22 yıldır her alandaydı

YJA-Star Komutanı Sozdar Cudî (Menal Yusuf)

YJA-Star Komutanı Sozdar Cudî (Menal Yusuf)

  •  Mêrdîn Eyaleti YJA-Star Komutanı Sozdar Cudî’nin şehadetini duyuran HPG BİM, “22 yıl boyunca Rojava’dan Rojhilat’a, Başûr’dan Bakur’a neredeyse Kürdistan’da mücadele yürütmediği, ayak basmadığı alan kalmadı” dedi. 

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM), Mêrdîn Eyaleti YJA-Star Komutanı Sozdar Cudî’nin 8 Mayıs 2021’de Mêrdîn-Bagok’a bağlı Şehit Mervan alanında şehadete ulaştığını bildirdi.

BİM tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, YJA-Star Komutanı Sozdar Cudî’nin (Menal Yusuf / Qamişlo), 8 Mayıs 2021 günü Mêrdîn-Bagok’a bağlı Şehit Mervan alanında Türk devletinin gerçekleştirdiği bombardımanlarda şehadete ulaştığı duyuruldu. Açıklamada, Sozdar Cudî şöyle anlatıldı:

Küçük yaşlarda PKK’yi tanıdı

Rojava’nın Qamişlo kentinde dünyaya geldi. Bağrından binlerce kahraman çıkaran bir direniş kenti olan Qamişlo her zaman Kürdistan Devrimi’ne öncülük etti. Baskıya ve zulme hiçbir zaman boyun eğmeyen bu şehir, çocuklarını da böyle yetiştirdi. İşte o çocuklardan biri olan Sozdar, PKK’nin ilk sempatizanlarından olan bir ailede büyüdü. Ailesinin bu özelliğinden dolayı daha küçük yaşlardan itibaren PKK’yi tanıdı. Tanıdıkça kendisini en iyi PKK’de ifade edebileceğini anladı, gün geçtikçe PKK gerçekliğiyle bütünleşti. PKK dışında bir yaşamı asla kabul etmedi; özgür, adil ve eşit bir yaşamın ancak PKK ile mümkün olacağını düşündü.

Her görevi ikirciksiz üstlendi

Uluslararası Komplo’ya cevap olarak PKK’ye katıldı, tüm devrimcilik yaşamı boyunca PKK’ye katılım gerekçelerine bağlı kaldı, PKK’nin militanlık çizgisinde her zaman ısrarcı oldu. Örnek bir militan olarak nerede, ne görev olursa olsun ikirciksiz üstlendi. Birçok farklı çalışmada ve alanda görev aldı, bu özelliğiyle her koşul altında mücadelenin yükünü omuzlamasını bildı. Rojava’dan Rojhilatê Kurdistan’a, Başûr’dan Bakur’a neredeyse Kürdistan’da mücadele yürütmediği, ayak basmadığı alan kalmadı. Her çalışmasına büyük bir ciddiyetle yaklaştı, başarı dışında herhangi bir ölçüyü kabul etmeyerek başarı çıtasını her zaman yukarı çekti.

Samimi, dürüst ve ikna edici

Mücadele yaşamına ilk olarak toplumsal alan çalışmalarıyla başladı. PKK’yi en sade ve doğru bir şekilde temsil etmesini başararak, halkın katılımını sağladı. Samimi ve dürüst kişiliğiyle Apocu ideolojiyi de donanarak en karşıt olan kesimleri bile ikna edip PKK saflarında özgürlük mücadelesi yürütmelerini sağladı. Bu çalışmalar sırasında halk gerçekliğini çok iyi anladı, 2003’te yüzünü daha çocukluğundan itibaren hayalini kurduğu Kürdistan’ın özgür dağlarına dönüp gerilla saflarına katıldı. 

En yoğun savaş alanlarına

Gerilla savaşının daha da boyutlandırılıp büyütülmesi gerektiğine inandı. Bu temelde Devrimci Halk Savaşı stratejisini tüm boyutlarıyla anlamaya ve uygulamaya çalıştı. Her zaman savaşın en yoğun yaşandığı alanlara gitmeyi önerdi, öncülük görevini yerine getirmeye çalıştı. Yaşamdaki Apocu duruşu ve savaştaki cesaretiyle örnek bir militandı. Kısa sürede komutanlaşarak daha fazla sorumluluk üstlendi. Çeşitli düzeylerde komutanlık görevleri yürüttü, kendisini Apocu felsefe ile yetiştiren bir kadının ulaşabileceği özgürlük düzeyinin en somut örneklerinden biri oldu.

Kadın akademilerinde görev

Uzun süre kaldığı savaş alanlarından sonra 2018’de sorumluluk düzeyinde Şehit Beritan Özgür Kadın Akademilerinde görev aldı. Akademi sürecinde yakaladığı yoğunlaşma düzeyi ile Devrimci Halk Savaşının Bakurê Kurdistan’da örgütlendirilip büyütülmesi için Mêrdîn Eyaleti YJA-Star Komutanı görevi ile Bakurê Kurdistan’a düzenlemesi oldu. 

Kadın fedailiğinin sembollerinden

Bakurê Kurdistan’a giderken en öncelikli hedefini, gerilla savaşının büyütülerek Önder Apo’nun elinin güçlendirilmesi ve özgürlüğünün sağlanması olarak belirledi. Bu hedefinin gerçekleşmesi halinde halkın ve kadınların özgürlüklerine kavuşabileceğini değerlendirdi. Bu hedefi gerçekleştirecek olanın da Apocu fedai militanlar olduğu gerçeğinin bilincinde oldu. Bunun için her zaman fedailik ölçülerinde bir katılımın sahibi olarak 2021’de zirveleşen kadın fedailiğinin en önemli sembollerinden biri oldu.”  BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.