nin resmen ilan edilmesidir. Türkiye Cumhuriyeti polis devleti haline gelmiştir" denildi. Kürt halkının ve demokratik kamuoyunun elde ettiği kazanımlarını tehlike altında olduğu belirtilen yazıda, "Polis devletinin anayasa, hukuk, adalet tanımayan saldırıları karşısında halkın kazanımlarını savunmak için herkes sesini yükseltmelidir" çağrısı yapıldı.
Yanılıyorsunuz
90'lı yıllarda Kürt basınına yönelik saldırıların hatırlatıldığı yazıda, "90'larda sadece Özgür Basın geleneğinden onlarca kişiyi katlettiniz, şimdi ise onlarcasını kelepçeliyorsunuz. O zaman susturabildiniz mi ki şimdi susturacağınızı sanıyorsunuz. O zamandan bu yana kimler geçti" denildi. "Bizim susmamız demek yeniden konuşmaya başladığımızda farklı alternatifleri konuşmaya başlamamız demektir" uyarısında bulunulan yazıda şunlar kaydedildi: "Özgür Gündem son çalışanını tutuklasanız bile susmayacak, bayrağı devralacak milyonlar olacaktır. Gazetemiz bugüne kadar sürdürdüğü özgürlük, demokrasi, adalet ideallerini savunmaya devam edecektir. Tüm medyaya bütün demokratik güçlere sesleniyoruz: Susmayın. Siz sustuğunuz için AKP Hükümeti, cemaat, polis, yargı bize karşı darbecilerin, faşistlerin diliyle konuşuyor, onların yöntemleri ile saldırıyor. Suç ortağı olmayın. Çünkü bu ateş sizi de yakar."
Haberlerde ne vardı?
Gazetenin ilk sayfasında, Özgür Gündem gazetesi önünde yapılan protesto eylemi yer aldı. Diğer sayfalarında ise gazetecilerin gözaltına ilgili siyasetçilerin ve aydınların tepkileri yer aldı. Gazetenin son sayfasında ise kamu emekçilerinin genel grevine çağrı haberi yer aldı.
94'teki gibi hazırlandı
Gazetenin dünkü sayısı, tıpkı 1994'deki bombalı saldırının sonrasında olduğu gibi Atılım Gazetesi’nde hazırlandı. Özgür Ülke Gazetesi de 3 Aralık 1994'te İstanbul’da merkez binasının bombalanmasının ardından 4 sayfa olarak "Bu ateş sizi de yakar" manşetiyle çıkmıştı. Fırat Dağıtım'ın geriye kalan çalışanları da gazeteyi okuyuculara ulaştırmak için sabah erken saatlerde gazete abonelerinin kapılarını çaldı.
DİHA da haber akışını kesmedi
7 ilde büroları basılan ve bir çok çalışanı gözaltına alınan Dicle Haber Ajansı da aramalar esnasında Etkin Haber Ajansı ve Atılım Gazetesi ile ortak çalışma yürüttü. Yine Ankara'da Evrensel Gazetesi bürosunu DİHA çalışanlarına açtı. Ajans, tüm gözaltılara rağmen 2 gündür, haber ve fotoğraf servisini aksatmadı.
İSTANBUL