300 yıllık mektep kültür merkezi oldu

Toplum/Yaşam Haberleri —

Kızlar Mektebi Kültür Merkezi

Kızlar Mektebi Kültür Merkezi

  • Amed'de 300 yıllık olan ve restorasyonu yapılarak tamamlanan Süryani cemaatine ait Kızlar Mektebi kültür merkezi yapıldı. Restorasyonu üstlenen DİTAV Amed Şube Başkanı Erhan Akalınlar, ticari amaç gütmeyen tüm kültürel ve sanatsal etkinliklere merkezin hizmet sunacağını söyledi.

MUSTAFA DOĞAN/AMED

Amed'in Sur ilçesinde tarihi 300 yıl öncesine dayanan Süryani Meryem Ana Kilisesi'ne bağlı Rahibeler Mektebi, halk arasındaki deyişle Kızlar Mektebi, 1950 yılına kadar yetiştirdiği rahibeleri Mardin, Irak'ın Musul, Bağdat, Güney Kurdistan'ın Hewlêr, Şam ve Halep kentlerindeki kilise ve manastırlara gönderiyordu. Süryani cemaatinin Amed'den göc etmesiyle birlikte Kızlar Mektebi de sahipsiz bırakıldı. Meryem Ana Kilisesi yönetimi daha sonra burasını yoksul ailelere tahsis etti. Ancak tadilat ve onarım yapılmadığı için Kızlar Mektebi zaman içinde harabeye döndü. Burada kalan aileler de onarım yapamadıkları için binayı terk etti. 2000 yılına kadar ayakta duran bina kaderine terk edildi.

Restorasyon yapıldı

Tamamen harabeye dönen Kızlar Mektebi'nin kurtarılması için, Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV) Amed Şubesi ile Süryani Cemaati Vakfı arasında imzalanan protokol ile bina 20 yıllığına DİTAV'a devredildi. 3 milyon TL harcanarak özüne uygun olarak bazalt taşlardan yapılan binanın restorasyonu yaklaşık 1,5 yıl sürdü. Kızlar Mektebi geçtiğimiz günlerde milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgüt temsilcilere ile Süryani cemaatinin ileri gelenlerin katılımıyla açılışı yapıldı.

 

DİTAV Amed Şube Başkanı Erhan Akalınlar

 

Kültür Merkezi olarak hizmet verecek

Gazetemize konuşan DİTAV Amed Şube Başkanı Erhan Akalınlar, tamamen terk edilmiş harabe halinde bulunan tarihi Kızlar Mektebi'ni yeniden özüne uygun olarak inşa ettiklerini söyledi. Tamamen bağışlarla yapılan bu binada Amed'deki kültürel faaliyetlerin sürdürüleceğini belirten Akalınlar, "Burasını daha çok kültür ve sanat eksenli olarak halkımızın kullanıma açtık. Sivil toplum kurumlarına açığız. Hiçbir ayrım gözetmeden kültürel ve sanatsal etkinliklere açığız. Daha önce bildirilmek kaydı ile kültürel ve sanatsal bir etkinlik yapmak isteyen kurumlar burasını rahatlıkla kullanabilecek" dedi.

 

 

'Ticari etkinlikler olmayacak'

DİTAV Şube Başkanı Akalınlar, şu ana kadar Kızlar Mektebi'nin tamamlanmasında emeği geçen tüm yardımseverlere teşekkür ederek, "Tamamen bağışlarla bu tarihi binayı tekrar ayağa kaldırdık. Burası Diyarbakır'ın kültür evi. Binamız tamamlandı. Hiçbir sorunumuz yok. Kültür ve sanatsal etkinlik başvuruları da olursa onları kabul edeceğiz. Binamız faaliyete geçti. Tek kalan eksiğimiz etkinliklerin yapılacağı odaların donanım ve mefruşat sorunudur. Onu da karşılayacağız. Şimdiden kültür ve sanatsal etkinlik için başvuracaklara kapımız sonuna kadar açık. Tek şartımız, buranın bu tür etkinliklerde ticari amaçla kullanılmamasıdır. Amacımız buradan para kazanmak değil, kültür ve sanatın rahatlıkla sergilenmesi, halk ile buluşmasıdır" şeklinde konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.