22 sivil için araştırma önergesi

  • HDP Şırnak milletvekilleri, Cizre'de 4-12 Eylül 2015 tarihleri arasında ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında katledilen 22 sivilin faillerinin bulunması için Meclis Araştırma önergesi verdi.

HDP Şırnak milletvekilleri Nuran İmir, Hüseyin Kaçmaz ve Hasan Özgüneş, Şırnak’ın Cizre ilçesinde 4-12 Eylül 2015 tarihleri arasında Şırnak Valiliği tarafından ilan edilen sokağa çıkma yasakları döneminde 22 sivil yurttaşın katledilmesiyle ilgili Meclis Araştırması için önerge verdi. Önergenin gerekçesinde, üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen açılan dava ve soruşturmalardan sonuç alınamadığı vurgulandı. 9 dosya hakkında takipsizlik kararı verildiği, 6’sının ise sürüncemede bırakıldığı kaydedilen önergede, 10 yaşındaki Cemile Çağırga, 75 yaşındaki Mehmet Erdoğan ve 21 yaşındaki Mehmet Emin Levent’in dosyalarında yaşanan gelişmeler özetlendi.

Davutoğlu'nun yalanıyla  baskı

Sivillerin çoğunun yaşlı ve çocuklardan oluştuğu hatırlatılan önergede, “Dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu Cizre’deki sokağa çıkma yasağı boyunca tek bir sivilin yaşamını yitirmediğini iddia ederek yargı üzerinden baskı oluşturmaya kalkışmıştır. Yargı mercileri de aldıkları direktifler sonrasında ölümlere kılıf bulmak için yaşamını yitiren sivilleri örgüt üyesi ilan etme çabasına girişmiştir. Oluşturulan dosyalarla kentte yaşanan bütün hak ihlallerine kılıflar uydurularak örtbas edilmeye çalışılmıştır” denildi.

Önergede 22 kişinin ismi sıralandı: Cemile Çağırga (10), Özgür Taşkın (18), Meryem Süne (53), Bünyamin İrci (14), Muhammed Tahir Yaramış (35 Günlük), Eşref Edin (56), Selman Ağar (10), Mehmet Emin Levent (29), Osman Çağlı (18), Sait Çağdavul (21), Şahin Açık (74), Mehmet Erdoğan (75), Mehmet Sait Nayici (16), Zeynep Taşkın (19), Maşallah Edin (35) Hacı Ata Borçin (75), Gadban Bülbül (78), Mehmet Dökmen (71), Bahattin Sevinik (50), Suphi Sarak (50), İbrahim Çiçek (79), Mülkiye Geçgel (48).

AYM ve AİHM’ye başvurular yapıldığı da vurgulanan önergede, şu ifadelere yer verildi: “7 yıl önce yaşanan sokağa çıkma yasakları sırasında ve sonrasında yaşamını yitirenlere ilişkin davalara sağlıklı bir hukuki sürecin işletilebilmesi, bu hukuksuz süreçlerin son bulması yargının şeffaf bir şekilde işlemesi için bu insan hakları ihlallerini tespit etmek ve alınacak önlemlerin saptanması amacıyla Araştırma Komisyonu kurulması elzemdir.”   ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.