
Muş’un Şenyayla kırsalında 24 Mart 2006’da 14 HPG’linin kimyasal da kullanılarak katledilmesi ardından gerilla cenazelerinin gittiği Amed’de başlayan ve dört gün boyunca birçok il ve ilçeye taşınan olaylarda devlet güçleri terör estirmiş, 13 kişi kurşun ve gaz bombası ya da darp edilerek katledilmiş, yaklaşık 300 kişi yaralanmış ve 369 kişi tutuklanmıştı.
28 Mart olayları üzerinden geçen 6 yıla rağmen cinayetler aydınlatılmadı, sorumlular cezalandırılmadı. Devlet güçleri ile ilgili yürütülen soruşturmaların neredeyse tamamı takipsizlik ile sonuçlandı. Oysa ki 7 yaşındaki Enes Ata, kameralar önünde sırtından aldığı kurşunla yaşamını yitirmişti. Olaylar ile ilgili sadece kafasına isabet eden gaz fişeği ile hayatını kaybeden Mahsun Mızrak’a ilişkin dava açıldı. Onda da polis delil karartma yoluna gitti. Üç özel harekat polisinin tutuksuz yargılandığı davanın tek delili olan gaz fişeği kapsülü adli emanette kaybedildi.
Engellemeye rağmen anma
28 Mart olaylarında yaşamını yitirenler dün Amed’de yasağa rağmen kitlesel bir yürüyüşle anıldı. Yürüyüş Diyarbakır Valiliği tarafından yasaklandı, yürüyüşün başlayacağı Şefik Efendi Camisi önünde yığınak yapan polis halkın biraraya gelmesini engelledi. Buna rağmen kitle Yeniköy Mezarlığı’nda toplandı. Yaşamını yitiren 10 kişinin aileleri, BDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan, BDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt’ün de bulunduğu yüzlerce kişi „Çerxa Şoreşê“ marşı ardından Yeniköy Mezarlığı etrafında yürüdü.
‘Kahramanlık Haftası’ vesilesiyle PKK’nin öncü kadroları da anıldı. Yürüyüşte 28 Mart olaylarında hayatlarını kaybedenlerin yanısıra Mahsun Korkmaz, Mazlum Doğan’ın poster ve fotoğrafları ile „Tarihimizi yaratanlar şehitlerimizdir“ pankartı açıldı. Yürüyüş ardından 28 Mart olaylarında yaşamını yitiren Tarık Atakaya’nın mezarı başında toplanan kitleye hitaben konuşan Milletvekili Aydoğan, Mart ayının Kürtler açısından tarihi önemine dikkat çekerek, Kürt halkının özgürlüğünü elde edinceye kadar direnişini sürdüreceğini söyledi.
Açıklama ardından kitle, yaşamını yitiren PKK’lilerin mezarlarını ziyaret ederek karanfil bıraktı.
DİHA/AMED