21. Yüzyılın mücadele formülü:Jin jiyan azadî

Kadın Haberleri —

Newaya Jin'ın 211. sayısı çıktı

Newaya Jin'ın 211. sayısı çıktı

  • Avrupa’da aylık yayınlanan Newaya Jin kadın gazetesi, “21. yüzyılın mücadele formülü:Jin jiyan azadî” manşetiyle çıktı. Gazete İran’daki protesto gösterilerinde direnişe geçen kadınlardan Kürdistan’daki kadın ordulaşmasına kadar pek çok konuyu sayfalarına taşıdı.

Ekim sayısını çıkartan Newaya Jin İran/Rojhilat, Ortadoğu ve dünya kadın devrimine odaklandı. 211. sayısı ile yeni yayın dönemine başlayan Newaya jin, Ekim Şehitleri, İmralı İşkence Sistemi, 3. Dünya Kadın Konferansı, ekoloji, kadın ekonomisi, genç kuşak ve sanat gibi başlıklarda yazılara yer verdi.

Mücadelenin dinamiği kadınlardır 

Gazetenin yazarlarından Çimen Aras ve Yurdusev Özsökmenler Jîna Amini’nin katledilmesi sonrası İran ve Rojhilatê Kürdistan’da devam eden eylemsellik sürecinin içerdiği mesajları yorumladı. Yazarlar, kadınlar öncülüğünde yaşanan toplumsal direnişin aynı zamanda kadınların kendi haklarına/yaşamlarına sahip çıkmak ve cinsiyet özgürlüğü karşıtı hareketlere dur mesajı taşıdığına dikkat çekti.

Gazetenin yeni yazarlarından Nûjiyan Amed ise İran devlet sisteminin üzerinde şekillendiği zihniyeti irdeledi. 

Anti-Lozan yılı ve büyük hesaplaşma 

“Kürt halkı ve diğer halkların, kadınların başkaldırısı kara çarşaf, kara bayrak ve kara faşizmin gölgesini bile kabul etmediklerinin göstergesi” diyen Hêja Zerya, güncellenmek istenen Lozan Antlaşması, sömürgecilik ile soykırım politikalarını yorumladı. Zerya, Lozan’ın yüzüncü yılında Kürdistan’a dönük işgalin tamamlanmak istendiğine işaret etti. 

İmralı Sistemi’ni yıkmak

9 Ekim Komplosu’nun 25. yılı ile İmralı İşkence Sistemini Gönül Kaya değerlendirdi. İmralı Sistemi’ni yıkmanın en temel insanlık görevi olduğunu ifade eden Kaya, “Sömürgeci yasalar, katliamcı kanunlar karşısında direnmek, varlığını korumak, savunmak, hakikat için mücadele etmek asla ve asla suç değildir” dedi. 

Şehitlerimizin vasiyetleri…

Gazetenin temel gündemlerinden olan kadın ordulaşmasının 30. yılı ile Ekim Şehitleri’ne dair makaleleri Cejna Mazi ile Şimal Ülkem Güneş kaleme aldı. Şehitlerin geride kalanlara bitimsiz bir kavgayı miras bıraktıklarını belirten yazarlar şu ifadelere yer verdi: “Onlar, zamanın anlamını emek, bilgi, cesaret ve sabırlarıyla dokudular. Yaman bir savaşa öncülük ettiler. Şimdi ise kadın ordulaşması tüm Kürdistan’a miras. Bêrîtan’ı bir çizgi ve bu çizgiyi mücadele rotası olarak bellememiz bundandır. Bu  çizgi sayesinde kaç kuşak genç kadın dirildi. Bu çizgide kadınlar her türlü egemenlikle savaşır hale geldi.” 

Nurhakların asi devrimcisi: Delal Nurhak

13 Eylül 2019’da Medya Savunma Alanları’nda şehit düşen KJK Yürütme Konseyi Üyesi Delal Nurhak’ın 33 yıllık mücadele yaşamına dair anlatı Songül Ömürcan tarafından yapıldı. Delal Nurhak’ın henüz 13 yaşında iken yaşadığı Maraş Katliamı süreci ile dünya algısının tümden değiştiği bilgisini paylaşan Ömürcan, “Delal arkadaş tabandan örgütlenerek, tabandan çalışmalara katılarak ve tabandan demokrasiyi örerek kadın sistemini kuran öncü kadrolardan biridir” diye belirtti.

5 kıtadan kadınlar Tunus’ta buluştu

42 ülkeden onlarca kadını Tunus’ta buluşturan 3. Dünya Kadın Konferansı’nın içerik ve sonuçlarını derleyen gazeteci Füsun Erdoğan, kadınların, emperyalist savaşlar, kadına yönelik şiddet, işçi sınıfı ve mücadelesi, ekonomik krizler, özsavunma ve kadın devrimi konularını etraflıca tartışarak dünyanın her yerinde direnişi büyütme kararı aldıklarını yazıdı.  

‘Semra Guzel serî netewand’

Semra Güzel’e yönelik gerçekleştirilen ‘boyun eğdirme’ saldırısını yorumlayan Roza Metîna, AKP rejiminin özgür kadın perspektifini ortadan kaldırarak makul kadın kimliğini toplumsal hafızaya yedirmek istediğini hatırlattı. 

Ekoloji ile komünal ekonomi kategorileri eklendi

Yeni yayın döneminde ‘ekoloji’, ‘komünal ekonomi’ ve ‘genç kuşak’ kategorilerini de sabitleyen Newaya Jin, ilgili başlıklara dair içeriklere yer verdi. 

Stara Ezda, Rojava'da komünal ekonomi politikaları ile kadın ekonomisi inşasını yorumlarken, Sultan Gülsün ise ekoloji başlığında “Petropolitik Cli-fi incelemesinde suyun bilgisi”nin izini sürdü. 

Genç aktivist Zeynep Ayten, özel savaş politikalarının genç kadınlar üzerindeki etkilerine dikkat çekerken, Berfin Güneş ise  Ağustos ayı içersinde Fransa’da gerçekleştirilen 2. Avrupa Jineolojî Kampı tartışmalarının içeriğini aktardı. 

Koma Amara

Ekim sayısında, kadın müzik grubu Koma Amara Kürtçe’nin Kirmanckî lehçesinde gazeten sorularını yanıtladı. 

Ekim sayısıyla renkli, farklı ve derinlikli konuların işlendiği gazetenin web sitesi  newayajin internet sitesi üzerinden erişebilirsiniz.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.