2020'de rekor sayıda gazeteci hapiste

Dünya Haberleri —

.

.

  • Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) mesleki faaliyetleri nedeniyle hapsedilen gazetecilerin sayısının 2020 yılında rekor düzeye ulaştığını, 50 gazetecinin ise öldürüldüğünü açıkladı.

 

Yıllık raporunu açıklayan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), dünya genelinde baskı gören ve tutuklanan gazeteci sayısının rekor düzeye ulaştığını kaydetti. 2020 yılında yaptıkları haber nedeniyle en az 50 gazetecinin öldürüldüğünü belirten RSF, bu gazetecilerin yolsuzluk, organize suç, doğanın sömürülmesi gibi konuları araştırdıkları için katledildiklerini yazdı.

Devletlerin koronavirüs hakkında haber yapan gazetecilere düşmanca yaklaştığını, siyasi konuları irdeleyen gazetecilerin büyük bir baskı ile karşı karşıya kaldığını açıklayan RSF,  basın özgürlüğünü engelleyen ülkeler arasında ilk sırada Çin’i, ikinci sırada ise Türkiye’yi raporladı.

Baskı unvanı Çin’de!

Çin’in koronavirüs salgınına ilişkin yaptıkları haber nedeniyle çok sayıda gazeteciyi tutukladığını ve son iki yıldır dünyanın en çok gazeteci hapseden ülkesi unvanını koruduğunu kaydeden RSF, Türkiye’yi ikinci sırada gösterdi. Cezaevindeki gazetecilerin “devlete karşı suç işlemek” gerekçesiyle tutuklandığını belirten RSF, hükümete muhalif medya kuruluşlarının kapatıldığını, bu kuruluşların hükümete yakın isimler tarafından satın alındığını “yargı temelli düşmanlık neticesinde ana akım medyası bilfiil yok edildiğini” yazdı. 

Türkiye ikinci sırada

Rapora göre, 2020’de Türkiye’de 37 gazeteci tutuklandı. RSF, Mezopotamya Ajansı’nın (MA) yaşadığı baskılara da dikkat çekti. 11 Eylül’de Van’ın Çatak ilçesinde askerler tarafından gözaltına alınan ve daha sonra helikopterden itilen Osman Şiban (50) ve Servet Turgut (57) adlı iki köylünün yaşadıklarını haberleştiren MA çalışanlarının tutuklandığını hatırlatan RSF, “En az üç gazeteciyi eleştirel haberleri nedeniyle tutukladılar” dedi.

ABD’de görülmemiş saldırı

“Bu yıl, baskıcı devletler yüzünden 250’den çok gazetecinin hapiste olduğu üst üste beşinci yıl” diye belirten RSF, ABD başkanı Trump’ın basın-yayını aşağılayan diline de dikkat çekti. Basını “yalan haber” yapmakla suçlayan Trump’ın  “yalan haber” retoriğini kendi davranışlarını meşrulaştırmak için kullandığını ifade etti. ABD’de basına yönelik şimdiye kadar görülmeyen bir yönelim olduğunu söyleyen RSF, yaklaşık 300 gazetecinin saldırıya uğradığını ve bu saldırılarının çoğunun güvenlik güçleri tarafından gerçekleştiğini vurguladı.

Mısır ve İran’da da özgürlük engeli

Rapora göre gazetecilerin baskıyla karşılaştığı bir diğer ülke ise Mısır. Cezaevindeki gazetecilerin sayısında önemli bir artış yaşandığı belirtilen ülkede, hükümeti eleştirmek ve koronavirüs hakkında haber yapmak tutuklanma nedeni.

Basın özgürlüğünü kısıtlaması nedeniyle sık sık eleştiri konusu olan İran’da tutuklanan ve idam edilen gazeteciler “casusluk, yurt dışında sahte haberler yaymak ve İslami değerler ile  dini lidere hakaret etmekle” suçlanıyor!

'Terörizm’ ile suçlanıyorlar

RSF, yıllık raporunda Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) diğer verilerini şöyle sıraladı:

*Hapisteki gazetecilerin üçte ikisi terörizm veya yasaklı gruplara üyelik gibi devlete karşı işlenen suçlar kategorisi kapsamında suçlandılar. 

  • Tüm vakalar dahilinde hapis gazetecilerin %19’u neyle suçlandığını bilmiyor; bu 53 gazetecinin yarısından çoğu Eritre ve Suudi Arabistan hapishanelerinde.
  • Dünya çapında hapis gazetecilerin neredeyse tamamı kendi ülkeleri tarafından hapsedilmiş. *
  • CPJ’in tespitlerine göre Çin, Eritre, Ürdün ve Suudi Arabistan hapishanelerinde en az yedi yabancı veya çift vatandaşlık sahibi gazeteci bulunuyordu. 
  • Hapisteki gazetecilerden 36’sı veya %13’ü kadın. Bunlardan bazıları Suudi Arabistan’da kadın hakları üzerine haber yapan gazeteciler. Belarus’taki protestoları takip eden çok sayıda kadın gazeteci tutuklandı.  HABER MERKEZİ
paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.