‘Kadın gazetecilerin gücü küçümseniyor’

Kadın Haberleri —

Soma Xalid

Soma Xalid

  • Başûrê Kurdistan’da basın kuruluşlarının ataerkil zihniyetle yönetildiğini söyleyen gazeteci Soma Xalid, “Kadın gazetecilerin gücünü küçümsüyorlar. Emeğine, çalışmalarına ve sorunlarına sahip çıkmıyorlar” dedi.

Başûrê Kurdistan’da gazeteciler çalışmalarını birçok sorun, tehdit ve baskı altında sürdürüyor. Çalışma özgürlüğü, bilgiye erişim ve kamuoyuyla paylaşma hakları gasp edilen kadın gazeteciler bunların yanı sıra cinsiyet eşitsizliğiyle de mücadele etmek zorunda kalıyor.

Gazeteci Soma Xalid, gazetecilerin görevlerini yaparken katledilmesinin BaşûrêKurdistan’nın gazetecilik çalışmaları için uygun bir yer olmadığını gösterdiğini belirtti. Bunun yanı sıra kadın çalışmalarına, emeğine ve sorunlarına sorumlulukla yaklaşan veya sahiplenen hiçbir basın kuruluşunun olmadığını söyledi.

Hakları korunmuyor, ihlaller tartışılmıyor

“Kadının gücünü küçümsüyorlar” diyen Soma Xalid, Rojnews’e siyasi veya üst düzey bir yetkilinin düzenlediği basın toplantılarına nadiren medya kuruluşlarını temsilen katıldıklarını ifade etti.

“Kadın gazeteciler çoğu kez ihlallere maruz kalıyor. Ancak aileleri desteği olmasa toplumsal baskılar nedeniyle yaşadığı ihlalleri ifade edemiyor. Dolayısıyla ihlaller gazeteci haklarını savunan kuruluşlar tarafından kayıt altına alınmıyor ve tartışılmıyor.”

Baştan savma yaklaşım

Soma Xalid, Başûr’da basın kuruluşlarının ataerkil zihniyetle yönetildiğini, kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetin haberleştirilmesi konusuna da sorumsuzca yaklaşıldığını söyledi. SÜLEYMANİYE

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.