3. Yol, adayıyla katılıyor

HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan

HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan

  • HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, önceki gün Kars'ta yaptığı açıklamanın ardından dün Iğdır'da bir kez daha ifade etti: "HDP, kendi ittifakları ile birlikte adayını çıkaracak. Emek ve Özgürlük İttifakı, kadın ittifakı, Kürt ittifakı, demokrasi güçlerinin ittifakıyla birlikte HDP adayını çıkaracak" dedi.

HDP'nin aday çıkarmasının, bazılarının hem hayallerini hem de ileriye dönük stratejilerini alt üst edeceğini vurgulayan HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, şunu özellikle belirtmek istediğini söyledi: "Kürt halkı ve dostlarına cezaevlerini ve mezarlığı reva görenler kaybetmeye mahkumdur. Kürt halkını ve ittifaklarını siyasi bir irade olarak tanımayanlar, kaybetmeye mahkumdur. HDP, ilkeleri ve mücadelesini ön planda tutan; halkın gerçek anlamda mücadelesini, direnişini, siyasetini her zaman için dikkate alan bir partidir. HDP, bir iradedir ve irade olmaya devam edecektir."

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Îdir (Iğdır) İl Örgütü, dün 4. Olağan Kongresi’ni gerçekleştirdi. Kongrede konuşan HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, güncel gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu. Buldan, şunları söyledi: "Bu topraklar büyük acılar yaşadı, büyük bedeller ödedi, ancak yaşanan her bir acıdan, ödenen her bir bedelden büyük dersler çıkarıldı. Bu coğrafya, barışa susayan bir coğrafyadır. Bu coğrafya, aynı zamanda demokrasiye, adalete, hakka, hukuka ve bu ülkede yaşanan bütün zorluklara karşı mücadele veren bir coğrafyadır. İşte HDP, bu coğrafyaya barış gelene, özgürlükler elde edilene, demokrasi ve adaletin gerçekleşeceği güne kadar mücadelesini sürdürecek ve asla vazgeçmeyecektir.

Her gün yeni bir saldırı

Biz bütün bunları dile getirdiğimiz ve bunun kararlığını net bir şekilde verdiğimiz için HDP’ye saldırının olduğunun farkındayız. HDP her gün yeni bir saldırıyla karşı karşıya kalan ama aynı zamanda demokratik siyasetten asla taviz vermeyen bir partidir. Bizimle siyaseten baş edemedikleri için siyasi kumpaslarla karşımıza çıktıklarının farkındayız. Kobanê Kumpas Davası, HDP Kapatma Davası, HDP bileşenlerine yapılan saldırılar, DBP Eşbaşkanı Keskin Bayındır’ın tutuklanması, milletvekili arkadaşlarımızın her gün karşılaştıkları zorluk ve zorbalık ve aynı zamanda darp, bir sürü engelleme ve haksızlık ve hukuksuzluk.

Bin gider, milyonlarla geliriz

Haksızlık ve hukuksuzluk, bir anlayış haline geldi. AKP-MHP blokunun bütün siyasetini, haksızlık ve hukuksuzluk yaparak yürüttüklerinin farkındayız. Cezaevleri HDP'lilerle dolu. Dünyanın hiçbir yerinde başka bir örneği olmayan her gün bir il ve ilçemize siyasi operasyonun yapıldığı, yöneteci arkadaşlarımızın gözaltına alınıp tutuklandığı, cezaevinde binlerce arkadaşımızın olduğu bir dönemdeyiz. Dünyanın hiçbir yerinde başka bir örneği yok. Bütün bunlara rağmen demokratik siyasette ısrar eden, mücadele eden başka bir parti yoktur. Biz öyle bir gelenekten geliyoruz ki; bir gider bin geliriz, bin gider milyonlarla geliriz. Bu partinin kapısını kapatmayan milyonların olduğu gerçeğini hiç kimsenin unutmaması gerektiğini özellikle belirtmek istiyorum. 

HDP'liler seyirci kalmaz

Şimdi gözlerini HDP’ye diktiler. Zannediyorlar ki; HDP’yi kapatırsak HDP çalışmayacak, HDP’ye oy veren milyonlar evlerinde oturacak sadece seyirci olacak. Onlar hayal dünyasında yaşamaya devam etsinler, HDP'nin kapatılmayacağını demokratik siyasetine devam edeceğini ve HDP’nin her anlamda ülke siyasetinde yer alacağını bu ülkeyi yönetenlere buradan bir kez daha iletmek istiyoruz. HDP sadece bir binadan ibaret değildir ki kapısına kilit vurduğunuzda kapatılacak bir parti haline gelsin. Şimdi gözlerini HDP’nin aldığı hazine yardımına diktiler. Halkımızın vergileriyle bize verilen hazine yardımını bloke eden anlayışa bu kürsüden şunu ifade etmek isterim; siz halkımızın ve milyonların iradesine asla bloke koyamazsınız, bu iradeyi asla engelleyemezsin. Biz geçmişte hazine yardımı alan bir parti değiliz, HEP’ten DEP’ten DEHAP’tan HADEP’ten bugüne kadar gelen siyasi geleneğimiz hazine yardımı almadan büyüdü.  Onların amacı HDP’siz bir Türkiye, parlamento yaratmak ama bunu gerçekleştiremeyeceklerini bizim HDP olarak her seçimde oylarımızın yükseldiğini ve daha güçlü bir şekilde seçimlerden çıktığımızı bilmelidirler. 

Bu sıradan bir seçim değil

Önümüzde yeni bir seçim takvimi var. Türkiye en fazla 3-4 ay sonra yeni bir seçim gerçekleştirecek. Bu seçimle Türkiye'nin kaderi, tarihi ve yönetimi yeni bir anlayışla el değiştirecek. Bu tarihi kararda Türkiye halklarının, toplumunun önemli bir işlevi olacak. Bu sıradan bir seçim değil. Rejimin değişeceği, anlayışın ve yönetimin değişeceği, anti demokratik uygulamaların, haksızlıkların, hukuksuzlukların biteceği, bitirileceği seçim anlayışı ile bu seçimlere hepimizin yaklaşması gerekiyor. Ya aydınlığı ya da karanlığı tercih edeceğiz; ya barışı tercih edeceğiz ya da faşizmi. Ekonomik krizin, siyasi krizin, sosyal krizin müsebbibinin AKP-MHP ittifakının olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Açlığın, sefaletin, yoksulluğun, talanın, haksızlığın ve hukuksuzluğunun müsebbibinin AKP-MHP ittifakının olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Bunun için yapılacak seçimler tarihi öneme sahiptir ve Türkiye halklarının geleceği açısından önemli bir seçimdir. 

HDP adayını çıkaracak

Herkesin gözü HDP’de yani bizde; aday çıkaracak mı çıkarmayacak mı, millet ittifakını destekleyecek mi desteklemeyecek mi? HDP’nin stratejisi yerel seçimlerdeki gibi mi olacak yoksa yeni bir hedefi mi var, yeni bir strateji mi belirlenecek? Dün (önceki gün) Kars'ta bir açıklama yaptım, HDP kendi adayını açıklayacak ve kendi adayıyla seçimlere girecek, dedim. Dünden beri tartışılan tek mesele HDP’nin aday çıkarıp çıkarmayacağı meselesi. HDP niye aday çıkarmasın? HDP’in sizden ne farkı var? HDP bu ülkede bu ülkede bir irade değil mi? HDP bir siyasi parti değil mi, seçimlere girme hakkı var mı yok mu? Bu ülkeyi değiştirme ve dönüştürme iradesine sahip mi değil mi? Bütün bunları göz önünde tutarak bir kez daha ifade etmek isterim ki; HDP kendi ittifakları ile birlikte adayını çıkaracak.

Stratejilerini alt üst edeceğiz

Emek ve Özgürlük İttifakı, kadın ittifakı, Kürt ittifakı, demokrasi güçlerinin ittifakıyla birlikte HDP'nin aday çıkarması elbette ki bazılarının hem hayallerini hem de ileriye dönük bütün stratejilerini alt üst edecek. Şunu özellikle belirtmek isterim ki; Kürt halkı ve dostlarına cezaevlerini ve mezarlığı reva görenler kaybetmeye mahkumdur. Kürt halkını siyasi bir irade olarak tanımayanlar, Kürt halkı ile birlikte yanındaki dostlarını, ittifaklarını, bileşenlerini bir irade olarak görmeyenler, kaybetmeye her zaman için mahkumdur. İşte bu yüzden bir kez daha ifade etmek isterim ki; HDP ilkeleri ve mücadelesini her zaman için ön planda tutan ve halkın gerçek anlamda kendi mücadelesini kendi direnişini kendi siyasetini her zaman için dikkate alan bir partidir. Halkların demokratik partisi bu ülkede bir iradedir, irade olmaya devam edecektir. IĞDIR

 

*****

Mesele Kürtler olunca birleşiyorlar

HDP bu ülkede bir fırsattır. Biz biliyoruz ki; bizden başka bu ülkeye barışın, demokrasinin, adaletin gelmesini isteyen ve bunu sürekli dillendiren başka bir siyasi parti yoktur. Mesele Kürtler olduğunda diğer siyasi partilerin nasıl bir araya geldiğini görüyoruz. Milletvekilimizin dokunulmazlıklarının kaldırılması başta olmak üzere, savaş tezkerelerinin geçmesine kadar bütün meselelerde diğer siyasi partilerin nasıl bir araya geldiğini hepimiz görüyoruz. Yarın öbür gün diğer partilerden örneğin CHP’den, İYİ Parti'den ya da başka bir partiden bir milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması geldiği zaman HDP ilkesel tavrını net olarak ortaya koyacak, dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı çıkacak. İşte biz bu kadar ilkeli ve kararlıyız."

 

*****

 

HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan

 

En kısa zamanda paylaşacağız

HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, partisinin önceki günkü Kars İl Kongresi'ndeki konuşmasında, kendi adaylarıyla seçime gideceklerini belirterek yakın zamanda cumhurbaşkanı adaylarını açıklayacaklarını ifade etti. 

Buldan'ın konuşmasındaki o bölüm şöyle: "Şimdi herkesin dört gözle beklediği cumhurbaşkanı adayının kim olacağı meselesi. Biz HDP olarak en kısa zamanda kendi cumhurbaşkanı adayımızı Türkiye halklarıyla paylaşacağız. HDP kendi adayını çıkaracak, kendi adayını gösterecek ve seçimlere kendi adayıyla gidecek. Bizim Cumhur İttifakı'yla veya Millet İttifakı'yla herhangi bir ortaklığımız yok. İlkesel yaklaşımlarımız var; bunları zamanı geldiğinde oturup konuşabiliriz, müzakere edebiliriz, diyalog içinde olabiliriz ama HDP’nin şu anki kararı kendi adayıyla seçimlere girmektir. Türkiye’nin tüm demokrasi güçleriyle birlikte, Emek ve Özgürlük İttifakı'yla birlikte kadınların, gençlerin onayıyla bu ülkede bütün kesimlerin önerilerini, görüşlerini alarak kendi adayını en kısa zamanda açıklamanın hazırlıklarını yaptığımızı belirtmek istiyorum. Hiç kimse HDP’yi A ya da B partisine bağlamasın. HDP, Türkiye’de bir iradedir, büyük bir güçtür ve bu irade de güce bağlı olarak seçimlerde büyük bir oy oranıyla çıkmayı hedefleyen bir siyasi partidir. 

Meclis için de hazırlanıyoruz

Parlamento seçimlerinde de yine Türkiye’nin en geniş seçim ittifakı ile demokrasi güçleriyle Emek ve Özgürlük İttifakı’nı daha da büyüterek Kurdî ittifaklarımıza, kadın ittifaklarımıza ve Türkiye’nin farklı kesimlerini, farkı inançlarını farklı mezheplerini Meclis'e taşımanın ve çok sayıda milletvekiliyle girmenin çalışmalarını yaptığımızı halkımızın bilmesini istiyorum. HDP sadece Kürtlerden değil, ezilen, yok sayılan, ötekileştirilen tüm kesimlerin partisidir. HDP büyük bir çatıdır."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.