30 kentte ‘yaşamı savunuyoruz’ nöbeti

Yaşamı savunuyoruz nöbeti

Yaşamı savunuyoruz nöbeti

  • Türk cezaevlerinde artan ölümlere ve rehin tutulan hasta tutsakların sağlık hakkına erişimde yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek için İHD 30 kentte “Yaşamı savunuyoruz” nöbeti başlattı.   

 İnsan Hakları Derneği (İHD), son dönemde artan ölümler ve hasta tutsakların sağlık hakkına erişmesinde yaşadığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla şube ve temsilciliklerinin bulunduğu 30 kentte, “Yaşamı savunuyoruz” nöbetini gerçekleştiriyor. Ziyaretlerle desteklenen eylem bu akşam saat 21.00’da sona erecek. 

İHD Ankara Şube binasında nöbet eyleminin yapıldığı salona “Yaşamı savunuyoruz, hasta mahpuslar serbest bırakılsın” yazılı pankart asıldı. İHD Eş Başkanı Öztürk Türkdoğan ve HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun katılımıyla başlayan nöbette cezaevinde katledilen Garibe Gezer, Vedat Erkmen ve yaşamını yitiren hasta tutukların fotoğrafları taşındı.  

“Yaşamı Savunuyoruz” nöbetinin açılış konuşmasını yapan Öztürk Türkdoğan, “İHD tüm şubelerinde hasta mahpusların durumunu, yaşanan hak ihlalleri, hasta mahpusların içeride tutulması, tutukluların infazının yakılması ve cezaevlerinde kalma sürelerini artırmaya karşı biz ‘yaşamı savunuyoruz’ eylemini başlatıyoruz. Bir günlük bir eylem olacak ancak eylem ve etkinliklerimiz devam edecek” dedi.  

İmralı’da başladı 

Türkiye’de tutuklular arasında ayrım yapıldığını ifade eden Türkdoğan, “Türkiye'de infaz sistemi doğru değildi. 19 Aralık operasyonuyla inşa edilen bir infaz sistemi vardı. Tutukluların direnişiyle o sistem kırılmıştı, ancak yine aynı sistem devam ediyor. Yüksek güvenlikli hapishaneler inşa ettiler, İmralı’da başlandı. Buralar tabut olarak oluşturulmuştur. Pandemide çete liderleri salındı ancak siyasi mahpuslar bundan muaf tutuldu. Aysel Tuğluk, şu an içeride tutuluyor, bunlara dikkat çekmek istiyoruz. Kovid-19 sürecinde ayrımcılık yapılıyor. Siyasi mahpuslara Kovid bulaşmıyor mu? Bu nasıl bir ayrımcılıktır” dedi.  

Kamuoyunda duyarlılık yok 

“Yaşamı savunuyoruz” nöbetinde konuşan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise, “İHD insanların yanındadır, haksızlığa kimsenin uğramasını istemez. Kamuoyunda duyarlılık yok, insanlar cezaevlerinde ölüyor, haksızlığa uğruyor ancak koca toplum ana gündemine almıyor. Bir bölüm medya, bunu gündemine alıyor. Toplum kendi vicdanın da intihara sürüklenen insanlar için ne düşünüyor? Bakanlıklar bunu bilerek isteyerek yapıyor. Düşman hukuku uygulanıyor, ölürse ölsün bana ne diyor” diye belirtti.  

Hasta tutsaklar tedavi edilsin

İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen, ağır hasta tutsakların infazlarının ertelenerek tedavilerinin hapishane dışında yapılması gerektiğini talep etti.  Hasta tutuklular arasında ayrım yapılmaması gerektiğini ve gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirten Çevirmen, “Hasta mahpuslarla ilgili tıbbi değerlendirmelerin esas alınması yerine, ‘toplum güvenliği bakımından tehlikelilik’ unsuruna ‘ağır ve somut bir tehlike’ kriterinin eklenmiş olması sorunu çözmekten uzak ve kabul edilemez bir yaklaşımdır.  

İlgili kanun maddesinin kaldırılarak yerine mahpusların sağlık hakkını önceleyen ve Cumhuriyet Savcılarının takdir hakkını kaldıran bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Ayrıca Anayasanın 104’üncü Maddesi ile Cumhurbaşkanına tanınan af yetkisinin mahpuslar arasında ayrım gözetilmeksizin kullanılması gerektiğini de belirtmek isteriz” ifadelerini kullandı.

Amed’de nöbet başladı 

İHD Amed Şubesi, hasta tutukluların özgürlüğü için dernek binasında "Yaşamı Savunuyoruz" nöbet eylemi başlattı. HDP milletvekilleri Dersim Dağ ve Pero Dündar, HDP İl Eşbaşkanları Zeyat Ceylan ve Gülistan Atasoy, Diyarbakır Barosu'nda Adalet Nöbeti tutan aileler ile çok sayıda kişi nöbet eylemine katıldı. Eylemin yapıldığı salona cezaevlerinde yaşamını yitiren hasta tutuklu Halil Güneş, Celal Şeker, Abdürrezzak Suyur, Mehmet Ali Çelebi, Vedat Erkmen ile Garibe Gezer'in fotoğrafları asıldı. Yine "Yaşamı savunuyoruz! Hasta mahpuslara özgürlük" pankartı açıldı. Nöbet eylemine dair konuşan İHD Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Ercan Yılmaz, hasta tutukluların serbest bırakılması çağrısı yaptı.  Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren ve baro yönetimi ile TMMOB İl Koordinasyon Kurulu üyeleri de nöbet tutanlara destek ziyaretinde bulundu. ANKARA/AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.